„Sunt sigur că vom face un meci mare cu Poli”

13 Mar. 2012, 16:36 Seria 2

Născut în Oradea, portarul Călin Fildan este un produs sută la sută al clubului FC Bihor. După plecarea lui Pogacsics în Grecia, goalkeeperul orădean își va recăpăta statutul de titular între buturile porții „roș-albastre”. Cu acest prilej, „Fifi” speră să-și recapete forma de altă dată și să ajute echipa orădeană să obțină cât mai multe puncte. Primul examen dificil pentru el și coechipierii săi va fi sâmbătă, în duelul cu bănățenii de la Poli. Călin este încrezător însă în forțele echipei sale…

Nume: Fildan
Prenume: Călin Florin
Data nașterii: 20 martie 1988
Locul nașterii: Oradea
Echipe la care a evoluat: FC Bihor, Arcadia și Luceafărul
A început fotbalul la vârsta de 8 ani, la FC Bihor
Primul antrenor: Ioan Naom
Debut la seniori: la 17 ani, în liga a II-a (FC Bihor – Gaz Metan Mediaș 3-2, în 2005)
Hobby: pescuitul
Filme preferate: comediile
Actor preferat: Eddy Murphy
Echipă favorită: FC Barcelona
Jucător preferat: Marius Popa

– Cum au fost începuturile tale fotbalistice?
– La vârsta de 8 ani, vărul meu juca de un an de zile la FC Bihor și m-a chemat și pe mine la un antrenament. Atunci, domnul Naom m-a întrebat dacă nu sunt interesat și eu de fotbal. Pe moment, am zis că nu, dar el a insistat și m-a întrebat, dacă ar fi să vin la fotbal, ce mi-ar place să joc, portar sau jucător? Eu am răspuns portar. Când am văzut că se miră de răspunsul meu, că doresc să aleg direct postul de portar, atunci m-am hotărât și am răspuns că o să vin.

– De ce portar?
– Am decis să fiu portar pentru că am văzut reacția antrenorului. Eu, atunci, nu mă gândeam care ar fi diferența dintre atacant și portar și am început să joc ca portar și nu m-am mai schimbat.

– Cât timp ai evoluat la juniorii de la FC Bihor și ce amintiri ai din acea perioadă?
– A fost o perioadă frumoasă, pentru că la început fotbalul e o joacă, iar de la 15 ani am fost convocat la seniorii de la FC Bihor II, unde,practic, am făcut pasul spre seniori, iar după un an am început să mă pregătesc cu prima echipă. Au fost 7 ani, în care, sub îndrumarea domnului profesor Naom, am participat cu plăcere la antrenamentele echipei de juniori de la FC Bihor, iar alte momente frumoase le-au constituit turneele din Franța, din perioada 1999-2001, trei la număr. Mi-amintesc că am vizitat Turnul Effel înainte de 2000, când toată lume aștepta acel an jubiliar, iar pe turn era afișată numărătoarea inversă a zilelor până la începutul acelui an.

– Cum a fost debutul de la seniori?
– Debutul la seniorii de la FC Bihor a fost la echipa a doua, în Liga a III-a, la vârsta de 16 ani, iar pe mine, având în vedere că mă antrenam și cu prima echipă, antrenorul m-a desemnat căpitan în acea partidă de debut. A fost un meci bun, în care am ieșit în evidență cu intervenții importante. La prima echipă am fost ales de Florin Fărcaș, având în vedere și faptul că eram încă junior și echipa trebuia să alinieze în teren, conform regulamentului, un junior. Primul meci în care am apărat la echipa mare a FC Bihorului a fost în anul 2005, într-o partidă de campionat din Liga a II-a, cu Gaz Metan Mediaș, pe teren propriu, când ne-am impus cu scorul de 3-2. Mi-amintesc că am avut un pic de emoții, ținând cont că eram și junior și toată lumea vorbea cu mine și mă îndruma să fiu atent, încurajându-mă că o să fac un meci bun chiar la debut.

– Știm că ai fost împrumutat o perioadă și la alte echipe. Despre ce a fost vorba?
– A fost, pot să spun, chiar o perioadă neagră, la 12 ani, când am plecat cu toată echipa, inclusiv antrenorul, la Arcadia Oradea, după care, după trei luni, ne-am întors toți la FC Bihor, unde am aflat că suntem suspendați doi ani de zile. A fost o perioadă foarte grea, pentru că ne-am antrenat și nu puteam avea un meci oficial și aveam și puține jocuri amicale. După ce s-a epuizat suspendarea, a fost grea integrarea la meciurile oficiale. Șin minte că primul tur de campionat, nu știu dacă am pierdut un meci sub scorul de 0-3. În retur ne-am revenit însă și situația echipei s-a redresat, având chiar un parcurs foarte bun, în care am reușit noi, la rându-ne, să ne impunem cu scoruri mari. A urmat o altă perioadă, chiar scurtă, pot să spun, tot la juniori, în care FC Bihor și Luceafărul s-au înțeles pentru împrumutul meu la ultima echipă cu scopul de a participa cu Luceafărul la turneul semifinal al Campionatului Național de juniori B. A fost un turneu la Satu Mare, unde am apărat bine și țin minte că a venit domnul Ghilea la mine și m-a felicitat. După turneu am revenit însă la FC Bihor.

– Ai avut o perioadă fastă la echipa de seniori a clubului FC Bihor până în 2011. Ce ne poți spune despre această perioadă?
– Din punctul meu de vedere, eu zic că mă antrenam bine tot timpul, iar antrenorii a văzut că sunt în formă și au considerat că merit să joc. Au început să mă introducă în teren tot mai mult la meciurile de seniori, ceea ce mie mi-a dat încredere și am început să prind gustul, să mă perfecționez și să am evoluții tot mai apreciate. Am mai avut după aceea o perioadă în care am afost accidentat, chiar a trebuit să mă operez la cotul de la mâna stângă. Astfel, mi-a trebuit o perioadă de două luni de recuperare, pierzând un timp destul de important în afara terenului.

– În ediția de campionat 2010-2011 ați avut un parcurs bun, încununat cu promovarea în Liga I din punct de vedere sportiv. Ai fost titular în turul acelui campionat. Ce poți să ne spui despre acea perioadă?
– A fost cea mai bună perioadă a mea de până acum, pentru că am avut o constanță în toate meciurile și chiar am fost apreciat de staff-ul tehnic și publicul orădean. Perioada aceea a fost bună pentru că am căpătat tot mai multă experiență și încredere în propriile forțe, iar meciurile pentru mine deveneau tot mai ușoare.

– În retur nu ai mai prins echipa…
– Nu am mai prins echipa pentru că așa a considerat antrenorul de portari, care, după părerea lui, a decis să-l titularizeze pe Pogacsics, portarul maghiar transferat în iarna acelui an. Domnul antrenor mi-a spus că valoarea dintre noi este apropiată și consideră că în acel moment Pogacsics merită să fie titular.

– Cât de mult v-a afectat ratarea promovării de anul trecut?
– Ne-a afectat foarte tare pe toți. Când auzit prima dată decizia noi eram în cantonament, pregătiți pentru Liga I, iar apoi a depins de fiecare cât de tare a fost afectat și cât de ușor a reușit să treacă peste acel moment. Eu m-am mai gândit, dar m-am antrenat încercând să mă gândesc că așa cum am ajuns acolo o dată, putem ajunge și a doua oară, pentru că numai prin dorință poți să ajungi la înalta performanță.

– În actuala ediție de campionat ați avut un parcurs mai slab, tu fiind în continuare rezervă. Cum îți explici?
– În primul rând am avut un parcurs foarte slab, pentru că era greu să joci tot în Liga a II-a, când subconștientul îți spunea că, de fapt, trebuia să evoluăm în prima ligă. Cam asta ar fi explicația mea față de meciurile mai puțin reușite din tur. Mie, ca rezervă, mi-a fost, de asemenea, greu, chiar am avut o nemulțumire, știind că am fost titular de drept la un moment dat, dar nu m-am considerat niciodată rezervă.

– Acum, prin plecarea lui Pogacsics în Grecia, revii titular. Ce aștepți de la returul de campionat?
– În primul rând mă bucur că voi apăra, iar, bineînțeles, din punctul meu de vedere, eu trebuie să nu iau gol, cum s-a întâmplat și-n turul ediției trecute de campionat, când am primit cele mai puține goluri din competiție, iar de la echipă aștept să avem aceeași atitudine pe care am avut-o în perioada de pregătire și cu siguranță meciurile din acest retur vor fi pe măsura așteptărilor.

– Primul meci, cu Poli Timișoara… Cum îl vezi?
– Bineînțeles, este un club mare, cu tradiție, dar acum dacă tot sunt în Liga a II-a, pentru mine e un meci la fel ca oricare altul , în care eu trebuie să joc cât mai bine. Sperăm să fie și publicul alături de noi, pentru că este oricum o diferență să vezi FC Bihor – Poli Timișoara decât un alt meci. Eu sunt sigur că vom face un meci mare, pentru că am avut o pregătire foarte bună.

– Pe când vezi FC Bihorul, din nou, în Liga I?
– Eu în subconștientul meu cred că în această primăvară vom face un retur foarte bun, iar cum s-a întâmplat anul trecut cu Mioveniul și Sibiul, când au fost chemați din vacanță să se pregătească pentru Liga I, așa este posibil să se întâmple și cu noi în acest an.

– Călin, îți mulțumim și-ți dorim succes.
– Și eu vă mulțumesc.

Sursa: FC Bihor

13 Mar. 2012, 16:36 Seria 2
Pe aceeași temă