Angajatul Ioniță! Experiment unic încercat la Rapid cu puștiul-minune din Giulești

Marius ANGHEL 30 Dec. 2013, 14:00 Special
Angajatul Ioniță!** Experiment unic încercat la Rapid cu puștiul-minune din Giulești

Alexandru Ioniță putea deveni subiectul unui experiment unic în fotbalul nostru în această pauză competițională. Viorel Moldovan, antrenorul giuleștenilor, îi pregătise puștiului de 19 ani un program aparte perioada de vacanță, unul fără legătură cu activitatea sa de bază, cea de fotbalist.

„Ideea lui Moldovan era ca pentru o săptămână sau două Alexandru Ioniță să aibă un job, fie el și part-time, undeva într-o librărie…”, expun oamenii din cadrul clubului planurile antrenorului.

Ideea lui Moldovan face parte dintr-un proces complex prin care tehnicianul vrea să îl ajute pe Alexandru Ioniță în procesul de maturizare. „I s-a spus și lui acest lucru și fusese, în principiu, de acord. Era un lucru interesant pentru jucător să vadă cum este și într-un alt mediu decât cel sportiv, să vadă cum este să ai un șef, să interacționeze cu oamenii sau să învețe ceea ce este responsabilitatea dincolo de terenul de fotbal”, continuă sursele din cadrul clubului din Giulești să detalieze planul pe care rapidiștii îl avea pentru puștiul-minune Ioniță.

„Ca sportiv, te învață să prețuiești ceea ce ai!”

Pentru a înțelege pe deplin scopul ințiativei celor de la Rapid, ProSport l-a contactat pe Andreas Hniatiuc, specialist în psihologie sportivă: „E un demers foarte bun pentru că, de regulă, fotbaliștii nu prețuiesc ceea ce au. Ei muncesc, într-adevăr, și primesc foarte mult drept răsplată. Ei subestimează ceea ce obțin de la sport și asta se vede în situațiile în care fotbaliști care au câștigat foarte mulți bani în carieră, au cheltuit apoi foarte mult și au rămas fără nimic. Aceleași sume ar fi fost drămuite de un om normal pe două generații. E un exemplu, o situație de viață care să îi trezească simțul răspunderii lui Ioniță, să îl facă mai implicat și să realizeze ceea ce înseamnă să muncești și, uneori, să faci lucruri care nu îți plac”.

Viorel Moldovan e un tip inteligent, preocupat de ceea ce e nou și nu mă surprinde faptul că a avut o astfel de idee
Andreas Hniatiuc, psiholog

Blocați de transferul la Astra

Planurile lui Viorel Moldovan au fost date însă peste cap de trecerea lui Alexandru Ioniță la Astra. Recunoaște chiar tehnicianul giuleștenilor: „Ideea nu s-a mai materializat. El a intrat în vacanță, a fost și toată această treabă cu transferul său… nu am mai făcut ceea ce aveam de gând”.

Antrenorul are însă și motive de bucurie, chiar dacă nu și-a mai putut pune în practică ideile. Cel mai probabil, Alexandru Ioniță va continua la Rapid până în vară. În momentul de față, deși cluburile sunt înțelese, iar jucătorul a acceptat oferta giurgiuvenilor, transferul nu este parafat din cauză că administratorul judiciar al giuleștenilor, Cristina Andronache, nu și-a pus semnătura pe contract.

În acest moment, pe numele lui Ioniță există și o altă ofertă de la o formație din Germania, care, conform surselor din cadrul clubului, ar oferi pe Alexandru Ioniță undeva în jurul a un milion de euro. O decizie privind viitorul fotbalistului va fi luată după 10 ianuarie.

Am încredere că Ioniță va ajunge într-o zi la echipa națională. El mai are însă multe de acumulat. Trebuie să învețe jocul fără minge și să fie mai altrusit
Viorel Moldovan, antrenor Rapid

6 goluri în 17 meciuri a marcat Alexandru Ioniță pentru Rapid în acest sezon, în Liga a II-a și în Cupa României

Trebuie să ne gândim că Ioniță are doar 19 ani. E un jucător foarte tânăr, dar care până acum și-a pus amprenta asupra rezultatelor Rapidului
Viorel Moldovan, antrenor Rapid

Articol scris de Costin NEGRARU

Marius ANGHEL 30 Dec. 2013, 14:00 Special
Pe aceeași temă