Lovitură de grație din partea FRF pentru Astra, care revine din nou pe minus în clasament și este ca și retrogradată din Liga 2! Clubul a fost sancționat pentru scandalul de dopaj în care au fost implicați Fatai, Seto și Ioniță

Marius ANGHEL 29 Jan. 2022, 14:32 Liga 2
Lovitură de grație din partea FRF pentru Astra, care revine din nou pe minus în clasament și este ca și retrogradată din Liga 2! Clubul a fost sancționat pentru scandalul de dopaj în care au fost implicați Fatai, Seto și Ioniță

Șansele minuscule ale echipei Astra de a se salva sportiv de la retrogradarea din Liga 2 au devenit, începând de ieri, 28 ianuarie 2021, imposibile, după ultima decizie a Comisiei de Disciplină și Etică din cadrul Federației Române de Fotbal.

Clubul campion al României în 2016 a primit o nouă sancțiune cu scădere de puncte în acest sezon, a ajuns din nou pe minus în clasament, pe ultimul loc, și se află la 13 puncte distanță de FC Brașov, clasata pe poziția a doua care duce la barajul de menținere în Liga 2.

În acest sezon, Astra mai poate câștiga maximum 27 de puncte, dacă ar avea un parcurs fără greșeală în cele trei etape din campionatul regular și cele șase din play-out, și chiar și așa nu ar fi sigură de prinderea locului al doilea de baraj. Singura variantă de a se menține în Liga 2 și în viitorul sezon ar fi ca mai multe echipe să se retragă din competiție.

Cu 20 de milioane de euro datorii, Astra mai degrabă se va desființa în urma falimentului care bate la ușă.

Astra, sancționată cu 6 puncte din cauza dopajului lui Fatai, Seto și Ioniță

Comisia de Disciplină și Etică a FRF a luat decizia în ședința din 28 ianuarie 2022 să sancționeze clubul Astra, pârât de Federația Română de Fotbal, prin Secretarul General Radu Vișan, pentru un eveniment petrecut în urmă cu mai bine de un an de zile. Este vorba despre cazurile de dopaj ale jucătorilor Kehinde Fatai, Takayuki Seto şi Alexandru Ioniţă, care între timp și-au ispășit suspendările și joacă din nou fotbal la alte echipe, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești, respectiv Rapid.

Astra a primit o scădere de 6 puncte în clasament și o amendă de 20.000 de lei pentru că mai mult de un jucător al ei a fost sancționat pentru dopaj. Comisia FRF a luat abia acum decizia, deși evenimentul cu cei trei jucători a avut loc în prima parte a sezonului trecut, când Astra juca în Liga 1. Acum, echipa trece prin momente incredibil de grele după retrogradare, a intrat în insolvență, a primit o penalizare de 14 puncte din cauza litigiilor din trecut și se îndreaptă cel mai probabil către faliment.

”Admite sesizarea FRF, prin Secretar General
În temeiul art. 72.5.6 din RD al FRF, sancționarea pârâtului AFC Astra cu măsura scăderii a 6 (șase) puncte și penalitate sportivă 20.000 lei”, sună decizia Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, una care lovește clubul Astra în moalele capului, îi dă lovitura de grație și brânciul către desființare.

Bineînțeles, clubul Astra are posibilitatea de a contesta această sancțiune.

Ce spune ”Regulamentul disciplinar” al FRF pe baza căruia s-a dictat această sancțiune:

”Articolul 72 | Sancţionarea dopingului
5. Dacă mai mult de un jucător din aceeaşi echipă este sancţionat pentru dopaj, echipa va putea fi de asemenea sancţionată. Echipei i se pot scădea 6 puncte sau poate fi exclusă din competițiile în curs sau viitoare.
6. În toate cazurile va fi aplicată și sancțiunea penalității sportive.”

Kehinde Fatai, Takayuki Seto şi Alexandru Ioniţă și-au ispășit demult sancțiunile, Astra a fost penalizată abia acum

Cum s-a ajuns ca Astra să fie acum sancționată?

În septembrie 2020, jucătorii Astrei Kehinde Fatai, Takayuki Seto şi Alexandru Ioniţă au urmat un tratament intravenos cu vitamine şi minerale la o clinică privată din Bucureşti, care a postat în scop publicitar imagini cu ei pe reţelele de socializare. Imaginile au ajuns rapid în atenția presei, iar Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) s-a autosesizat şi a deschis o anchetă, cei trei fiind suspendați provizoriu la acel moment.

Tipul de tratament făcut de cei trei jucători devine unul interzis de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) dacă prin perfuzie este introdusă în corpul unui sportiv o cantitate mai mare de 100 de mililitri la 12 ore şi există suspiciuni că acea cantitate a fost depăşită.

În ianuarie 2021, Alexandru Ioniţă ar fi recunoscut în faţa comisiei ANAD că a efectuat un tratament considerat dopaj de WADA, alături de Fatai şi Seto, pentru a obține o sancțiune mai blândă, însă apoi și-a schimbat declarația. În aprilie 2021, ANAD a decis ca Takayuki Seto să primească opt luni de suspendare, în timp ce Alexandru Ioniţă şi Kehinde Fatai au fost suspendaţi câte un an. Sancţiunile au fost valabile din momentul suspendării provizorii a celor trei, astfel că aceștia au revenit de ceva timp în activitate și joacă din nou, acum la alte echipe.

După mult timp, FRF s-a decis să reclame și clubul Astra, profitând de un articol din ”Regulamentul disciplinar”, pentru a fi și ea sancționată ca urmare a acțiunilor personale ale jucătorilor Fatai, Seto și Ioniță, iar Comisia de Disciplină și Etică a FRF a executat.

Astra, ca și retrogradată după ce a revenit pe minus în clasament

Cu această nouă sancțiune primită de Astra din partea Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, clubul care își dispută meciurile de pe teren propriu la Giurgiu a ajuns la -20 de puncte în acest sezon și are -1 punct în clasamentul Ligii 2, după ce în primele 16 etape a acumulat pe teren 19 puncte.

Astra a revenit pe minus în clasament și a căzut din nou pe ultimul loc, sub modestele Unirea Constanța (8 puncte), Dunărea Călărași (7 puncte) sau în special Dacia Unirea Brăila (2 puncte).

Astra mai are de jucat în sezonul regular meciuri cu FC Buzău (locul 5, deplasare), Unirea Constanța (locul 17, acasă) și Poli Iași (locul 12, deplasare). Apoi va merge într-un play-out, în care va mai disputa șase meciuri. Echipa este ca și retrogradată și va juca, dacă va mai continua, doar pentru a cheltui bani, fiindcă sportiv îi este imposibil să se salveze de la a merge în Liga 3, însă mai rău este faptul că falimentul îi bate la ușă.

O retragere în sezonul regular din Liga 2 duce la anularea tuturor rezultatelor înregistrate.

Marius ANGHEL 29 Jan. 2022, 14:32 Liga 2
Pe aceeași temă