Acuzații de blat în fotbalul românesc după un 2 pauză/1 final. „Au avut bani de pariuri, 200.000 de lei de la Primărie”. Scorul a fost întors la cota 20.00

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 15 Oct. 2014, 20:59 Actualizat: 15 Oct. 2014, 21:00 Special
Acuzații de blat în fotbalul românesc după un 2 pauză/1 final.  „Au avut bani de pariuri, 200.000 de lei de la Primărie”. Scorul a fost întors la cota 20.00

Rezultatele din ultima perioadă înregistrate la unele meciuri din Liga a doua a fotbalului românesc au stârnit reacții dure din partea oamenilor de fotbal, dar și din partea publicului. Ultimul astfel de exemplu s-a consumat în etapa a șaptea a seriei I, pe 11 octombrie 2014, la partida ACS Berceni – Rapid CFR Suceava. Într-o sâmbătă în care atenția întregii țări era concentrată pe meciul dintre România și Ungaria, moldovenii au condus cu 1-0 la pauză, și-au majorat avantajul în minutul 64, însă au terminat prin a pierde cu 3-2 deși au avut avantaj de două goluri pe tabelă până în minutul 72. Înaintea meciului, Rapid CFR ocupa locul 4 în clasament, iar ilfovenii erau pe locul 10.

Înainte ca jucătorii de la Berceni să marcheze primul gol, adică până în minutul 72, casele de pariuri online ofereau cota 20.00 pentru o victorie a gazdelor. Rezultatul final, 3-2 pentru ilfoveni, a fost comentat în termeni duri de presa locală din Suceava. ” Blat ordinar sau prostie crasă?” a titrat Obiectiv de Suceava în ediția online. Sursa citată a notat faptul că „ilfovenii au întors scorul de la 0-2 la 3-2 prin trei goluri marcate în ultimele 20 de minute de joc, toate pe niște greșeli inadmisibile ale defensivei sucevene, care până sâmbătă (n.r. – ziua meciului) primise doar cinci goluri în nouă meciuri”. 

Autorii materialului jurnalistic mai notează faptul că „cine a pariat că Berceniul întoarce scorul a câștigat de 20 de ori mai mult decât suma investită. Rapidiștii au avut bani de pariuri în condițiile în care, nu mai departe de săptămâna trecută, Primăria a virat în conturile clubului o nouă tranșă de 200.000 de lei, bani publici„. 


Prea am fost batjocoriți prin presă. La Berceni am jucat perfect 70 de minute, însă ne-am relaxat prematur, iar fotbalul ne-a pedepsit

Dorin Semeghin, fotbalist Rapid CFR Suceava


Semeghin susține că nu poate comenta subiectul: „Nu am timp acum, am niște treabă!”

În fața reacției dure a presei locale, cei de la Rapid CFR Suceva au organizat o conferință de presă în care s-au apărat. ” Nu puteți să ne acuzați fără să aveți vreo dovadă că s-a întâmplat ceva necurat pe teren. Dacă însă aveți probe care susțin afirmațiile voastre, mergeți să le prezentați organelor în drept care sigur își vor face datoria„, a comentat Dorin Semeghin, fotbalist al lui Rapid CFR Suceava. Dumitru Moldovan, președintele lui Rapid CFR Suceava, nu a putut fi contactat pentru a-și exprima punctul de vedere.

Contactat de ProSport, căpitanul sucevenilor nu a dorit să poarte o conversație. „Nu am timp să vorbesc acum, am niște treabă„, a spus Semeghin și a închis telefonul înainte de a putea stabili o nouă oră pentru a purta o convorbire telefonică. Drept consecință a poziției drastice a presei locale, clubul Rapid CFR Suceava a anunțat că îi va da în judecată pe semnatarii articolelor în care se pomenește orice legat de un eventual blat.


Dorin Semeghin, fost fotbalist la Dinamo, este căpitanul celor de la Rapid CFR Suceava și cel care a susținut o conferință de presă în care s-a apărat după rezultatul din meciul cu ACS Berceni. Foto: Alexandru Raita

Rapid CFR, echipă clasată pe locul 4 înaintea startului, a fost favorită la casele de pariuri până în ziua meciului. Apoi, pe 11 octombrie, bookmakerii au modificat drastic cotele, iar cei de la Berceni au devenit favoriți cu cota 2.50 la victorie. De cele mai multe ori, casele de pariuri operează astfel de modificări importante doar atunci când primesc informații cum că evenimentele sportive pot avea rezultate influențate din exterior.


Această captură este de pe site-ul Gazetei de Suceava. Autorii articolului notează faptul că Rapid CFR a fost învinsă în cel mai suspect mod posibil, o înfrângere care ridică semne mari de întrebare

„Plângere penală la DNA” pentru un alt meci al lui Rapid CFR Suceava

Rapid CFR Suceava nu este străină de episoade în care cei care au urmărit jocurile au semnalat lucruri necurate. În toamna anului 2013, un spectator al meciului pe care sucevenii l-au pierdut pe teren propriu cu CSMS Iași a susținut că a făcut plângere penală la DNA, acuzând trucarea meciului. „Plângere penală față de jucătorii, conducerea tehnică și executivă a clubului Rapid CFR Suceava și jucătorii, conducerea tehnică și executivă a clubului CSMS Iași pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, prin trucarea rezultatului final al partidei, și a altor fapte de natură penală care vor rezulta în urma anchetei„, a scris suporterul Dinu Zară în plângerea sa. În realitate, plângerea lui Zară nu a ajuns la DNA și a rămas la stadiul de articol publicat de presă.

Sfatul primarului din Suceava: „Să nu vindem iluzii!”

Primarul Sucevei, Ion Lungu, are o atitudine cel puțin curioasă față de performanțele echipei pe care o alimentează cu sume importante de la buget. ProSport a scris, citând o emisiune locală, faptul că Lungu a mărturisit într-o emisiune că le recomandă celor de la echipă să rămână pe locul 2 în clasament. „Vin cei de la fotbal și spun și eu le spun >, a spus edilul în cadrul emisiunii Apel 523011, difuzată pe Intermedia TV.

Costin Negraru, ofițerul de integritate al FRF, nu a putut fi contactat până la ora publicării acestui articol

Articol scris de Cristi Scutariu

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 15 Oct. 2014, 20:59 Actualizat: 15 Oct. 2014, 21:00 Special
Pe aceeași temă