Drepturile TV pentru Liga 2, Cupa României și Supercupa României au fost vândute! Televiziunea care își anunță abonații de achiziție

Marius ANGHEL 18 Jun. 2021, 17:55 Liga 2
Drepturile TV pentru Liga 2, Cupa României și Supercupa României au fost vândute! Televiziunea care își anunță abonații de achiziție

Următoarele trei ediții de campionat de Liga 2, respectiv Cupa României și Supercupa României (edițiile 2021/2022, 2022/2023 și 2023/2024) se vor vedea cel puțin la DigiSport, una dintre cele trei televiziuni care au transmis și în ultimii ani respectivele competiții.

Campionatul Liga 2 se va vedea în continuare cel puțin pe DigiSport

Departamentul Comunicare și CSR al RCS & RDS anunță abonații Digi TV, printr-un comunicat postat pe rețele sociale, să vor putea urmări ”următoarele trei sezoane ale Ligii 2, Cupei României și Super Cupei României”.

  • Federația Română de Fotbal, organizatoarea acestor trei competiții, nu a comunicat nimic în acest sens până la publicarea acestui articol.

Telekom și Look, celelalte două companii tv care transmiteau alături de Digi competițiile fotbalistice din România, nu au transmis nici ele nimic.

”Misiunea noastră este să le oferim clienților DIGI o selecție de competiții sportive cât mai diverse, pentru a satisface preferințele majorității telespectatorilor noștri. De aceea, continuăm să transmitem, pentru următoarele trei sezoane, Liga 2, Cupa României și Super Cupa României. Acestea, pe lângă celelalte transmisiuni premium din fotbal, tenis, handbal, motorsport, contribuie la poziționarea constantă a Digi Sport ca lider pe segmentul televiziunilor sportive din România”, a declarat Mircea Șai, manager de proiect DigiSport.

Înscrierea la licitație s-a făcut până la data de 27 aprilie

Federația Română de Fotbal, ca organizator al campionatului Liga 2, a anunțat la data de 15 aprilie 2021 deschiderea procedurii de licitație pentru atribuirea drepturilor TV asupra meciurilor din următorii trei ani de la acest nivel fotbalistic, perioada 2021-2024 (trei sezoane de Liga 2).

Înscrierea la licitație s-a făcut până în data de 27 aprilie. Până astăzi, 18 iunie, FRF nu a mai comunicat nimic în mod oficial despre această licitație și rezultatul ei.

  • La finalul sezonului 2020/2021 a expirat contractul pe care FRF l-a încheiat pe trei ani cu deținătorii drepturilor de televizare, respectiv Clever Media Network (Look), Grupul Digi / RCS-RDS și Telekom Sport.

Digi: ”Digi Sport va transmite și următoarele trei sezoane ale Ligii 2, Cupei României și Super Cupei României”

”Abonații Digi TV vor vedea în continuare competițiile fotbalistice interne cu tradiție. Digi Sport va transmite și următoarele trei sezoane ale Ligii 2, Cupei României și Super Cupei României (2021/2022, 2022/2023 și 2023/2024).

Primul eveniment va fi confruntarea dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova, meci care va conta pentru Super Cupa României. Partida se va desfășura sâmbătă, 10 iulie, de la ora 20:00. Începând cu faza șaisprezecimilor, Digi Sport va difuza toate meciurile din Cupa României.

În ceea ce privește Liga 2, cele mai importante meciuri din fiecare etapă vor fi transmise de Digi Sport, în fiecare weekend. Astfel, telespectatorii vor putea urmări echipe de tradiție, precum Steaua București, Petrolul Ploiești, Universitatea Cluj, Astra Giurgiu, ASU Poli Timișoara, FC Hermannstadt, CSMS Iași, în direct, la Digi Sport. Primul meci din liga secundă va fi transmis de Digi Sport pe 30 iulie 2021, atunci când începe și prima etapă a competiției interne.

Telespectatorii Digi Sport au acces la cele mai urmărite competiții sportive din România și Europa. Alături de Liga 1, Liga 2 și Cupa României, posturile de televiziune Digi Sport transmit importante competiții fotbalistice europene: LaLiga, Serie A, Ligue 1 și Bundesliga, cupele europene la handbal, precum și campionatele mondiale și continentale de handbal, Formula 1 și MotoGP.

De asemenea, Digi Sport difuzează, în exclusivitate, în fiecare an, până în 2023, câte 50 de turnee WTA, în care, printre protagoniste, evoluează și sportivele din România.

Televiziunile Digi Sport 1, 2, 3, 4 și site-ul digisport.ro fac parte din grupul Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai deține televiziunea de știri Digi24, primul post TV Ultra HD din România, Digi 4K, postul Film Now (pay-tv), televiziunile tematice Digi World, Digi Life și Digi Animal World, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio Pro FM, Digi FM, Dance FM și Chill FM”, sună comunicatul celor de la Digi.

În ultimul sezon de Liga 2, ediția 2020/2021, s-a primit 600 de mii de euro pentru drepturile TV

La ultima licitație organizată de FRF, demarată la 15 iunie 2018 și finalizată în 20 iulie 2018, dreptule de transmisie a meciurilor de fotbal disputate în Cupa României și în campionatul Ligii 2 erau cedate pentru trei sezoane, nu doar unul, așa cum se obișnuia până atunci.

Cel puțin în cazul Ligii 2, cumpărătorii erau tot cele trei televiziuni care transmiteau și până atunci: Look TV, DigiSport și TelekomSport.

  • În fiecare etapă a Ligii 2 au fost transmise în direct patru meciuri, cele mai importante, după părerea televiziunilor. Au fost și cazuri în care s-au transmis cinci, ba chiar și șase meciuri pe etapă, însă niciodată FRF nu a oferit lămuriri față de această depășire a limitei din contract.

Potrivit surselor Liga2.ro, 500.000 de euro a fost suma pe care FRF a obținut-o pentru sezonul 2018/2019 în schimbul drepturilor TV din Liga 2, cu 120.000 de euro mai mult față de sezonul încheiat la momentul respectiv. Banii trebuiau împărțiți în mod egal către cele 20 de cluburi în trei tranșe.

Ulterior, suma a crescut cu 50.000 de euro pe an. S-a primit 550 de mii de euro pentru ediția 2019/2020 și 600 de mii de euro pentru ediția 2020/2021.

Pe lângă acești bani, cluburile din Liga 2 au împărțit în mod egal și 200.000 de euro per sezon de la sponsorul campionatului, Casa Pariurilor.

În total, un club din Liga 2 a primit din drepturile tv și de la sponsorul campionatului sub 50.000 de euro pe sezon, o sumă minusculă față de cât încasează o echipă din Liga 1, o nou-promovată ajungând să ia aproape 1 milion de euro.

Auraș Brașoveanu se aștepta la o creștere a sumei pentru drepturile TV ale campionatului Liga 2

Zilele trecute, Auraș Brașoveanu, președintele executiv al Concordiei Chiajna, respectiv unul dintre cei doi membri ai Ligii 2 în Comitetul Executiv al FRF, susținea că drepturile TV pentru Liga 2 ar putea să crească.

Brașoveanu a spus pentru ProSport că actualul contract de 600.000 de euro anual ar putea ajunge la 720.000 de euro, dacă această creștere va fi de 20 de procente.

Discuțiile pentru drepturile TV la eșalonul secund sunt în pline negocieri. Au trecut cei 3 ani, acum vorbim despre o nouă sumă. Mă aștept ca banii să fie mai mulți. În varianta pesimistă vorbim de 15-20 la sută, varianta optimistă merge la 25-30 la sută. Cred că varianta corectă ar fi 20 de procente în plus”, declara Auraș Brașoveanu pentru ProSport.

Foto principal: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marius ANGHEL 18 Jun. 2021, 17:55 Liga 2
Pe aceeași temă