ASU Poli Timișoara, echipa romantică a vremurilor noastre: elevii, studenții și profesorii devin egali în tricoul alb-violet

Marius ANGHEL 28 Dec. 2012, 11:39 Special
ASU Poli Timișoara,** echipa romantică a vremurilor noastre: elevii, studenții și profesorii devin egali în tricoul alb-violet

Despre echipele de „bucătari” se vorbește în presa de la noi cu ocazia unor amicale disputate în intersezon de echipele din Liga I sau chiar când naționala noastră joacă o partidă oficială cu reprezentativa unui stat precum Luxemburg, Liechtenstein sau San Marino.

Povestea amatorilor de la Timișoara este diferită, pentru că acești oameni, care joacă fotbal din plăcere, au în spate câteva sute de oameni care îi încurajează, îi însoțesc în deplasări și chiar le oferă prime de joc.

ASU Politehnica a jucat, în mai puțin de un deceniu de la înființare, doar în campionatul municipal, adică în ultimul eșalon, al șaselea. Echipa compusă din studenți, ingineri și cadre didactice a câștigat seria aproape în fiecare an, dar a refuzat de fiecare dată locul din liga a cincea, deoarece s-a dorit ca gruparea să rămână la nivel de amatori.

În vara acestui an, membrii galeriei lui Poli au decis să susțină această echipă și l-au convins pe rectorul Viorel Șerban să înscrie echipa în eșalonul al cincilea, acolo unde băieții lui Toni Foale promovaseră la finele sezonului trecut. Suporterii vor ca ASU Politehnica să devină o echipă profesionistă, astfel că lotul a suferit modificări importante. Au venit atât jucători cu experiență în campionatul județean, cât și juniori, astfel că în echipă e un amalgam din punctul de vedere al stărilor sociale sau al meseriilor. Un singur lucru îi unește pe toți cei 26 de jucători: faptul că țin cu Poli Timișoara.

Au apărut primii „stranieri”

Spre finalul turului, lotul Politehnicii a fost completat cu doi jucători, unul din Austria și celălalt din Italia. Sergiu Cioroagă este din Deva, are 21 de ani și a jucat în Cizmă, la câteva echipe din Serie C4. Liviu Ardel (22 de ani) a evoluat în anii trecuți în ligile inferioare din Austria, iar când a fost mai tânăr a dat probe la Sporting Lisabona. Ardel s-a întors anul acesta în România, unde administrează unul dintre magazinele de articole sportive deținute de părinții săi.

Acești fotbaliști repatriați sunt excepții, lotul fiind format doar din jucători născuți sau stabiliți în Banat. Dintre cei 26 de membri ai lotului, 19 s-au născut în Timișoara.

E lăudabil că aproape toți vin de două ori pe săptămână la antrenamente, deși fotbalul nu e preocuparea lor de bază
Antonio Foale, antrenor ASU Politehnica Timișoara

Articol scris de Radu FAUR

Marius ANGHEL 28 Dec. 2012, 11:39 Special
Pe aceeași temă