„Este vehiculată ideea de a se face o singură serie, una de 22-24 de echipe ar fi benefică”

25 Jun. 2012, 13:12 Special

Înființată de curând, Liga Profesionistă de Fotbal de la nivelul eșalonului secund își va intra în drepturi din vara anului viitor. În noul sezon, forul creat va activa formal. Reprezentantul cluburilor de Liga a II-a în CEx, Gheorghe Constantin, crede că în viitor va exista o singură serie puternică la nivelul eșalonului secund.

Deși a primit avizul FRF, cluburile din eșalonul secund vor activa după modelul celor din prima divizie din sezonul 2013-2014, atunci când LPF 2 își va intra pe deplin în drepturi. În acest an vor fi puse la punct toate detaliile de ordin administrativ, iar din vara anului viitor noua structură se va ocupa de organizarea campionatului.

„Campionatul acesta va fi organizat în continuare de FRF. LPF 2 se va ocupa practic de organizare din sezonul 2013-2014. Până la organizarea alegerilor rămân în structură cei care au inițiat proiectul. Cel care deține președinția poate deține o funcție într-un club, dar firesc ar fi să nu se întâmple asta, să fie o persoană neutră, depinde cum va fi făcut statutul. Sunt 21 sau 22 de cluburi asociate, rămâne ca și celelalte să adere la noua structură”, a declarat reprezentantul cluburilor de Liga a II-a în CEx, Gheorghe Constantin.

„Nivelul fotbalului ar crește”

Sistemul competițional al ligilor inferioare ar putea aduce schimbări majore în viitor. Din sezonul 2013-2014 cluburile de Liga a II-a sunt obligate să dețină licență. Prin procesul de licențiere este posibil ca un număr semnificativ de echipe să nu îndeplinească condițiile, ceea ce ar putea duce la formarea unei singure serii. Gheorghe Constantin consideră că nivelul fotbalistic ar crește.

„Ideea de a se face o singură serie în viitor este vehiculată de mult timp la nivelul Federației. Din punctul meu de vedere, o serie de 22-24 de echipe ar fi benefică. Personal cred că nivelul fotbalului ar crește din punct de vedere valoric”, a mai precizat Constantin.

Cât mai puțini „străini” în fotbal

În sezoanele viitoare se va reduce treptat numărul jucătorilor extracomunitari, strategia pe care FRF dorește să o implementeze fiind cea de a se pune accent pe jucătorii formați la nivel național. Echipele din Liga a II-a vor avea dreptul să utilizeze în anii competiționali 2012/2013 și 2013/2014 maxim trei jucători extracomunitari în același timp în teren și sunt obligate să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim 10 jucători formați la nivel național.

În sezonul 2014/2015 au dreptul să folosească maxim doi jucători extracomunitari în același timp în teren și sunt obligate să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim unsprezece jucători formați la nivel național. Începând din anul competițional 2015/2016 au dreptul să folosească maxim un jucător extracomunitar în același timp în teren și sunt obligate să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim 12 jucători formați la nivel național.

Sursa: Gazeta Nouă

25 Jun. 2012, 13:12 Special
Pe aceeași temă