Timișoara a anunțat oficial că face plângere penală la DNA! Robu: „Considerăm acțiunea de înscriere în Liga 1 a societății în faliment Rapid drept sfidare a justiției”

Marius ANGHEL 22 Jul. 2016, 11:17 Liga 2
Timișoara a anunțat oficial că face plângere penală la DNA!** Robu:

UPDATE: Clubul ACS Poli Timișoara a postat pe site-ul oficial un scurt comunicat de presă în care anunță ca va depune plângere la DNA în cazul înscrierii celor de la Rapid în Liga 1.

„ACS Poli Timișoara va face plângere penală la DNA împotriva grupului ce a acționat în mod evident ilegal în cazul înscrierii în Liga 1 a clubului Rapid București. Contăm, în plus, pe autosesizarea promptă a DNA, mai ales date fiind declarațiile publice ale lichidatorului. Clubul nostru va utiliza toate metodele legale pentru ca locul din Liga 1 să fie acordat în condiții regulamentare”,  se arată în comunicatul bănățenilor.


 

Nicolae Robu, primarul Timișoarei, a remis ProSport un comunicat în care avertizează că, dacă LPF va reprimi în Liga 1 echipa Rapid, va urma o plângere penală atât împotriva oficialilor care iau această decizie, cât și împotriva lichidatorului judiciar și a patronilor.

Edilul afirmă că Rapid, fiind o societate comercială în faliment, nu mai are voie, prin lege, să facă niciun fel de cheltuială, iar reînscrierea echipei în Liga 1 este calificată drept „ilegalitate crasă, sfidare a justiției și a normelor statului de drept”.

Robu adaugă că ACS Timișoara va cere și despăgubiri în instanță.

Iată textul primit pe adresa ProSport de la primarul Timișoarei:

„COMUNICAT DE PRESĂ‚
1. Eu, ca iubitor de fotbal, regret situația în care a ajuns clubul Rapid, al cărui nume îl respect pentru ce a însemnat el în fotbalul românesc și inclusiv pentru performanța sportivă din anul competițional 2015 / 2016.
2. În complexul fenomen care este fotbalul, nu este vorba, însă, doar despre simboluri, despre lucruri de suflet, oricât de importante sunt ele, ci și despre bani, despre interese diverse și despre legi și regulamente care trebuiesc respectate în mod egal de oricine, dincolo de absolut orice.
3.  Clubul Rapid este, alături de un simbol, o SOCIETATE COMERCIALĂ‚ și, prin urmare, trebuie să respecte toate legile incidente societăților comerciale. Ajungând în faliment, societatea comercială Rapid, ca oricare alta într-o asemenea situație, nu mai este condusă de acționarii / asociații săi, respectiv de organele executive numite de aceștia, ci de lichidatorul numit de instanță. Iar acesta -dar, de fapt, nimeni!- nu are dreptul să mai angajeze nicio cheltuială câtă vreme starea de faliment persistă, tot ce legea permite să se facă fiind doar acțiuni de lichidare. 
4. Având în vedere cele de la pct. 3, considerăm acțiunea de înscriere în Liga 1 a SOCIETĂ‚ȚII ÎN FALIMENT „RAPID” drept ilegalitate crasă, sfidare, pur și simplu, a justiției și a normelor statului de drept și facem cunoscut tuturor persoanelor implicate, începând cu lichidatorul – dacă se confirmă că inclusiv el ar fi încălcat legea -, că Asociația ACS Poli Timișoara va depune plângere penală la adresa lor, alături, desigur, de solicitarea în instanță de daune pentru privarea de dreptul regulamentar de a evolua în Liga 1 în situația dată; adăugăm că suntem convinși că organele în drept se vor autosesiza ele însele, oricum
5. Ne place să credem că în România anului 2016, cu adevărat nimeni nu este mai presus de lege, că abordarea „mineriadistă” nu-și mai are în niciun fel locul.

NICOLAE ROBU, PRIMARUL TIMIȘOAREI”.


 

LPF aruncă la FRF cartoful fierbinte al Rapidului: „Comisia de Disciplină va decide dacă are sau nu dreptul de participare în Liga 1”

Justin Ștefan, secretarul general al LPF, pasează federației reprimirea Rapidului în prima ligă. Oficialul LPF invocă o literă de regulament prin care secretarul general al Ligii poate trimite un asemnea caz la Comisia de Disciplină, dacă există dubii în privința participării unui club în Liga 1. Justin Ștefan susține că această suspiciune a apărut după ce administratorul judiciar și-a schimbat discursul avut dimineață, când Rapid a fost exclusă din Liga 1. Meciurile Rapidului sau ale ACS Poli vor fi amânate până când se va da o decizie.

„Dimineață, lichidatorul spunea că Rapid nu poate participa. După-amiază și-a schimbat opinia, s-a răzgândit. A trimis o adresă în care cere ca membrii Comitetului Creditorilor de la Rapid să desemneze o persoană care să facă demersuri pentru înscrierea Rapidului în Liga 1. Regulamentul spune că, dacă secretarul general are dubii în ceea ce privește participarea unei echipe la meciurile din Liga 1, cazul va fi trimis la Comisia de Disciplină. Acum există aceste dubii, deoarece administatorul judiciar dimineață ne-a spus ceva, seara – altceva. Cazul va fi trimis la Comisia de Disciplină a FRF, în care se va analiza dacă Rapid îndeplinește sau nu condițiile de participare în Liga 1. Meciurile Rapidului vor fi suspendate până ce Comisia de Disciplină va lua o decizie și sperăm să se întrunească în regim de urgență, deoarece este o urgență”, Justin Ștefan, secretar general la LPF.

Pe de altă parte, Aurel Brihac, administratorul judiciar al Rapidului, susține că el nu a dat nicio împuternicire Comitetului Creditor pentru a face o adresă la LPF. Acesta susține că le-a transmis membrilor din Comitetului Creditorilor că nu-și asumă răspunderea în fața LPF. Practic, îl contrazice pe Justin Ștefan, care susține că dosarul Rapidului de a fi reprimit în Liga 1 va fi analizat de Comisia de Disciplină, în baza unei adrese făcute de Aurel Brihac: „Nu le-am dat nicio împuternicire, le-am spus că au un Comitet al Creditorilor, să facă ei ce vor și să-și asume. Societatea, așa cum am mai spus, e în faliment”, a declarat Brihac pentru ProSport.

Gino Iorgulescu lasă de înțeles că Rapid va juca în Liga 1: „Câteva situații speciale din fotbalul românesc ne-au făcut să vă invităm la această conferință de presă, ca să lămurim unele probleme. Problema principală este clubul Rapid. Dimineață aveam o poziție în funcție de o poziție a administratorului judiciar. După-amiază a mai apărut un document, și-a schimbat poziția administratorul judiciar. Este o șansă bună pentru Rapid, o echipă de tradiție”.

Miza manevrei făcute de Ligă: cine pe cine dă în judecată

Miza manevrei evazive pe care a făcut-o LPF astă-seară este de a evita un proces cu Rapid. Practic, LPF a pasat răspunderea în privința Rapidului la federație pentru ca aceasta să suporte consecințele. Dacă se va decide în Comisia de Disciplină ca Rapid să nu joace în Liga 1, conducerea clubului va da în judecată FRF. Pe de altă parte, dacă se va decide ca Rapid să joace, dar echipa nu se va prezenta în competiție, LPF va fi cea care va putea acționa în instanță federația, pentru vina de a fi stricat competiția!

Articol scris de Matei UDREA
Foto: Adrian PÎCLIȘAN (Mediafax foto)

Marius ANGHEL 22 Jul. 2016, 11:17 Liga 2
Pe aceeași temă