Din Farul mai e un bec!

05 Sep. 2011, 09:55 Special
Din Farul** mai e un bec!

Dacă pe vremuri le dădea fiori granzilor atunci când aceștia ajungeau pe malul mării, Farul Constanța a mai rămas acum doar cu numele și stadionul. O echipă de sacrificiu, așa cum spun actualii conducători, care la doi ani după retrogradarea din Liga I caută să-și recâștige identitatea în mijlocul unei lipse de interes incredibile din partea oficialităților și a oamenilor cu bani din localitate. Al doilea oraș al țării din punct de vedere economic, Constanța i-a întors spatele simbolului său fotbalistic.

Fostul arbitru și observator Marcel Lică – trecut cu bine peste episodul „Mită pentru arbitri” – este, de câteva luni, președintele grupării alb-albastre. Nici numele său însă nu poate face mare lucru atunci când vine vorba despre atragerea sponsorilor. „Am fost personal la peste 40 de firme puternice din oraș, am contactat prin fax alte măcar o sută, dar oamenii nu prea sunt interesați de fotbal. Condiționează banii de performanță. Pe undeva e normal, dar se uită că echipa asta are acum nevoie de bani pentru a redeveni puternică după o perioadă foarte agitată. În Portul Constanța operează cam o sută de firme care au cifre de afaceri foarte mari, dar, incredibil, una singură ne-a răspuns că «vorbim la iarnă, dacă echipa este sus în clasament!». Dacă vă uitați în revista Forbes, cinci din primii cincizeci de români ca avere sunt constănțeni. Dar fotbalul local nu-i interesează”.



Se spală cu apă de la puțul propriu

Colac peste pupăză, cu aproximativ trei luni în urmă, Regia Apei din oraș le-a tăiat alimentarea cu apă la stadion pentru o datorie mai veche. „Ne umflau nota cu regularitate, plăteam sute de milioane de lei vechi chiar și în condițiile în care noi eram în vacanță și nu puteam consuma. Acum ne-am făcut puț cu hidrofor și ne alimentăm singuri cu apă. Cam așa arată Farul, ediție 2011”, mai spune Lică.

În aceste condiții, grosul bugetului vine de la patronul Giani Nedelcu, restul fiind completat din sume modice de la cei care își pun câte un banner-două pe stadion. Pentru o echipă de talia și cu istoria Farului, cele câteva sute de mii de euro care se adună nu sunt însă nici pe departe suficiente pentru a susține lupta pentru promovare. Poate că și imaginea lui Nedelcu, un patron cu o reputație îndoielnică în opinia unora, îi oprește pe cei care ar fi dispuși să contribuie financiar.

Ce-i drept, nici echipa nu arată grozav. Câțiva tineri promovați de la juniori, câțiva veterani, în frunte cu Cernea și Lucian Dobre, ex-Astra, mai nou a venit și fostul rapidist Adrian Pătulea, cel care a jucat ultimii ani prin ligile inferioare din Anglia, dar materialul de care dispune antrenorul Marian Pană nu este unul cu care să ataci promovarea. Cel puțin nu în acest moment.

Datorii la 80 de jucători!
Marea problemă cu care s-a confruntat clubul în ultimii doi ani a fost achitarea datoriilor către foști jucători. Din vara lui 2009 s-au plătit bani către nu mai puțin de 80 de jucători, unii dintre ei cu memorii depuse! Au fost restanțe de 400.000 de euro, sumă care s-a redus acum la doar 50.000 de euro. Oricum, clubul este în insolvență după ce s-a obținut reeșalonarea datoriilor pe o durată de trei ani. Actualii conducători spun că managementul defectuos de până în urmă cu doi ani a adus clubul aici, între jucători existând discrepanțe uriașe în ceea ce privește contractele. De exemplu, Chico avea 6.000 de euro pe lună, Ben Teekloh obținea 5.000 de euro pe lună, în timp ce Mățel câștiga 1.500 de lei lunar!

Obiectivul meu pentru turul campio-natului este să venim între primele cinci locuri. Dacă suntem acolo, în retur totul este posibil
Marian Pană, antrenor Farul

Mă așteptam ca măcar la derby-ul local cu Viitorul, echipa lui Gică Hagi, să avem câteva mii de oameni în tribună. N-au venit însă decât vreo mie
Marcel Lică, președinte Farul


Turcii din oraș cotizează pentru Farul

În încercarea sa de a face rost de bani pentru echipă, Lică (foto) a ajuns și la comunitatea oamenilor de afaceri turci din oraș. A găsit acolo înțelegere la una dintre firme, care contra a două bannere puse pe inelul tribunei varsă o sumă modică în conturile clubului. „Ne ajunge de un cantonament”, spune președintele constănțean Marcel Lică. „Nu e cine știe ce, dar e ceva în condițiile în care noi ne căciulim în stânga și în dreapta. Dacă și firmele cu capital românesc ar da măcar cât dau turcii, ar fi extraordinar”.

Bani condiționați de performanță
Sistemul de premiere este unul special în acest sezon. În deplasare se joacă pe 2.000 de lei la victorie și pe 750 de lei la egal, iar acasă o victorie este recompensată cu 1.000 de lei. Din această sumă se reține însă 30 la sută, bani care vor veni la finalul turului dacă echipa este clasată pe locurile 1-5. Același sistem va fi valabil și pentru retur. Principiul operează și în cazul contractelor: 30 la sută din suma totală este condiționată de îndeplinirea obiectivului, adică locurile 1-5. Legat de contracte, cele mai mari le au cei câțiva veterani din lot, la care sumele urcă undeva spre 25.000 de euro, dar cei mai tineri și majoritatea dintre componenții lotului câștigă până în 10.000 de euro.

În Portul Constanța operează cam o sută de firme, toate cu cifre de afaceri foarte mari, dar la solicitarea noastră una singură a răspuns că «vorbim la iarnă, dacă echipa este sus în clasament»
Marcel Lică, președinte Farul Constanța

Publicul constănțean s-a îndepărtat în ultimii ani de echipă și pentru că nu se mai regăsea deloc în ea. Jucători străini și din țară, dar localnici foarte puțini sau deloc. A dispărut acea identitate absolut necesară unei echipe de provincie

Marian Popa, fost atacant Farul

Articol scris de Ioan VIOREL

05 Sep. 2011, 09:55 Special
Pe aceeași temă