FRF caută blatiștii online. Negraru, ofițer de integritate: „Putem să știm ce se întâmplă în vestiarele din primele trei ligi ale țării”

Marius ANGHEL 02 Apr. 2015, 15:57 Special
FRF caută blatiștii online.** Negraru, ofițer de integritate:

Federația Română de Fotbal, președintele Răzvan Burleanu și ofițerul de integritate Costin Negraru au lansat joi, în premieră pentru România, o platformă anticorupție: fotbalcurat.frf.ro. Federalii au creat un site la care vor avea acces, pe baza unui username și parolă, toți jucătorii, antrenorii și arbitrii din primele trei ligi din țară. Acolo, sub protecția anonimatului sau asumându-și adevărata identitate, aceștia vor putea să denunțe cazurile de blaturi sau orice altă situație ciudată pe care o observă sau prin care sunt obligați să treacă. Potrivit celor de la FRF, în maximum 24 de ore, oricare dintre aceștia vor primi un răspuns ferm din partea departamentului de integritate.

„Trăim un moment important, pentru că vreme de două decenii nu s-a făcut nimic, dar absolut nimic. Orice abuz, orice neregulă, pot fi raportate pe această platformă. Lansarea asta e un început de drum, un prim pas. E un demers excepțional chiar și la nivel european. Lucrăm într-un contact permanent cu toate autoritățile și instituțiile. Sunt sigur că veți mai avea răbdare – nu 24 de ani – astfel încât să vedeți rezultate concrete pe care le vom furniza”, și-a început Răzvan Burleanu discursul, după care i-a dat cuvântul lui Costin Negraru, fost jurnalist ProSport, în prezent ofițer de integritate la FRF. Acesta a explicat felul în care va funcția platforma și modalitatea prin care jucătorii vor putea interacționa cu FRF.


Costin Negraru și Răzvan Burleanu au prezentat platforma anticorupție, una de care se declară încântați. Foto: Alexandru Hojda

„Vom merge în vestiarul fiecărei echipe”

Ofițerul de integritate le-a arătat celor prezenți în sală site-ul de care se vor folosi jucătorii, antrenorii și arbitrii. După mai bine de 8 luni petrecute la FRF, Costin Negraru a oferit o privire de ansamblu asupra platformei anticorupție, caracterizând-o, la rândul său, asemenea lui Burleanu, ca fiind un pas înainte, unul care nu a fost făcut de vechea conducere a federației: „Consider că prin platforma aceasta facem un prim pas spre normalitate. Încercăm să transformăm FRF în aliatul actorilor principali ai fotbalului. Înlăturăm imaginea unei instituții care în ultimii ani nu s-a arătat capabilă să-i susțină, să-i protejeze pe jucători, antrenori și arbitri. Pentru noi, ca federație, această platformă vine cu un mare avantaj. Acum, putem să știm ce se întâmplă în vestiarele din primele trei ligi ale țării”.

Negraru a continuat precizând că se așteaptă ca rezultatele să vină treptat, după ce toată lumea se va obișnui cu această inițiativă: Nu ne așteptăm ca, din neant, jucătorii, arbitrii și antrenorii să inunde platforma cu raportări. Dar, în timp, nu foarte îndelungat, le vom arăta că suntem parteneri de încredere. FRF va genera 20.000 de coduri. Vom merge în vestiarul fiecărei echipe, pentru a le demonstra că e cel mai sigur, eficient și poate cel mai comod mijloc de a raporta orice problemă. Ei vor primi aceste coduri de la noi. Doar ei vor ști ce username și parolă au. Dacă nu vor să își lase datele de contact, au opțiunea de a rămâne anonimi, pentru că pe noi ne interesează informația. În maximum 24 de ore vor primi un răspuns. Va fi imposibil pentru noi să știm cine, ce și cum. Avem posibilitatea unui dialog în deplină securitate”.


Capturi de pe platforma anticorpție lansată de FRF, fotbalcurat.frf.ro, unde antrenorii, jucătorii și arbitri pot să își spună problemele


Răzvan Burleanu a postat pe pagina de Facebook imediat după prezentarea platformei. A se observa entuziasmul președintelui FRF, care nu se joacă atunci când vine vorba despre un proiect pe termen lung

Articol scris de Sorina Oprițescu

Marius ANGHEL 02 Apr. 2015, 15:57 Special
Pe aceeași temă