INTERVIU | Cătălin Cîrjan, cel mai promițător fotbalist român. Englezii pariază că va ajunge un star. ”Mă antrenez cu jucători pe care îi alegeam pe PlayStation”

Vlad MĂCICĂȘAN 06 Apr. 2020, 21:28 Special

Cătălin Cîrjan este un puști apărut parcă din senin. Un jucător pe care fotbalul românesc nu-l cunoștea a ajuns să semneze un contract de profesionist cu Arsenal, la doar 17 ani. „Tunarii” l-au ochit de vreo doi ani și l-au luat la academia lor de la Viitorul Domnești, unde juca cu seniorii, în Liga a 3-a, încă de la 13 ani.

Cîrjan i-a impresionat din start pe englezi. După un an la una dintre cele mai vestite academii din lume, mijlocașul ofensiv a ajuns în topuri. „The Guardian” l-a inclus între cei 60 de tineri jucători ai lumii care pot ajunge staruri, alături de Reyna, de la Dortmund, Camavinga, de la Rennes, Fati, de la Barcelona, sau Reinier, brazilianul proaspăt cumpărat de Real Madrid. Nici „The Sun” nu l-a uitat pe cel considerat de englezi „cel mai promițător român, de la Hagi încoace”, când a nominalizat jucătorii ce ar putea „exploda” în 2020, într-un top în care se afla și Haaland.

Cîrjan joacă pentru echipa U18, dar a luat deja contactul cu vedetele lui Arsenal, fiind chemat la câteva antrenamente cu prima echipă. Încrederea pe care i-o dau englezii, contractul semnat cu Arsenal și ascensiunea sa rapidă îl fac cel mai promițător puști al României.

Cătălin Cîrjan: ”Idolul meu din copilărie era Thierry Henry”

Cătălin, cum te descurci în această perioadă? Cum te antrenezi și cum te ajută clubul?
Clubul este în contact permanent cu noi, zilnic. Avem program de antrenament și suportul lor. Eu mă antrenez conștiincios și profit de perioada aceasta pentru a-mi îmbunătăți calitățile fizice.

Ce înseamnă pentru un băiat din România să semneze un contract la doar 17 ani cu un club atât de mare?
Sunt foarte fericit. Este un pas important în cariera mea, dar, în același timp, sunt conștient că trebuie să muncesc și mai mult ca să îmi îndeplinesc visul de a ajunge să joc în Premier League.

Am văzut multe reacții pozitive ale fanilor pe Twitter când ai semnat. Pari deja un jucător iubit acolo.
Îmi pare bine să văd atât de multe reacții pozitive din partea fanilor. Aș vrea să le mulțumesc și sper să îi încânt cu evoluții cât mai bune.

Cum ai ajuns la Arsenal și ce cluburi mari te-au mai dorit?
Au fost mai multe oferte, însă familia și agentul meu au știut de la bun început că îmi doresc să ajung la Arsenal. Am ajuns aici și asta este cel mai important. Încă din copilărie am fost fan Arsenal, dovadă și faptul că purtam deseori echipamentul idolului meu: Thierrry Henry.

”M-am antrenat cu jucători pe care îi alegeam pe PlayStation”

A fost alegerea ta să mergi direct la un club mare și să nu încerci să treci prin Liga 1?
Împreună cu apropiații mei am considerat că este o oportunitate grozavă pentru a mă dezvolta mai bine. Arsenal e un club uriaș, din toate punctele de vedere, dar mai ales în privința formării tinerilor jucători.

Cum te-ai simțit când The Guardian te-a numit în topul celor mai buni 60 de tineri jucători ai lumii?
Să fiu sincer, am fost plăcut surprins. Nu mă așteptam la o nominalizare atât de valoroasă cum e cea din acest top, dar în același timp știu cât de mult am muncit și mă simt îndreptățit și fericit să fiu acolo.

Te-ai antrenat cu echipa mare. Cum este să împarți vestiarul și terenul cu vedetele lui Arsenal?
Pot spune că este un sentiment extraordinar să ai posibilitatea să te antrenezi cu jucătorii pe care nu cu mult timp în urmă îi alegeam pentru jocul de PlayStation. Toți sunt fotbaliști de o calitate excepțională.

Te vezi la Olimpiadă în 2021? Ai vrea să joci acolo?
2021 este departe, iar eu vreau să iau totul pas cu pas. Dacă voi fi convocat, voi veni cu mare plăcere să joc pentru țara mea.


Cătălin Cîrjan și familia sa. Fratele său, Daniel Cîrjan, este și el fotbalist, printre echipele pentru care a jucat fiind Petrolul și Daco-Getica București

  • Fosta echipă a lui Cătălin Cîrjan, Viitorul Domnești, nu mai evoluează în Liga a 3-a din România, ci a retrogradat în Liga 4 Ilfov, acolo unde, după 11 etape desfășurate în acest sezon ocupă locul 1, cu 33 de puncte, adică are maximum posibil.
Vlad MĂCICĂȘAN 06 Apr. 2020, 21:28 Special
Pe aceeași temă