Oradea face pași în față pentru construirea unui nou stadion. Primarul Ilie Bolojan spune la ce concluzii a ajuns după ce a vizitat arena din Târgu Jiu, pe care o lua ca exemplu

Marius ANGHEL 01 Jun. 2020, 16:28 Diverse
Oradea face pași în față pentru construirea unui nou stadion. Primarul Ilie Bolojan spune la ce concluzii a ajuns după ce a vizitat arena din Târgu Jiu, pe care o lua ca exemplu

Oraș tot mai lăudat în ultima perioadă pentru modul în care a fost dezvoltat de conducătorii locali, Oradea suferă, în schimb, la capitolul fotbal, sportul rege în România. Edilul-șef Ilie Bolojan nu este un susținător al acestui fenomen, iar consecințele se văd. Clubul emblematic al acestui municipiu de reședință al județului Bihor, FC Bihor Oradea, a dispărut de pe harta fotbalistică în 2016, când s-a desființat în timpul acelei ediții de Liga 2 după ce primăria și-a retras sprijinul financiar. Despre infrastructura pentru practicarea acestui sport nici nu are rost să amintim. Stadionul ”Iuliu Bodola”, construit în 1924 și îmbunătățit ultima dată în 2007, este relicvă față de ce deține România în acest moment, e drept, destul de rar, la București, Ploiești, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Jiu și în curând la Arad.

Despre dezvoltarea infrastructurii sportive la Oradea s-a vorbit în ultimii ani mai degrabă dinspre Ungaria, țară vecină care promitea ridicarea unei baze sportive și a unei academii pe pământ românesc, pe modelul dezvoltat în Secuime, în special la Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. Și primarul Ilie Bolojan a adus în discuție construirea unui stadion pe modelul celui din Târgu Jiu, însă au fost prezentate o posibilă locație pentru acesta și un termen al începerii construcție pentru anului 2021.

Ilie Bolojan, primar Oradea: ”Propunem ca bază de discuții proiectarea unui stadion de 14 – 15 mii de locuri”

Mai nou, Ilie Bolojan, nevoit să călătorească în această perioadă cu pandemia cu mașina, s-a decis ca în drumul de întoarcere de la București să treacă pe la Târgu Jiu, pentru o discuție cu edilul-șef Marcel Romanescu despre noua arenă din orașul lui Brâncuși. Ulterior, primarul municipiului Oradea și-a expus pe pagina de Facebook concluziile după această vizită.

”Ținând seama de aceste lucruri (n.r. – enumerate în mesaj după această vizită, prin comparație cu arena din Târgu Jiu), de potențialul nostru sportiv și de organizare de evenimente, propunem ca bază de discuții proiectarea unui stadion de 14 – 15 mii de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferințe și de recuperare medicală”, e concluzia lui Ilie Bolojon despre proiectul construirii unui stadion nou la Oradea, amplasat ”în zona delimitată de noua sală de sport, grădina zoologică și stadionul Tineretului”.

Oradea nu are echipă de fotbal în primele trei ligi din 2016, după desființarea FC Bihor

Trebuie precizat că Oradea nu a mai fost reprezentantă de la desființarea FC Bihor, produsă în 2016, în primele trei ligi fotbalistice ale României. Necunoscătorii pot spune că numele orașului este purtat și acum de o echipă din Liga 3, de Luceafărul Oradea, însă acest club are doar în titulatură reședința județului Bihor. Nimic mai mult. În realitate, acesta este un club care își desfășoară activitatea la Sânmartin, o comună din apropiere, iar la Oradea și-a disputat meciurile o scurtă perioadă de timp după desființarea FC Bihor, când a fost preluat de interpușii lui Nicolae Sarcină și s-a încercat atragerea ca finanțator a autorităților locale, lucru nereușit.

Oradea ar putea fi, totuși, reprezentantă în sezonul următor de Liga 3 de o echipă. CA Oradea a fost desemnată campioana județeană a Bihorului, în urma ”înghețării” Ligii a 4-a din cauza pandemiei de COVID-19, iar acum se pregătește de barajul de promovare în cel de-al treilea eșalon fotbalistic. Acest club, reînființat în 2017, își desfășoară meciurile de pe teren propriu pe bătrânul stadion ”Iuliu Bodola”.

Mesajul lui Ilie Bolojan despre un nou stadion la Oradea:

”STABILIM PARAMETRII NOULUI STADION

Ieri, întorcându-mă de la București, m-am abătut pe la Târgu Jiu să mă documentez în ceea ce privește administrarea unui stadion. Îi mulţumesc dlui primar Romanescu pentru datele pe care mi le-a oferit şi pentru discuția bună pe care am avut-o pe tema fondurilor europene și a administrării orașelor.

Până la jumătatea lunii iunie trebuie să stabilim cu proiectanții noului stadion ce va fi construit în Oradea, în zona delimitată de noua sală de sport, grădina zoologică și stadionul Tineretului, parametrii acestuia, ţinând seama de amplasamentul propus, de nevoile sportive ale orașului și de costurile operării.

Câte locuri va avea? La prima vedere, cu cât ar fi mai mare, cu atât mai bine. Clujul, cu peste 320.000 de locuitori, are un stadion de 30.000 de locuri, Craiova, cu peste 270.000 locuitori – 30.000 de locuri și Târgu Jiu, cu peste 80.000 de locuitori, are un stadion de 12.000 de locuri. La Oradea, cu 200.000 de locuitori și ținând seama de ce s-a construit până acum, ar trebui să gândim unul de 15 – 20 de mii de locuri.

Cât costă întreținerea? La Târgu Jiu, într-o lună de iarnă întreținerea costă între 20 și 40 de mii euro, funcție de vremea de afară, fără cheltuielile cu salariile angajaților. Vara cheltuielile sunt compensate de chiriile încasate de la echipe pentru meciurile de fotbal. Analizând și celelalte stadioane, rezultă că la fiecare 10.000 de locuri cheltuielile de întreținere se încadrează între 100 și 150 de mii euro pe an, funcție și de ce funcțiuni are prevăzute și ce se organizează. Noul stadion ne-ar putea costa între 200 şi 300 de mii de euro pe an, fără salariile angajaților.

Cum e folosită capacitatea stadionului? La Târgu Jiu, numărul de spectatori la un meci de fotbal de liga a doua nu depășește 3000. La Cluj, capacitatea maximă e atinsă doar la evenimentele de tip Untold. Foarte rar se atinge capacitatea maximă a stadioanelor noi.

Câte locuri de parcare ar fi necesare? La Târgu Jiu sunt 125 de locuri în subteran. Mai au şi alte posibilităţi de parcare în zona stadionului.

Stadionul are pistă de atletism în jurul terenului? Cel de la Târgu Jiu are. E o dotare suplimentară care implică „lungirea” stadionului datorită curburii pistei în spatele porților. Noi vom reabilita pista de la Stadionul Tineretului, din vecinătate. În plus, suntem limitați de distanța dintre grădina zoologică și drumul paralel cu Peţa.

Ce sumă e necesară pentru construirea unui stadion? Ultimul construit, cel de la Craiova, a costat peste 55 de milioane euro. Funcție de capacitate și de ce dotări are prevăzute (spaţii de cazare, săli de conferințe, zone de recuperare medicală etc.), investiţia în noul stadion se va ridica la peste 30 de milioane de euro.

În concluzie, ținând seama de aceste lucruri, de potențialul nostru sportiv și de organizare de evenimente, propunem ca bază de discuții proiectarea unui stadion de 14 – 15 mii de locuri, fără pistă de atletism, cu locuri de parcare doar în subteran, cu un hotel încorporat, cu spaţii de conferințe și de recuperare medicală. Ce părere aveți?”, e mesajul lui Ilie Bolojan, postat pe 31 mai 2020, pe pagina sa de Facebook.

În momentul publicării acestui articol, mesajul lui Ilie Bolojan strânsese peste 3.000 de like-uri, 730 de comentarii și 268 de distribuiri.

Marius ANGHEL 01 Jun. 2020, 16:28 Diverse
Pe aceeași temă