OFICIAL | CA Oradea se retrage în Liga 4 după ce a fost la un pas de promovarea în Liga 2. În Liga 3, în locul acesteia, va juca un club mult mai iubit în Bihor

Andrei PASCU 18 Jul. 2022, 17:05 Liga 3
OFICIAL | CA Oradea se retrage în Liga 4 după ce a fost la un pas de promovarea în Liga 2. În Liga 3, în locul acesteia, va juca un club mult mai iubit în Bihor

CA Oradea își schimbă numele în această vară, strategie care era anunțată de ceva timp, încă înainte de startul sezonului trecut de Liga 3.

Au fost întreprinse toate demersurile legale în această direcție, iar noul proiect va purta numele de FC Bihor, un club al cărui nume este mai iubit de locuitorii din Oradea și județul Bihor.

CA Oradea își schimbă numele în FC Bihor!

Actele au fost trimise către Federația Română de Fotbal, care în câteva zile trebuie să aprobe modificarea. În fapt, nu vor fi probleme pentru schimbarea numelui, iar astfel va reveni la viață un club care vrea să învie spiritul FC Bihor.

În proiect va fi implicată în primul rând Primăria Municipiului Oradea, care până în această vară s-a implicat, de fapt, și la CA Oradea. O voce importantă în acest demers a avut-o chiar autoritatea locală, care a și condus la plecarea președintelui clubului CA Oradea (Florin Mal) când s-a creionat ideea, din vara trecută.

El nu a fost de acord ca echipa CA Oradea să devină FC Bihor din această vară, dorind să se meargă mai departe pe ideea primei structuri, a echipei care a cucerit în istorie campionatele în România și Ungaria. Numai că puterea sa financiară nu putea asigura continuitatea echipei în Liga 3, astfel că a acceptat propunerea primăriei de transformare a clubului în FC Bihor din noul sezon, fiindcă la acel moment nu se mai putea schimba denumirea, iar el și-a dat demisia.

Autoritățile locale din Oradea se implică la FC Bihor, schimbarea numelui fiind ideea lor

Primarul Florin Birta anunța și el cu mare fast acest nou proiect în urmă cu un an și întărea ideea că primăria va avea un cuvânt important de spus, în principal din perspectivă economică, prin sumele trimise în conturile noului proiect, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, și cu CA Oradea sezonul trecut de Liga 3.

CA Oradea, să nu uităm, a evoluat în barajul de promovare în Liga 2, dar l-a pierdut.

Suntem mândri de istoria fotbalistică din Oradea și Bihor și credem că merită pusă în valoare și în anii care urmează, de aceea ne bucurăm să anunțăm că am început demersurile ca din anul competițional 2022–2023 echipa din Liga a 3-a să continue activitatea sub denumirea de FC Bihor, urmând să fie susținută de Municipiul Oradea, iar echipa de Liga a 4-a va rămâne sub denumirea de ACS CAO 1910, urmând a fi susținută financiar de către Asociația Oradea Renaștem-Împreună”, spunea primarul Florin Birta, în august 2021.

Primarul Florin Birta, membru al Adunării Generale a Acționarilor fostului club FC Bihor

Implicarea lui Florin Birta este și una sentimentală, semn că decizia nu o putem încadra neapărat în categoria aspectelor favorabile municipalității și cetățenilor din Oradea.

Birta a fost pentru o bună perioadă de timp membru al Adunării Generale a Acționarilor fostului club FC Bihor, falimentar în 2016. Acum, el se implică temeinic și în acest proiect care va începe în perioada imediat următoare, FC Bihor, al cărui nume e posibil să includă și Oradea (FC Bihor Oradea), dar despre care vom afla toate detaliile în momentul în care Federația Română de Fotbal va face confirmarea.

Partea privată implicată la CA Oradea duce brandul în Liga 4, unde ia locul echipei secunde

Este interesant de văzut și care va fi partea privată implicată în proiectul FC Bihor, dacă va exista, pentru că oamenii care finanțau CA Oradea au decis să continue pe linia pe care au plecat și vor înscrie brandul în Liga 4 Bihor, în locul echipei secunde a CA Oradea. ”Satelitul” a terminat sezonul trecut pe locul 4 în Seria Sud și nu a prins play-off-ul de promovare în Liga 3.

”Conform înțelegerii agreate încă din vara anului 2021, între membrii asociați ai ACS CAO 1910, și anume: Primăria Municipiului Oradea, APTOR și Oradea Renaștem Împreună (asociație reprezentând partea privată și membrii fondatori), drumurile noastre se despart. Cu prilejul încheierii unui capitol, noi, partea privată, ținem să mulțumim Primăriei Municipiului Oradea și APTOR pentru colaborare și pentru contribuția avută de aceste două entități în dezvoltarea proiectului Club Atletic Oradea, urându-le totodată mult succes în proiectele lor viitoare!

În altă ordine de idei, noi, partea privată, unică deținătoare a brand-urilor Club Atletic Oradea (înregistrate la OSIM), ne simțim responsabili să asigurăm continuitatea unui club de fotbal a cărui complicată poveste a început încă din 1910. Din devotament față de culorile alb-verzi, din pasiune pentru fotbal și din dorința de a ne hrăni “nebunia”, am decis să înscriem echipele Club Atletic Oradea în competițiile județene, organizate de AJF Bihor, punct de asemenea agreat în protocolul semnat în vară de către cei trei membri asociați.

În curând vom prezenta detalii legate de noua organizare a clubului, din punct de vedere administrativ, tehnic, al lotului de jucători și al bazei sportive, dar pe lângă aceste elemente, vă pregătim și multe alte surprize (sperăm noi) plăcute”, a anunțat CA Oradea într-un comunicat emis după finalul sezonului trecut de Liga 3.

Florin Mal a revenit la CA Oradea în noul proiect. Tot președinte va fi

Ulterior a venit un nou comunicat al CA Oradea, care a anunțat, surprinzător sau nu, faptul că Florin Mal va fi parte din noul proiect, din Liga 4 Bihor, fiind numit pe poziția de președintele, funcție pe care o ocupa, după cum spuneam, până în vara anului trecut, când s-a aflat că echipa CA Oradea va deveni FC Bihor.

În plus, a fost înscrisă la OSIM o nouă siglă, care să întărească și mai mult spiritul clubului CA Oradea, care trimite cu gândul la perioada interbelică.

”Continuăm să muncim intens și cu entuziasm pentru pregătirea sezonului 2022/23. Odată cu startul noi ediții de campionat, Consiliul Director al Club Atletic Oradea va fi format din vechiul staff administrativ, și anume: Florin Mal (președinte), Marius Chereji, Imre LukácsMarcel Boldiș, Liviu Zamfirescu, Florin Negruț și Ionuț Șereș (vicepreședinți), staff care va asigura și managementul executiv.

De asemenea, vom aduce și alte elemente noi pentru legendarul club de fotbal orădean. Astfel, pe lângă vechiul brand, înregistrat la OSIM, utilizat încă din 2017 și deținut de entitatea noastră, am reușit înregistrarea unui al doilea brand, ce va fi utilizat începând cu acest sezon.

Noua emblemă a fost creată pentru a realiza o și mai bună conexiune cu istoria glorioasă a clubului nostru, ea reunind într-un aspect modernist elemente aparținând celor mai reprezentative embleme purtate de CAO, și anume:

Scut alb, cu dungi verticale verzi, având o formă geometrică inspirată din emblemele utilizate atât în perioada interbelică, cât și în prima parte a anilor 1940.

În partea de sus a stemei, apar cele două abrevieri atât de cunoscute și care se confundă cu istoria noastră. CAO (Club Atletic Oradea) și NAC (Nagyváradi Atlétikai Club), simbol al diversității și bunei cooperări între principalele popoare care au contribuit la dezvoltarea Oradiei.

Noua emblemă împrumută două elemente și din ultima stemă, utilizată în perioada de renaștere a clubului. Cele două stele verzi, reprezentând titlurile cucerite în Ungaria (1944) și România (1949), precum și anul fondării, 1910”, a anunțat CA Oradea la 2 iulie.

”Oradea Renaștem Împreună” nu putea ține echipa în Liga 3

Ideea cu continuarea brandului CA Oradea a fost luată în calcul încă de anul trecut, partea privată a proiectului din sezonul precedent decizând că vrea să ducă mai departe structura indiferent de consecințe, care au condus, acum, la înscrierea în Liga 4 Bihor, pentru a avea stabilitate economică.

Privatul, cunoscut sub denumirea de ”Oradea Renaștem Împreună”, știa că fără sprijinul autorităților locale nu mai poate face față cerințelor Ligii 3, astfel că a decis să apeleze la varianta cea mai la îndemână și cea mai simplă, înscrierea în Liga 4 Bihor, pe locul ”satelitului” propriu.

CA Oradea a schimbat stafful tehnic și va juca la Paleu

A fost numit deja și stafful tehnic pentru Liga 4 Bihor, iar antrenor principal” va fi Ciprian Dianu (45 de ani). El va fi ajutat de Cosmin Letan, antrenor secund și jucător, Victor Dobrescu, antrenor secund și jucător, Attila Varadi, antrenor cu portarii și jucător.

În plus, CA Oradea va juca meciurile din divizia a patra la Paleu, localitate aflată la câțiva kilometri de Oradea, pentru că pe arena din oraș va evolua FC Bihor.

Florin Farcaș, ”principal” la viitoarea FC Bihor

Stafful de la CA Oradea a fost numit recent, pentru că oamenii care au fost prezenți pe bancă în sezonul trecut de Liga 3 au ales să continue la FC Bihor, Florin Farcaș fiind păstrat în funcția de antrenor principal în cadrul noului proiect.

Viitoarea FC Bihor a reluat și pregătirile, iar obiectivul nu este îndrăzneț, așa cum a fost sezonul trecut cu CA Oradea. Deși mulți se așteptau ca promovarea să fie principalul țel, fanii au fost surprinși să afle că se dorește menținerea în Liga 3, precizări fiind făcute chiar de Florin Farcaș.

”Vrem să consolidăm și să formăm un lot competitiv pentru nivelul Ligii a 3-a. Avem o echipă cu mulți tineri, nu mai puțin de 18 jucători, astfel că există mult entuziasm și dorință de afirmare.

Nu va fi ușor pentru că am pierdut 10 jucători în această perioadă, dintre care șase titulari, dar noi tot timpul am fost încrezători și considerăm că acești tineri pot crește frumos”, a declarat Florin Farcaș, antrenorul principal, conform Bihor Online.

Lotul viitoarei FC Bihor prezent la reunire:

Portari: Radu Bob, Eduard Nergheș, Alex Cherman;
Jucători de câmp: Răzvan Gunie, Darius Pop, Darius Petruș, Sebastian Oșvat, Daniel Stan, Alexandru Popa, David Lupșe, Loren Ioviță, Raul Clemeniuc, Andrei Gheorghiță, Mario Balint, Sebastian Bozsik, Răzvan Ardelean, Răzvan Săutiuț, George Cherman, Ianis Pop, Andrei Moga, Ionuț Ban, Andrei Chindlea, Marius Hosu, Constantin Roșu, Denis Șandro, Sergiu Jurj, Andrei Hosu, Andrei Cherman și Andrei Mircea Cătană;

Foto: CA Oradea

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrei PASCU 18 Jul. 2022, 17:05 Liga 3
Pe aceeași temă