Florin Talpan ”șterge pe jos” cu vicepreședintele CNA, după o atenționare ”inadmisibilă, de rea credință” trimisă postului DigiSport, la cinci luni distanță după un meci al Stelei! ”Să răspundă cu funcția”

Andreea VISU 15 Oct. 2021, 13:17 Liga 2
Florin Talpan ”șterge pe jos” cu vicepreședintele CNA, după o atenționare ”inadmisibilă, de rea credință” trimisă postului DigiSport, la cinci luni distanță după un meci al Stelei! ”Să răspundă cu funcția”

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a atenționat, la data de 5 octombrie 2021, postul TV DigiSport pentru că a folosit termeni precum ”Steaua”, ”Steaua București” și ”Stelei” în timpul partidei din urmă cu cinci luni dintre Mostiștea Ulmu și Steaua, disputat în data de 8 mai 2021, contând pentru manșa tur a semifinalei barajului de promovare în Liga 2.

CNA își continuă atenționarea halucinantă printr-o solicitare către reprezentanții televiziunii ca pe viitor să folosească de numele pe care echipa îl are înregistrat la FRF: adică Clubul Sportiv al Armatei Steaua, nu doar Steaua.

Raportul CNA nu a fost lipsit de reacție, juristul CSA Steaua, Florin Talpan, declarându-și uluirea față de acestă decizie și precizează că nu înțelege cum s-a putut întâmpla așa ceva.

CNA atenționează comentatorii sportivi să nu mai folosească numele de ”Steaua”, ci ”Clubul Sportiv al Armatei Steaua”

Iată cum arată scrisoarea de atenționare care a fost trimistă de CNA către DigiSport:

”Întrunit în ședința publică din data de 05.10.2021, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate cu privire la difuzarea de către Digi Sport 1 a meciului de fotbal disputat între Mostiștea Ulmu – Steaua, în data de 08.05.2021, în intervalul orar 11:26:58-13:21:02, în cadru căruie Ioan Viorel (comentator) a folosit următorii termeni: „Steaua București”, „Steaua”,  „Stelei”. Scorul partidei s-a afișat de mai multe ori și s-a titrat: „Mostiștea Ulmu – Steaua”.

După vizionarea unor secvențe revelante din meciul respectiv și audierea punctului de vedere al reprezentantului postului, Consiliul Național al Audiovizualului a decis, la finalul dezbaterilor, să vă transmită o scrisoare de atenționare prin care vă solicită ca, în viitor, să afișați denumirea echipelor în conformitate cu cea de pe site-ul FRF pentru informarea corectă, respectiv Clubul Sportiv al Armatei Steaua”, se arată în formularea semnată de vicepreședintele CNA, Nicolaie Bălașa-Sorescu.

Florin Talpan: ”CNA este de rea credință! Este inadmisibil! Cine a semnat acea atenționare ar trebui să răspunda cu funcția!”

Florin Talpan, juristului CSA Steaua, a răbufnit și a declarat că decizia este una ”greșită și abuzivă, care nu ține cont de realitate”. Acesta este de părere că cine a semnat o asemenea decizie trebuie să-și dea demisia.

În opinia sa, ținând cont de punctul de vedere al CNA, sub aceleași considerente, comentatorii sportivi ar trebui să numească, de exemplu, echipa SC Fotbal Club FCSB SA, în loc de FCSB. Situația este valabilă pentru absolut toate cluburile de fotbal, de exemplu, în Liga 2, Ripensiei ar trebui să i se spună SC Fotbal Club Ripensia Timișoara, trupa din Călărași să fie numită AFC Dunărea 2005 Călăraşi și enumerările pot continua.

”Decizia CNA de a atenționa postul Digi Sport 1 să nu mai folosească numele „Steaua” și „Steaua București” când se referā la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” este total greșită, abuzivă chiar, care nu ține cont de realitate si nici de prevederi legale, dispozitii ale instantelor române, neluând in considerare faptul că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul posesor al mărcii si al denumirii de „Steaua București”. Decizia dată de CNA este eronată, bazându-se probabil pe diverse informații false tot din presă, unde Clubul Steaua Bucuresti este deseori numit ”CSA”, deși această denumire este incorectă. Clubul Steaua București nu se numește CSA. De altfel, acest CSA, adică Clubul Sportiv al Armatei, nici măcar nu reprezintă un nume, ci o simplă descriere a entității, echivalentul unui SA (societate pe acțiuni), al unui SRL (societate cu răspundere limitată), al unui CS (Club Sportiv) sau FC (Fotbal Club). Pentru că Steaua Bucuresti este Clubul Armatei, la schimbarea numelui în „Steaua”, conducătorii de atunci ai clubului au hotărât să aducă un omagiu Armatei Române, instituție din care se trage clubul Steaua, și au adăugat un „al Armatei” după „Club Sportiv”. Însă această decizie nu schimbă cu nimic faptul că numele clubului este „Steaua București”. Așa cum numele Clubului Sportiv Dinamo București este Dinamo București. Acel ”CS” din dreptul numelui rivalilor noștri este tot o descriere a entității. Și ei ar fi putut adăuga un ”al Poliției”, dar au ales să nu o facă. În cazul în care ar fi făcut-o, numele clubului Dinamo ar fi fost tot Dinamo. În niciun caz nu ar fi fost CSP Dinamo.

Vă atragem atenția că aceasta prescurtare de CSA nu se foloseste nicăieri in lume la alte echipe. Nimeni nu îi spune ”AFC” echipei Amsterdamsche Football Club Ajax. În schimb, se folosește numele: Ajax. Și chiar dacă unele cluburi au denumiri precum AS Roma, numele acestor cluburi este deseori mult mai complex. În cazul acesta, AS Roma ar trebui să se numească Associazione Sportiva Roma S.p.A. Însă niciun comentator nu folosește acest nume. Folosește în schimb numele de marcă. În Liga 1 cele mai multe echipe nu se numesc așa cum numele lor sunt rostite de către comentatori. E destul să urmăriți o etapă pentru a afla că în Liga 1 joacă o echipă cu numele ”Fecesebe”. O privire aruncată pe clasament ne arată că acest nume nu există printre echipele care participă la Liga 1 în acest sezon. Există în schimb SC Fotbal Club FCSB SA. Însă nimeni nu folosește acest nume când face referire la această echipă, fiind preferat mult mai ușorul ”fecesebe”, chiar dacă FCSB e un substantiv propriu, un nume, nu un acronim. Conform deciziei CNA, toți comentatorii ar trebui să îi spună acestei echipe SC Fotbal Club Fcsb SA, nu “Fecesebe”.

Așa vedem că în Liga 1 nu există Dinamo București, ci SC Dinamo 1948 SA. Nu există CFR Cluj, ci FC CFR 1907 Cluj SA. Nu există Rapid București, ci Fotbal Club Rapid 1923 SA.
Fără a vorbi pentru aceste echipe, Clubul Sportiv al Armatei Steaua București este singurul deținător al mărcii si denumirii „Steaua București” sau Steaua . Acest lucru a fost demonstrat deja în instanță, unde ICCJ i-a interzis echipei SC Fotbal Club FCSB SA să folosească acest nume fără acordul clubului Steaua. Pentru că Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” este singurul deținător al mărcii și denumirii “Steaua București”, numele ”Steaua București” poate fi utilizat pentru a-l descrie. În acest caz nu am avea de-a face cu o dezinformare. Ba chiar ar fi o informare corectă a publicului în ceea ce privește identitatea clubului nostru, identitate care este de multe ori pusă sub semnul întrebării deoarece anumiți ziariști sau oameni de TV refuză să admita realitatea de mai bine de 75 de ani precum și deciziile instanțelor. Că Clubul “Steaua Bucuresti” este singurul deținător al mărcii si al denumirii „Steaua Bucuresti”

Pe această cale, va informez că folosirea numelor „Steaua” sau „Steaua București” ca referire la Clubul Sportiv al Armatei “Steaua Bucuresti “ reprezintă o exprimare corectă. CNA este de rea credință! Este inadmisibil! Cine a semnat acea atenționare ar trebui să răspundă cu funcția!”, a fost reacția lui Florin Talpan, juristul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

Andreea VISU 15 Oct. 2021, 13:17 Liga 2
Pe aceeași temă