Brașoveanu: „Solicităm FRF să ne dea și nouă voie să ne stabilim sistemul competițional într-o adunare generală cum a făcut și LPF”

Mihai Andries 21 May. 2014, 12:13 Special
Brașoveanu:**

Votul exprimat de reprezentanții cluburilor de Liga I în Adunarea Generală a LPF privind sistemul competițional al primului eșalon, dar și propunerea făcută pentru eșaloanele doi și trei au stârnit nemulțumiri în rândul oficialilor echipelor din Liga a II-a și nu numai. Astfel, din sezonul 2015-2016, propunerea LPF este ca Liga a II-a să rămână cu doar 20 de echipe și două locuri promovabile, situație considerată ca inacceptabilă de cluburile din acest eșalon.

„Facem o serie de 20 de echipe, dar ne lași patru locuri promovabile, nu doar două”

Printre cei care au comentat pe această temă s-a aflat și Auraș Brașoveanu, unul dintre reprezentanții cluburilor din Liga a II-a în Comitetul Executiv.

„Suntem de acord că trebuie făcute schimbări structurale la nivelul întregului fotbal românesc. Însă prin propunerea votată ieri, din punctul meu de vedere, Liga 1 vrea să scape de echipele care nu au bani și le trimite în Liga a II-a. Asta înseamnă revitalizarea Ligii a II-a? Nu. Și atunci să nu se mai lege de liga a doua. Ei vin și justifică faptul că s-a votat un sistem competițional pentru Liga a II-a. Bun, dar noi avem patru locuri promovabile. Nu vii tu și ne spui că facem o serie de 20 de echipe și promovează două. Facem una de 20, dar promovează patru, ca să dăm valoare campionatului” au fost primele cuvinte din dialogul purtat de Liga2.ro cu Brașoveanu

„Se vor mai puține echipe, ca acestea să ia mai mulți bani din drepturi TV

Conducătorului noul formatei LPF2 consideră că prin decizia de ieri se urmărește doar creșterea sumei de bani pe care o va primi o echipă din prima ligă, prin reducerea numărului de cluburi la care se vor împărți drepturile TV: „În Liga I, în noul format, vei avea patru-cinci echipe la cupele europene, patru-cinci la retrogradare, deci mai bine de două treimi au un obiectiv. Așa în Liga a II-a, ei ne fac o serie cu 20 de echipe în care să se poată discuta că la nivelul ăsta sunt 7-8-10 echipe care o să vrea să supraviețuiască, 2-3 la promovare, restul la retrogradare și în felul ăsta îngroși gluma privind posibilitatea de a paria. Este o gândire pur personală pentru a-și asigura o anumită dependență din punct de vedere financiar. Mai puține echipe, mai mulți bani din drepturi TV, nicidecum creșterea calității campionatului. Întrebare pentru domnul Argăseală căruia îi mulțumesc că se gândește la creșterea valorii în Liga a II-a: de ce cluburile din Liga I nu au investit banii de la UEFA și cei 10% din transferuri în Centrele de Copii și Juniori? Erau obligați să facă asta prin regulament și prin lege”

„Desființând echipe, dispar 25 de seniori, dar dispar și 125 de juniori”

Brașoveanu a atras atenția și asupra unei consecințe directe a reducerii numărului de echipe și anume aceea a reducerii numărului de juniori legitimați: „Suntem singura țară din Europa care avem legitimați mai mulți seniori decât juniori. Continuăm pe aceeași linie? Desființând echipe, dispar 25 de seniori, dar dispar și 125 de juniori, adică cele 5 grupe de juniori obligatorii. Dacă vrei să crești calitatea, trebuie să ai bază, exact cum spunea și domnul Bellu. Trebuie să avem o bază largă de selecție. Noi am trecut la alt model, noi îngustăm baza de selecție ca să concentrăm valorile – care valori?
Domnul Burleanu spunea acum câteva săptămâni la meciul Petrolul – Astra și i s-a părut că era în altă țară. Pe teren erau la începutul jocului doar 4 români. Fugim după câștiguri financiare și uităm că trebuie creionat un program bazat pe proiecte. Noi la momentul ăsta nu avem niciun proiect, ne ascundem în spatele acestor măsuri de moment, care nu vor da niciun fel de rezultate.”

„Brașoveanu nu are interese personale, ci să revitalizeze Liga a II-a

Oficialul gălățean cere ajutorul colegilor de la cluburile din eșalonul secund, pentru a se lua o poziție și a se cere dreptul de a-și decide sistemul competițional, în cadrul unei adunări generale.

„Colegii mei sunt foarte supărați pentru că nu am fost băgați în seamă. Colegii mei au cerut o Adunare Generală la nivel de Liga a II-a și să stabilim noi cum să jucăm. Nu Brașoveanu, ci toate cluburile. Brașoveanu nu are interese personale, ci să revitalizeze Liga a II-a. Până acum se vorbea că urmăresc să îmi scap echipa de la retrogradare. Dar eu nu mai reprezint Dunărea Galați, eu reprezint toate cluburile de Liga a II-a și nu voi sacrifica competiția pentru interesul unei echipe sau alta. Eu vreau binele Ligii a II-a. Trebuie să facem o ligă profesionistă. Suntem de acord cu o serie de 20 de echipe, dar trebuie văzut când și cum o facem.

Îi invit pe colegii care m-au sunat să își exprime prin intermediul dumneavostră, pe Liga2.ro, punctul de vedere, dar cel real. Nu poziții de genul sunt puternic, am calitate, dar nu mă duc să mă licențiez. Unde este calitatea, dacă fug de rigorile licențierii. Cât timp nu lăsăm interesele personale, nu vom reuși să mergem mai departe. Momentan se merge de sus până jos doar pe interes personal. Fiecare își vede doar interesul propriei echipe. Dacă mi se demonstrează că e mai bine cu două de 10 sau două de 12, eu sunt de acord și mă supun grupului.

Atât timp cât Liga 1 a avut posibilitatea să își stabilească propriul sistem competițional, solicităm FRF să ne dea și nouă voie să o facem în adunări generale ale Ligii a II-a, a III-a și ale cluburilor de juniori. În situația în care vrem să fim corecți, ar trebui ca Adunarea Generală a cluburilor să decidă. Nu doar o mână de oameni. Atunci nu se mai poate arăta cu degetul spre o anumită persoană” a comentat acesta.

„De ce au decis echipe care nu vor mai fi în Liga 1?”

Brașoveanu a fost de acord și cu Florin Prunea, cel care s-a declarat nemulțumit că decizia de ieri a fost luată și cu ajutorul cluburilor retrogradate din primul eșalon, fără a fi consultate și cele care au promovat sau vor promova în Liga 1.

„Îi dau dreptate lui Prunea. Dacă eu sunt cel care particip, de ce nu am avut drept de vot, de a îmi spune părerea și și-au exprimat-o cei care nu vor mai fi. De ce au decis echipe care nu vor mai fi în Liga 1 și votează pentru mine, care voi promova.

Încă ceva. Trebuie să ne raportăm la puterea economică pe care o avem acum. Dacă mâine UEFA decide că asocierile cu administrațiile locale sunt interzise, considerându-le ajutor de stat, atunci terminăm fotbalul. Culmea e că cei cu cea mai mare voce sunt cei susținuți 100% cu bani publici. Parcă îi dai dreptate Rapidului când spune că se luptă cu cinci primării. E timpul să ne gândim cu adevărat ce vrem. Să facem ceva de viitor sau să facem ceva pentru moment.” a încheiat Brașoveanu

Articol scris de Mihai ANDRIEȘ

 

Mihai Andries 21 May. 2014, 12:13 Special
Pe aceeași temă