A dezvăluit blatul de la FC Bihor – „U” Cluj?

01 Jul. 2009, 15:00 Special
A dezvăluit blatul** de la    FC Bihor -

Necazurile se țin lanț de Gheorghița Onu, după ce marți, procurororii DNA Oradea au finalizat rechizitoriul în cazul „valiza din Aradul Nou” și au decis să o trimită în judecată sub învinuirea de complicitate la trafic de influență. Președintele executiv de la CS Universitatea Vasile Goldiș a recunoscut că va urma o perioadă grea pentru ea și echipă, având în vedere finalizarea anchetei de la Oradea. „Trebuie să recunosc că nu ne va fi ușor. Va exista un stres până la decizia finală a instanței de judecată. E clar că, dacă nu voi fi mulțumită de prima instanță, voi merge mai departe, poate până la forurile internaționale. Din punctul meu de vedere nu are ce să-mi facă, în sensul că sunt nevinovată și voi proba în fața judecătorilor”, a declarat Geta Onu.

 

Totuși, este greu de crezut că povestea „valizei din Aradul Nou” se va încheia cu happy-end pentru vulcanica olteancă din Aradul Nou. Există în continuare suspiciunea că Cigan nu a acționat de unul singur în încercarea de mituire a fotbaliștilor de la FC Bihor și cineva din cadrul clubului arădean i-ar fi fost complice. Geta Onu spune în presă că nu i-a dat nici un ban lui Cigan și nu are nici o legătură cu acest personaj, mai mult, afirmând că nu a avut niciodată încredere în acesta. Atunci, întrebarea firească care se pune este cine i-a fost partener lui Cigan?

Cum DNA Oradea a trimis-o în judecată pe Geta Onu, e clar că Sorin Cigan ar fi declarat procurorilor că președintele executiv de la CSU Vasile Goldiș i-ar fi fost de ajutor în tentativa de a cumpăra cinstea fotbaliștilor de la FC Bihor. Sursele noastre ne-au dezvăluit faptul că Geta Onu a fost foarte cooperantă cu procurorii DNA și ar fi informat că deține informații certe despre un alt act de corupție din fotbal, cel mai probabil la partida dintre FC Bihor și „U” Cluj. Urmare a acestui denunț, președintele executiv de la CSU Vasile Goldiș a scăpat fără a fi anchetat în stare de arest și, mai mult, gestul Getei Onu va conta mult în încadrarea faptei de către judecători și a pedepsei ulterioare.
 

 

Pact cu procurorii DNA
 

 

Articolul 257 din Codul penal definește clar traficul de influență și nu face nici o deosebire între acesta și complicitatea la trafic de influență, ambele infracțiuni fiind încadrate în aceleași limite ale pedepsei. „Primirea ori pretinderea de bani sau alte foloase ori acceptarea de promisiuni, de daruri, direct sau indirect, pentru sine ori pentru altul, săvârșită de către o persoană care are influență sau lasă să se creadă că are influență asupra unui funcționar pentru a-l determina să facă ori să nu facă un act ce intră în atribuțiile sale de serviciu, se pedepsește cu încarcerare de la 2 la 10 ani”, se spune în art.257. Deci, Geta Onu ar risca o pedeapsă identică ca și cea la care este pasibil Sorin Cigan. Totuși, după cum vă spuneam, având în vedere că Geta Onu a cooperat cu procurorii și a „turnat” un alt caz de corupție, care ar putea intra pe rol foarte curând, pedeapsa urmează să se încadreze între limitele 1-5 ani, existând posibilitatea de a primi maxim 2 ani cu suspendare. Situația se complică dacă în rechizitoriu fapta celor doi va fi încadrată și la Legea 78 din 2000, pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție. Articolul 6 din Legea 78/2000, este unul care va complică situația în sensul că inculpațiilor le-ar putea fi confiscați banii promiși orădenilor (40 000 de euro-n.red). „Banii, valorile sau orice alte bunuri care au făcut obiectul infracțiunii prevăzute la alin. (1) se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor în bani”. Altfel, trebuie spus că, dacă Geta Onu va fi condamnată cu suspendare, iar în respectiva perioadă va suferi o altă condamnare, atunci va fi încarcerată și va ispăși și prima pedeapsă în regim de detenție.
 

 

Se va judeca în regim de urgență
 

 

Fiind considerată o faptă gravă de Codul penal și având în vedere că unul dintre inculpați se află în arest, legea spune că astfel de cazuri se vor judeca în regim de urgență, chiar dacă în această perioadă judecătorii au intrat în vacanță. Astfel, Geta Onu ar putea scăpa mai rapid decât se aștepta de stresul unui proces de natură penală. „Eu nu cred că se va termina repede acest proces. Uitați-vă la celălalt caz valiza cât durează. Sunt nevinovată și sunt sigură că nu voi fi condamnată. Oricum, dacă nu voi fi mulțumită de decizia Tribunalului Oradea mai am și alte căi de atac”, a declarat pentru Observator arădean Geta Onu.
 

 

Onu riscă să nu fie lăsată 2 ani pe stadioanele din România
 

 

În cazul în care președintele executiv de la CS Universitatea Vasile Goldiș va suferi o condamnare definitivă și irevocabilă pentru o faptă de corupție în fotbal, atunci Federația Română de Fotbal se va sesiza și va aplica sancțiunile disciplinare prevăzute la articolul 60 din Regulamentul disciplinar, modificat în luna septembrie a anului trecut, după celebrul caz valiza de la Cluj. Acesta spune că „Oricare dintre persoanele definite de art. 4.2 lit. a) – g) din prezentul regulament care oferă, promite sau acordă un avantaj nejustificat unui organ al FRF/LPF/AJF/AMFB, unui oficial, jucător, arbitru sau observator, în nume propriu sau al unui terț, în scopul de a-l determina să încalce statutele și regulamentele FIFA/UEFA/FRF, va fi sancționată în mod cumulativ: a) cu o penalitate de la 100.000 la 300.000 lei; b) cu interzicerea oricărei activități legate de fotbal și cu interzicerea accesului pe orice stadion pentru 2 ani; c) retrogradarea primei echipe a clubului în categoria imediat inferioară". După cum se cunoaște, pentru unele declarații în mass-media, Geta Onu este suspendată în prezent pe o perioadă de șase luni și i s-a aplicat o amendă de 300 000 lei (3 miliarde de lei vechi). „Am făcut recurs la decizia Comisiei de disciplină. Nu pot fi comparată cu Marian Iancu și Adrian Mititelu în privința declarațiilor mele din presă la adresa Federației Române de Fotbal. Eu sper să nu mai trebuiască să plătesc nimic după judecarea recursului. Oricum, sunt decisă să merg până la capăt, cum s-a dus și Marian Iancu. Mie nu poate nimeni să îmi pună pumnul în gură. Nu am vrut să jignesc pe nimeni și mi-am cerut public scuze celor care s-au simțit jigniți”, a declarat Gheorghița Onu.
 

 

Începe anchetarea „șepcilor roșii”?
 

 

Dacă întradevăr Geta Onu ar fi reclamat un act de corupție la partida dintre FC Bihor și „U” Cluj, iar după interceptarea telefoanelor s-ar dovedi adevărată această informație (există zvonul că „U” Cluj ar fi cumpărat meciul de la Oradea) atunci „șepcile roșii” riscă și ele măsuri din partea Federației Române de Fotbal, intrând sub incidența articolului 60 din Regulamentul disciplinar. Există în continuare suspiciunea că orădenii ar fi încasat un bonus pentru a se preda în partida cu clujenii și a lupta pe viață și pe moarte la Arad, dar toate acestea, dacă ar fi adevărate, trebuiesc probate de organele în drept să o facă.

 

 

Articol scris de Daniel BERAR
 

01 Jul. 2009, 15:00 Special
Pe aceeași temă