„Am primit ordin de la CCA să nu mai permitem pauze de hidratare!”

22 Jun. 2012, 10:10 Special

Partida de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, dintre Apă Craiova (Dolj) și Posada Perișani (Vâlcea), scor 3-2, s-a terminat cu o dramă. Portarul formației vâlcene, Alexandru Cruceru (29 de ani) s-a prăbușit pe teren în minutul 119 din cauza căldurii, iar aseară se afla în stare critică la Spitalul Bagdasar-Arseni din București cu diagnosticul de atac cerebral produs de un anevrism.

Imediat după ce Cruceru s-a prăbușit, medicii celor două formații și cei de pe ambulanță au intervenit și i-au acordat primul ajutor. Interesant este faptul că, spre finalul jocului, Cruceru a cerut schimbare, dar nimeni nu l-a auzit, după cum susține primarul din Perișani, Ion Sandu: „Finalul a fost unul încins, noi atacam cu aproape toată echipa, era mult zgomot în tribune și nimeni nu l-a auzit când a cerut ajutor. L-am văzut dintr-o dată prăbușit, cu mâinile desfăcute, ca și cum ar fi fost răstignit!”

„Arbitrul nu a permis pauză de apă!”

Președintele formației Posada, Daniel Duroi, spune că necazul s-a petrecut deoarece centralul Cătălin Botaș, din Timișoara, nu a vrut să acorde pauze de hidratare, motivând faptul că a primit ordine clare în acest sens de la CCA: „Arbitrul nu a permis pauze de apă. S-a jucat la o oră total nepotrivită (n.r. – 17:30), când la nivelul gazonului erau 40 de grade. Mai știu că Alex este credincios, ține post miercurea și vinerea. Nu a mâncat ieri (n.r. – miercuri) și de la căldură i-a venit rău”.

„Șanse spre zero!”

Alexandru a ajuns la spitalul din Târgu Jiu, unde la ora 21:00 intrase în comă. Peste alte trei ore, portarul și-a revenit, era perfect conștient și îi recunoștea pe cei din jur. Din păcate, ieri dimineață, la ora 11:00, Alexandru a intrat din nou în comă, iar medicii au decis să-l trimită cu un elicopter la București. La ora 18:15 a ajuns la Spitalul Bagdasar-Arseni, iar medicii l-au luat rapid în primire. I-au făcut teste, analize, dar, din păcate, șansele portarului vâlcean de supraviețuire nu sunt prea mari, mai ales că el nu poate fi operat. „Suferă de anevrism cerebral. Am avut doi pacienți care au murit în somn din această cauză. Are semne neurologice care-mi arată că starea lui nu e deloc bună. Dacă treburile au stat așa de la început, era același lucru pentru că noi nu putem să-i facem arteriografie cerebrală acum. Trebuie să-i vizualizăm vasele de sânge, să vedem malformația, iar în starea asta e dificil. Șansele lui tind aproape de zero! Creierul arată niște probleme de funcționalitate foarte serioase. Noi cu creierul nostru vorbim, facem o mulțime de lucruri, iar el nici măcar nu mai respiră singur”, a declarat Corneliu Toader, doctor la ecția de neurologie a Spitalului Bagdasar-Arseni.

Trei întrebări

După toată această dramă, se nasc cel puțin trei întrebări la care vom încerca să găsim răspunsuri zilele care urmează. De ce nu l-a auzit nimeni pe Cruceru? De ce tocmai portarul, care se presupune că nu face efort mare, s-a deshidratat? De ce FRF a organizat barajul la ora 17:30, când afară erau 38 de grade, în condițiile în care miercuri a fost a doua cea mai lungă zi din an?

Alte cazuri

Pe 24 iulie 1999, în minutul 68 al meciului Rapid – Astra, Vrăbioru s-a prăbușit pe gazon și a murit în drum spre spital din cauza unei hemoragii interne și a problemelor cardiace. Un an mai târziu, Hâldan a suferit un accident vascular cerebral, chiar în timpul meciului amical Ș.N. Oltenița – Dinamo. Același destin l-au avut și Neamțu (2002) și Iatan (2009)

„Noi nu mai avem voie să dăm pauză de hidratare în timpul reprizelor. Am primit o circulară în acest sens. Jucătorii au băut totuși apă și după prima repriză și după cele 90 de minute”, Cătălin Botaș, arbitrul meciului

„Nu am interzis hidratarea. Eu le-am spus că pot pune bidoane pe margine din care fotbaliștii să bea apă, dar fără a opri meciul”, Ion Crăciunescu, președinte CCA

Articol scris de Daniel REMEȘ și Costin NEGRARU
Foto: Florin CEAUȘU

22 Jun. 2012, 10:10 Special
Pe aceeași temă