„Caracatița” roș-albastră

23 May. 2009, 11:43 Special

CFR-ul cumpără din America de Sud. E rețeta cu care vrea un nou titlu. Steaua se dă cu românii și a pus ochii pe cea mai bună școală de fotbal din Ardeal. Tocmai de la Cluj!

O afacere de 100.000 de euro, încheiată anul trecut, a deschis apetitul Stelei pentru fotbaliști crescuți sub nasul campioanei CFR Cluj. Gigi Becali l-a cumpărat în vara lui 2008, de la Școala de Fotbal “Ardealul”, pe Marius Albu, iar acum, mulțumit de ce a arătat atacantul în curtea Stelei, vrea mai mult. “Mi-a trimis Argăseală (n.r. președintele Stelei) un fax, prin care ne propune o colaborare. Concret, Steaua vrea întâietate la transferurile celor mai buni juniori ai noștri, fiind dispusă chiar să dea bani în avans. Oferta e încă pe masa mea, nu am semnat-o, dar mai e timp până începe perioada de transferuri”, dezvăluie Alexandru Moldovan, președintele școlii de fotbal. De ce mai stă pe gânduri în fața unei asemenea propuneri? “Am dori procente din viitoarele transferuri ale puștilor care ar ajunge la Steaua. Becali a zis că se mai gândește”, explică Moldovan, care laudă în gura mare proiectul latifundiarului din Pipera. “Va da lovitura cu Academia! A luat cei mai buni juniori din țară, iar peste trei ani va avea o echipă trăznet. Așa s-a construit și Steaua ‘86”, este de părere șeful de la “Ardealul”.
Până să bată palma cu Gigi Becali, școala lui produce fotbaliști pentru tot mapamondul, de la Espanyol Barcelona la Internațional Curtea de Argeș. “Nu am afinități. Treaba mea e să cresc copii și să-i dau unde pot să joace, să crească în valoare”, spune Moldovan, care are și un of: CFR Cluj nu cumpără de la el. “Nu a fost niciun contact cu CFR pentru vreun junior de-al nostrum. E politica lor să aducă fotbaliști din străinătate. CFR a investit bani mulți să ia titlul, iar pentru asta merită toate laudele clujenilor”, încheie președintele de la “Ardealul”.

Investiții de 600.000 de euro

Înființată în anul 2004, “Ardealul” a investit masiv în ultimele luni în infrastructură. “Se lucrează la o bază de pregătire care va fi cea mai bună din țară pentru copii și juniori. Vom avea un teren gazonat, cu instalație de nocturnă. Vor mai fi construite o tribună de 300 de locuri și patru vestiare. În câteva săptămâni, lucrările, care ne costă 600.000 de euro, vor fi finalizate”, a mai dezvăluit Moldovan.

“Răduț este mai bun decât Mutu”

Juniorul cu care cei de la „Ardealul” se mândresc cel mai mult este mijlocașul de creație Mihai Răduț. „Răduț a fost împrumutat la Sporting Lisabona, dar nu a vrut să mai rămână acolo deoarece era folosit ca fundaș. Acum este la Internațional Pitești și meci de meci e cel mai bun jucător. Mulți spun că la vârsta lui are calități mai bune decât ale lui Mutu”, mai spune șeful școlii clujene.

Au doi jucători la Espanyol
Peninsula Iberică este ca un magnet pentru elevii de la „Ardealul”. În afara lui Răduț, alți doi jucători au fost împrumutați la Espanyol Barcelona. Este vorba despre portarul Bogdan Moldovan și de mijlocașul Alexandru Maxim. În 2008, cei doi au devenit campioni ai Spaniei Under 19, după o finală cu Villarreal în care Maxim a marcat golul victoriei. Dacă Espanyol îi va cumpăra, Ardealul va încasa 400.000 de euro.

Diferența dintre condițiile de pregătire pentru copii de la noi și din străinătate este imensă. Acolo fiecare echipă de copii 7-10 terenuri
Alexandru Moldovan, președinte Școala de Fotbal „Ardealul”

10
miliarde de lei vechi este bugetul Școlii de Fotbal „Ardealul” pentru sezonul 2008-2009, aici nefiind incluși banii pentru construcția bazei de pregătire

7
jucători crescuți la Școala de Fotbal “Ardealul” sunt în lotul lui Internațional Pitești, trei dintre ei fiind titulari

 

23 May. 2009, 11:43 Special
Pe aceeași temă