UTA, în pericol să piardă la „masa verde” meciul din Cupă. Antrenorul echipei CSM Lugoj: „Am rămas surprins”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 27 Aug. 2015, 16:36 Actualizat: 28 Aug. 2015, 11:33 Seria 2

„Viitorul se construiește, nu se visează”, spunea Codru Grădinaru miercuri la conferința de presă ce prefațează debutul echipei fanion a Aradului în seria de Vest a Ligii a 2-a. Credem că team-managerul UTA-ei nu s-a referit totuși la genul de construcție menită să pună în pericol rezultatul echipei într-un meci oficial.

La Lugoj, în turul 4 al Cupei României Timișoreana, Roland Nagy a efectuat nu mai puțin de patru înlocuiri de jucători, când regulamentul prevede doar trei. Chiar în transmisia live-text a confruntării de pe site-ul oficial al clubului se menționează: <>.

Antrenorul echipei gazdă, care rămâne la părerea că din punct de vedere sportiv arădenii au meritat calificarea, se arată surprins de scăparea „oficialilor” utiști. „Știind foarte clar regulamentul, chiar de anul trecut când am întâlnit Caransebeșul, tot o nou promovată în Liga a 2-a, am rămas surprins să văd că adversarul face patru schimbări. Noi știam că avem voie doar trei și atâtea am și făcut, deși jucând cu un om și apoi cu doi oameni în minus, cu siguranță aveam nevoie de jucători proaspeți de pe bancă. Mai departe, nu știm ce va fi. Memoriu nu cred că s-a făcut, dar, bănuim noi, comisiile abilitate se vor autosesiza după ce vor verifica raportul de joc. Ar trebui să fie ca în cazul folosirii unui fotbalist în stare de suspendare. Oricum, acceptăm orice decizie, mai ales că am și recunoscut că UTA a fost mai bună decât noi. Dacă vom fi anunțați că mergem mai departe bine, dacă nu asta e, ne conformăm deciziei Federației”, a spus Cosmin Petruescu.

În Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice se specifică negru pe alb:
„Articolul 46 – IÌ‚nlocuirea jucătorilor
1 Echipele participante în competiţiile de seniori organizate de FRF sau LPF (cu excepţia Ligii a 3-a şi a competiţiilor de fotbal feminin) au dreptul să efectueze trei înlocuiri pe toată durata jocului.
2 Echipele participante în Liga a 3-a şi cele participante în competiţiile de seniori organizate de AJF/AMFB, au dreptul să efectueze patru înlocuiri pe toată durata jocului.
3 Echipele participante în competiţiile de fotbal feminin, copii şi juniori au dreptul să efectueze cinci înlocuiri pe toată durata jocului.
4 IÌ‚n cazul iÌ‚n care dispoziţiile privind numărul maxim al iÌ‚nlocuirilor permise nu sunt respectate, echipa vinovată va fi sancţionată cu pierderea jocului respectiv prin forfait, arbitrii urmaÌ‚nd să fie, de asemenea, sancţionaţi de forul competent.”

Cum pe teren a apărut și o formație de Liga a 2-a, respectiv UTA, regulile sunt altele automat

După cum se observă în adresa oficială a clubului, UTA a sesizat pericolul de a pierde la „masa verde” întâlnirea și dă vina pe arbitrii, care nu au ținut o ședință tehnică în care trebuia să dea lecții de regulament. E ca și când un șofer când se urcă de fiecare dată la volan are nevoie de sfatul unui politist, care să-i spună dacă are sau nu are voie să treacă pe culoarea roșie a semaforului. Poate, polițistul nu are chef să-i răspundă, sau e concentrat pe scrierea unei amenzi. Oricum, nu va fi considerat martor dacă un pieton nimerește sub roțile mașinii tale pe zebră. Sigur, arbitrul de centru, Aurel Vărzan, va plăti și el scump pentru că a permis și cea de-a patra schimbare utistă, dar, teoretic, asta nu ar trebui să absolve de vină formația „textilistă”.

Apoi, scuza cu… „suntem o echipă nou promovată care nu a început competiția în Liga a 2-a” e chiar halucinantă. De ce oficialii nu au trimis o adresă la FRF înaintea de disputarea turului trei al Cupei, în care să sesizeze faptul că, deși sunt o echipă de Liga a 3-a, nu au adversar în Cupă și au fost băgați în aceeași oală cu divizionarele secunde ce au intrat în competiție doar în turul 4?!

Cert este că dintre toate echipele de Liga a 2-a (cu excepția Caransebeșului care a făcut și ea patru înlocuiri cât Ripensia, deci culpa e comună), fie ele nou promovate sau mai vechi în competiție, doar UTA nu a știut câte schimbări are voie să efectueze. Rămâne de văzut dacă în lipsa unei sesizări, al unui memoriu făcut de CSM Lugoj, cineva se va autosesiza și le va da câștig de cauză bănățenilor. Ar fi păcat să se întâmple asta, căci efortul fotbaliștilor UTA-ei care au luptat corect pentru calificare, dar și cel al suporterilor care s-au deplasat în număr mare la Lugoj, rămân și nu ar fi just să fie șters cu buterele de…o construcție visătoare.

Sursa: Sport Arad

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 27 Aug. 2015, 16:36 Actualizat: 28 Aug. 2015, 11:33 Seria 2
Pe aceeași temă