Cigan rămâne în arest!

23 Jun. 2009, 12:51 Special
Cigan rămâne** în arest!

Cu doar trei zile înaintea ultimei etape a diviziei secunde de fotbal, la vestiarul FC Bihor descindea însuși primarul Ilie Bolojan pentru a-i avertiza pe jucători și conducători că a auzit despre un blat pus la cale în meciul ACU Arad.

 

 

Ofensați, majoritatea sportivilor i-au întors spatele, jurându-se că nici nu le-a trecut prin cap să trântească partida de care depindea retrogradarea în divizia a treia, fie a arădenilor, fie a clujenilor de la Universitatea. Ceea ce negau cu toții atunci a ieșit la iveală, însă, în toată splendoarea, la finele săptămânii trecute. Când polițiștii și procurorii DNA i-au săltat pe fostul internațional orădean Sorin Cigan și pe președintele formațiunii arădene, Gheorghița Onu, pentru că au încercat să dea “cu valiza” în jucătorii și oficialii orădeni.
 

 

Folclor de Bihor
 

 

Pe principiul că mielul blând suge la două oi, bihorenii au lăsat să se înțeleagă că erau chitiți să joace “la două capete” meciul din ultima etapă susținut la Arad, pe 13 iunie. Adică au dat de înțeles și clujenilor că or să facă tot ce pot să nu piardă partida cu ACU, fapt ce le-ar fi asigurat șepcilor roșii rămânerea în divizia secundă, dar n-au exclus nici varianta să piardă de bună voie și să ia banii de la arădenii care, fără victorie, erau retrogradați.
Presa sportivă a și dezvăluit cu câteva zile înaintea meciului că universitarii pregătiseră câte 4.000 de euro pentru fiecare jucător orădean. Suporterii arădeni comentau și ei că ACU a primit comandă politică pe linie de PDL pentru a nu retrograda Clujul premierului Boc, deoarece rectorul Universității Vasile Goldiș, Aurel Ardelean, este membru marcant al portocaliilor și, oricum, urma să-și redirecționeze investițiile de la ACU la UTA, echipa fanion a Aradului. Până și președinta ACU, Geta Onu, îi suspecta pe orădeni că vor să joace pe mâna clujenilor, declarând că “probabil Bihorul va fi motivată suplimentar din alte părți”.
Drept urmare, atunci când Sorin Cigan, proaspătul director tehnic al clubului arădean, cunoscut ca “aranjor” în fotbalul provincial, s-a oferit să încerce să-i întoarcă pe bihoreni în favoarea sa, Onu a acceptat, punând la bătaie 30.000 de euro pentru “rezolvarea meciului” care ar fi salvat echipa de la retrogradare.
 

 

Furtuna din vestiar
 

 

Doar că, între timp, la Oradea, primarul făcuse o mică “ședință tactică” cu jucătorii. Era sătul de suspiciunile de corupție care planau asupra echipei, nu doar din cauza meciului ce urma să se desfășoare la Arad, ci și pentru că aceasta încheiase unul din cele mai dubioase retururi din istoria clubului, pierzând nu mai puțin de șase meciuri cu același scor, după ce condusese la pauză.
 

Bolojan le-a spus jucătorilor, pe șleau, că ori joacă cinstit, ori vor pleca. Episodul s-a terminat cu o surpriză de proporții. După ce întâi i-au întors spatele, ulterior jucătorii și-au cerut public scuze în numele echipei, arătând că l-au înțeles greșit.
 

 

Un 13 cu ghinion
 

 

O fi fost de vină mustrarea părintească a primarului, ori aranjamentul cu U Cluj, nu e clar. Cert e că, atunci când Cigan s-a înfățișat la președintele FC Bihor cu oferta conducerii ACU Arad, a fost refuzat categoric. Ba mai mult, ca un funcționar model, Alexandru Toth a reclamat tentativa de mituire la cabinetul 1 de la Primărie. De unde informațiile au fost transmise procurorilor DNA.
Imediat după sesizare, Cigan a fost pus sub urmărire. Procurorii îi interceptau convorbirile telefonice, iar echipaje informative îi filau orice mișcare. “Banii erau într-o plasă. Iar omul atâta a plimbat punga aia, înainte și în timpul meciului, că la un moment dat ni s-a făcut teamă să n-o piardă”, a explicat, ușor amuzată, una din sursele BIHOREANULUI care a participat la acțiune.
La meciul care s-a jucat sâmbătă, 13 iunie, Cigan a fost și el prezent, ocupând unul din scaunele rezervate de obicei observatorului de joc. În prima repriză a fost calm. În pauză, însă, a fost văzut intrând în vestiarul formației bihorene de unde, mai apoi, a ieșit nervos, iar în timpul celei de-a doua reprize părea să fi luat foc. Gesticula agitat, uitându-se din când în când spre zona unde se aflau oficialii arădeni, și părea extrem de supărat din cauza ratărilor jucătorilor de la ACU. Imediat după ultimul fluier, a și părăsit stadionul.
 

 

Pauză de negocieri
 

 

Motivul supărării a ieșit la iveală joia trecută, când fostul internațional și președinta ACU au fost ridicați de acasă pentru audieri. Orădeanul pentru trafic de influență, Onu pentru cumpărare de influență. În aceeași zi, la sediul DNA Oradea s-au perindat mai mulți martori, care au confirmat că fostul internațional a încercat să mituiască oficialii FC Bihor, dar și faptul că, ulterior, după ce a fost refuzat, a intrat în pauza meciului în vestiar și le-a oferit jucătorilor bani. Declarații incriminatoare a dat inclusiv tehnicianul Zoltan Vig, care a recunoscut că Cigan le-a cerut să piardă meciul cu ACU.
Nervos că băieții refuză cei 30.000 de euro puși la bătaie inițial de Onu, Cigan ar fi plusat, ridicând miza întâi la 35.000 de euro, iar mai apoi la 40.000. “Voi sunteți nebuni, cât vă trebuie ca să v-ajungă?”, ar fi strigat Cigan, moment în care a fost evacuat din vestiar. “L-am scos afară. I-am spus că noi nu facem așa ceva”, a declarat Vig. Curioasă este, însă, și atitudinea președintelui FC Bihor, Alexandru Toth, care pretinde că a ajuns ”târziu” la un meci asupra căruia planau din start suspiciuni de trânteală, deci n-a apucat să-și supravegheze echipa și să vadă incidentul de la vestiar. “Am întârziat și nu știu nimic. Doar din ce mi-au povestit antrenorii”, a declarat Toth, care în schimb a mărturisit unor apropiați că a mers la DNA și a “spus tot”.
 

 

Șpăgara cinstită
 

 

Joi seară, Onu a părăsit sediul DNA, însoțită de avocatul său. În timp ce Cigan a negat constant faptele, femeia a povestit de-a fir a păr toată tărășenia și a încercat să câștige bunăvoința anchetatorilor declarând că s-ar fi gândit să se autodenunțe, dar până să se hotărească, ei i-au luat-o înainte și au pus-o sub învinuire.
Onu s-a delimitat clar de Cigan, spunând că, proaspăt angajat director tehnic la ACU Arad, orădeanul ar fi principalul vinovat pentru ce s-a întâmplat. El ar fi fost cel care a pus la cale aranjamentul cu oficialii FC Bihor, pe care i-a spus că îi cunoaște, și, totodată, s-ar fi dus din proprie inițiativă în vestiar.
Orice-ar fi, însă, intermediarul a fost “cinstit”. După ce orădenii au refuzat plasa cu bani, a returnat-o femeii neatinsă. “Singurul lucru pe care mi-l reproșez e că am permis acestui personaj să ajungă în anturajul echipei noastre”, spunea Geta Onu joi seară, la ieșirea din anchetă, declarându-se totodată nevinovată: “Dovada acestui lucru este faptul că eu am fost lăsată să plec”.
 

 

Arestat pentru blat
 

 

În acest timp, Cigan primea o veste deloc plăcută. Era reținut pentru 24 de ore. După o zi petrecută în audieri, antrenorul a fost depus peste noapte în arestul IJP Bihor, de unde a fost scos a doua zi, cât pentru a fi dus la DNA și apoi la Tribunal, pentru a fi arestat 29 de zile, la acuzația de trafic de influență fiind adăugată, vineri, și cea de dare de mită.
“Nu am comis niciuna din faptele care mi se impută, sunt nevinovat”, a spus el, în timp ce era condus, încătușat, la mașina ce urma să-l ducă înapoi în arest. Avocatul său a declarat imediat recurs, el urmând să se judece luni, la Curtea de Apel. “Arestarea s-a făcut la presiunea DNA. Probele sunt subțiri. Nici declarațiile persoanelor audiate, nici măcar interceptările audio-video nu aduc probe ori măcar indicii că Sorin ar fi comis faptele. Totul este un aranjament al președintelui Toth, care a avut divergențe de mai multe ori cu Sorin“, a declarat avocatul Marius Popoviciu.
 

 

Valiza vine de la Cluj
 

 

Pe de altă parte, Popoviciu nu exclude nici faptul că “înscenarea” care i s-a făcut clientului său ar fi avut rolul de a ascunde “sponsorizarea” consistentă venită dinspre U Cluj, care ar fi îngroșat contul președintelui Toth. La fel crede și fiul Getei Onu. “Totul se trage de la Cluj, ca și în cazul valiza în care a fost implicat Gigi Becali. Ei obișnuiesc să arunce cu noroi, când, de fapt, ei umblă cu lucruri necurate”, a declarat Bogdan Onu.
Unde mai pui că, taman în ziua în care ancheta DNA exploda în presă prin intermediul Bihoreanul.ro, președintele Toth declara pentru Liga2.ro că ar abandona FC Bihor pentru U Cluj, adică taman clubul pe care l-a salvat de la retrogradare. “Sigur este doar când semnezi”, spunea Toth, alimentând astfel și mai mult suspiciunea că determinarea echipei de a învinge la Arad a fost “unsă” dinspre Cluj.
Ulterior, însă, interpelat de BIHOREANUL, președintele FC Bihor a negat tot. “Eu nu plec de la Oradea, oricât mi s-ar da. Sunt invenții”, a spus Toth, referindu-se la postul călduț care i-ar fi făcut cadou de echipa șepcilor roșii. Cât despre “prima” de victorie care ar fi venit de la Cluj, Toth susține că la Oradea “nu a luat și nu a dat nimeni nimic”.
Asta, însă, rămâne de văzut. Căci ancheta DNA Oradea nu e încă terminată și, ca atare, până la fluierul final mai pot apărea surprize…

 

 

UPADATE: Recursul lui Cigan, prin care solicita eliberarea, a fost respins azi, iar ca urmare acesta va rămâne în arest pentru 29 de zile.
 

 

Sursa: bihoreanul.ro
 

23 Jun. 2009, 12:51 Special
Pe aceeași temă