ANCHETĂ‚ | Auraș Brașoveanu, cercetat în libertate de DNA pentru fals și tentativă de înșelăciune

Mihai Andries 06 Oct. 2014, 20:32 Special
ANCHETĂ‚ | Auraș Brașoveanu,** cercetat în libertate de DNA pentru fals și tentativă de înșelăciune

Auraș Brașoveanu, președintele LPF2 și șeful clubului Farul Constanța, este anchetat de procurorii DNA pentru fals material în înscrisuri oficiale și tentativă de înșelăciune. Acțiunea penală a fost pusă în mișcare de DNA Galați și vizează niște fapte comise de Brașoveanu în 2012, în perioada în care a fost președinte la Dunărea Galați. Acesta e suspectat că a obținut ilegal 970.000 de lei de la Primărie, falsificând bilanțul contabil al clubului. Procurorii au dispus anchetarea în libertate a lui Brașoveanu și reținerea pentru 24 de ore a lui Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al Județului Galați, acesta din urmă fiind suspectat că a dispus eliberarea banilor deși știa de fals.

Brașoveanu ar fi șters datoriile Dunării Galați din adresa trimisă de Fisc

Potrivit procurorilor, Brașoveanu ar fi comis un fals grosolan, radiind pur și simplu rândurile adresei de la Fisc unde erau menționate datoriile Dunării Galați. Ulterior, același Brașoveanu ar fi sustras corespondența dintre Primărie și IPJ Galați, precum și procesul verbal de predare-primire a dosarului depus de Dunărea Galați la Primărie.

Iată comunicatul DNA Galați.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore (de 06.10.2014, ora 16.30, până la data de 07.10.2014, ora 16.30), a inculpatului BOCĂ‚NEANU EMANOIL – CĂ‚TĂ‚LIN, la data faptelor prefect al județului Galați, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:

-abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit
-sustragere sau distrugere de înscrisuri

În aceeași cauză, se efectuează acte de urmărire penală față de Brașoveanu Auraș, președinte al Fotbal Club Municipal Dunărea Galați, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și tentativă la înșelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a reieșit că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În luna martie 2012, suspectul Brașoveanu Auraș, în calitate de președinte al FCM Dunărea Galați, a depus la dosarul privind susținerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galați, o copie color a unei adrese emise de Administrația Finanțelor Publice a județului Galați, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menționate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat. Aceasta, în scopul obținerii, în mod ilegal, a finanțării, întrucât exista o interdicție la acordarea finanțărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.
Aceste fapte au făcut inițial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul I.P.J. Galați – Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deși cunoștea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local nr. 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanțare a FCM Dunărea Galați. La data de 20.06.2012, dosarul respectiv a fost cerut de inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin, prin intermediul unui funcționar al instituției pe care o conducea, de la I.P.J. Galați și, la aceeași dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galați, prin care această instituție era înștiințată de acordarea avizului de legalitate. Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil – Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galați, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august – noiembrie 2012.
Pentru a șterge urmele faptelor, același inculpat a sustras din evidențele Instituției Prefectului Județului Galați adresa emisă de instituție către I.P.J. Galați – Serviciul de Investigare a Fraudelor și adresa de răspuns emisă de I.P.J. Galați către Instituția Prefectului Județului Galați, precum și procesul – verbal având ca obiect predarea – primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galați la Primăria mun. Galați. pentru aprobarea cererii de finanțare a clubului sportiv

Inculpatului Bocăneanu Emanoil – Cătălin i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 7 octombrie 2014, Tribunalului Galați, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.”

Articol scris de Matei UDREA

Mihai Andries 06 Oct. 2014, 20:32 Special
Pe aceeași temă