Ce au în comun Mircea Lucescu și Dacian Varga?

Florin ALBOIU 14 Feb. 2009, 09:56 Special
Ce au în comun** Mircea Lucescu și Dacian Varga?

La prima vedere s-ar putea spune că Mircea Lucescu și Dacian Varga nu se aseamănă deloc. Atât din punctul de vedere al temperamentului, cât și al jocului. Chiar dacă postul preferat de amândoi, cel de extremă, reprezintă un numitor comun, Lucescu a preferat banda dreaptă, în timp ce Varga, un stângaci, se simte mai bine pe partea opusă. Însă, atât tehnicianul Șahtiorului, cât și vedeta Regiei, s-au văzut nevoiți, din cauza anumitor conjuncturi, să schimbe poziția pe care au evoluat.  Două sunt însă punctele comune majore din cariera de fotbaliști a celor doi:

 

Dinamo București:

 

Mircea Lucescu s-a maturizat ca fotbalist în Ștefan cel Mare. A început la Școala Sportivă 2 din București, unde a activat doi ani, iar apoi a fost transferat de roș-albi. După alți doi ani Lucescu ajunge în Regie sub formă de împrumut la Știința, vechea denumire a Sportului Studențesc,  în 1965, la vârsta de 19 ani, pentru care evoluează două sezoane în Divizia B. Revine la Dinamo unde va fi jucător de bază până în 1977. Ultimul meci din Divizia A îl dispută în Regie pe 16 mai 1990: Sportul Studențesc – Dinamo București 1-1.

 

Dacian Varga, născut la Petroșani, începe fotbalul în sală la Deva. Se face remarcat și la vârsta de 12 ani pleacă la București, la Dinamo. Din diverse motive, Dacian nu a avut loc în echipele de juniori ale câinilor. La 17 ani nu mai e dorit și se transferă la Sportul Studențesc. Debutează în Divizia A pe data de 6 august 2004, în Ștefan cel Mare: Dinamo – Sportul Studențesc 2-1.

 

Sportul Studențesc:

 

După cum s-a putut observa Mircea Lucescu și Dacian Varga și-au legat începuturile carierei de numele formației din Regie. Dar nu acesta este cel mai important aspect. Pentru orice fotbalist unul dintre momentele cruciale îl reprezintă debutul la Națională.

 

Tânărul Mircea Lucescu nu a a avut loc la Dinamo ca extrema dreaptă, postul fiind ocupat de Pîrcălab. Pe fostul C.A.M., în Divizia B, a intrat în atenția antrenorilor Ilie Oană și Ștefan Kovacs. În urmă cu 43 de ani a fost convocat pentru prima dată și a debutat ca titular în meciul cu Elveția de pe Republicii, câștigat de tricolori cu 4-2. Lucescu a jucat extremă stângă, Ion Pîrcălab fiind titular incontestabil și la lot. Până la urmă lupta dintre cei doi a fost câștigată de tinerețe, Lucescu revenind la Dinamo în glorie, din postura de extremă dreaptă a Naționalei.

 

În 2009, Dacian Varga a făcut primii pași ca tricolor. Debutul său nu a fost la fel de spectaculos ca al lui Lucescu, jucând doar opt minute în partida amicală cu Croația, însă performanța de a fi convocat din Liga a 2-a este demnă de remarcat, fiind realizată de foarte puțini fotbaliști.

 

Alte două aspecte trebuie menționate la final. Primul ar fi acela că Mircea Lucescu l-a antrenat la Dinamo pe tatăl lui Dacian Varga, fundașul de fier din anii ’80 Ioan Varga, poreclit de colegi "Minerul", iar cel de-al doilea e că fiul lui Mircea Lucescu, Răzvan Lucescu, a învățat tainele fotbalului în Regie și a jucat foarte mulți ani din carieră la Sportul Studențesc.

Florin ALBOIU 14 Feb. 2009, 09:56 Special
Pe aceeași temă