Intrat în moarte clinică, fără reprezentantă nici măcar în campionatul județean, fotbalul severinean poate fi salvat doar de factorii locali. Cel puțin, așa crede fostul internațional Gabriel Boștină, care e de părere că spiritul fotbalistic poate fi readus în orașul de la malul Dunării numai prin promovarea jucătorilor locali.
„Din păcate, e greu să găsești un sponsor care să țină echipa, chiar și în Liga a III-a. Din punctul meu de vedere, singura variantă e implicarea, dar cu adevărat, a factorilor locali, și mă refer la Primăria Severin, împreună cu Consiliului Județean Mehedinți. Acum există și cadru legal pentru a investi în fotbal. Sunt multe echipe în țară susținute de autorități, iar sumele nu sunt foarte foarte mari. Consider că acest oraș are forța să susțină o echipă de Liga a III-a. Chiar de Liga a II-a, dacă ținem cont că au existat bani pentru renovarea stadionului. Trebuie pornit însă de jos. Cel mai bine ar fi să se reînființeze FC Drobeta și, pentru început, la echipă să joace doar localnici. Avem destui fotbalisți buni, care în prezent joacă prin alte părți, plus mulți tineri talentați, de la juniori republicani. Nu are rost să luăm o echipă din alt oraș, gen Balș, cum s-a încercat iarna trecută, sau Slatina, cum am mai auzit recent. Trebuie să avem identitatea noastră”, a spus Bosțină.
„Stadionul a fost făcut din banii severinenilor, iar Gaz Metan a fost echipa craiovenilor”
Acesta a acuzat și faptul că pe arena de la malul Dunării, în care s-au investit peste 5 milioane de euro, a ajuns să joace Pandurii Târgu Jiu, dar și strategia din urmă cu 4 ani, când Severinul a adoptat pe Gaz Metan CFR Craiova.
„Nu am nimic împotrivă să joace și alte echipe aici, dar nu e normal să nu avem o echipă locală care să ne reprezinte. Când am avut pe Gaz Metan Severin în Liga I, nu am avut niciun jucator localnic în echipă, cel puțin în tur. Eu mereu am spus că acea echipă a fost mai mult a craiovenilor decât a severinenilor! Stadionul a fost făcut din taxele severinenilor, pentru copiii severinenilor. Avem în oraș o grămadă de școli private de fotbal, cu sute de copii, iar părinții plătesc bani ca ei să facă o carieră, dar în momentul în care termină junioratul, acești tineri fotbaliști nu au unde juca, fiindcă nu avem o echipă locală. Din acest motiv, majoritatea vor abandona fotbalul. Când, din generația mea, au ajuns aproape zece jucători în Divizia A, avem în spate multe echipe locale in ligile naționale. În Divizia C exista Severnav și Dierna Orșova, iar în B era FC Drobeta”, a dezvăluit severineanul Boștină.
Gagriel Boștină a jucat la CS Severnav, Cimentul Fieni, Oțelul Galați, Steaua București, Dinamo București și Universitatea Cluj, de la care s-a retras în urmă cu trei ani, iar la echipa națională a României a bifat patru selecții.
Articol și foto de Mircea OGLINDOIU