„Sunt patriot, țin cu ai mei și vreau să joc numai pentru țara mea”

Publicat: 19 Jan. 2012, 14:46 Actualizat: 19 Jan. 2012, 14:48 Seria 2
„Sunt patriot, țin cu ai mei  și vreau să joc numai pentru țara mea”

Atacantul Adrian Mărkuș (19 ani) îi ia locul lui Curelea în lotul României pentru turneul din Antalya. Dorit în trecut de naționala Ungariei și urmărit atent de Juventus, atacantului de la FC Bihor i s-a împlinit un vis.

La început de drum, fiecare fotbalist așteaptă cu nerăbdare un telefon prin care să fie anunțat că e convocat la națională. Magia acelui moment e cu atât mai mare cu cât clipa este mai puțin așteptată de jucătorul în cauză, precum ne povestește și Adi Mărkuș, atacantul lui FC Bihor care a împlinit 19 ani pe 4 octombrie 2011. „Vă dați seama că nu mă așteptam să fiu convocat, dar sunt foarte fericit și entuziasmat. Sper din tot sufletul să și marchez. Ar fi încă un vis devenit realitate”, spune atacantul, care se afla în Antalya, cu naționala de tineret, când a fost anunțat că trebuie să se prezinte în lotul lui Victor Pițurcă.

„Sunt patriot, nu pot să joc pentru alții”

Văzându-i evoluțiile bune din liga a doua și de la naționala Under 19, al cărei golgheter a fost, oficialii Federației Maghiare de Fotbal au vrut să profite de originile atacantului și să îl naturalizeze. Mărkus a refuzat însă prompt propunerea țării vecine. „Nu m-am gândit în niciun moment să joc pentru Ungaria. Sunt patriot, țin cu ai mei și vreau să joc numai pentru țara mea, România. Mă bucur că șansa a venit acum”, anunță tânărul de 19 ani.

Juventus îl vedea noul Del Piero

În ianuarie 2010, pe când avea doar 17 ani, Mărkuș a trecut și pe la Juventus, unde a făcut o impresie bună, fiind considerat un posibil înlocuitor pentru Del Piero. „Mi-aș dori să joc la Juventus cândva și sper că voi reuși. Pentru asta, sper să nu dezamăgesc la națională și poate mă voi face remarcat”, mai povestește, cu bucurie în voce, atacantul lui FC Bihor.

Bunicul său l-a dus la fotbal

Crescut de mama sa la Oravița, Mărkuș a început repede fotbalul. „La 7 ani, bunicul meu, Dumnezeu să îl odihnească, m-a luat de mână și m-a dus la fotbal”, mărturisește Mărkuș. Puștiului născut în Oțelu Roșu nu i-a luat mult până să înțeleagă că menirea sa e fotbalul. „Am început la Minerul Oravița, apoi am mers la Liberty, la 12 ani, când am înțeles că fotbalul nu mai e doar o joacă”, mai spune Mărkuș.

„Mergem cu naționala”

„Reprezentativa care va merge în turneul din Antalya între 21 ianuarie și 2 februarie este naționala României, nu o selecționată divizionară”. Victor Pițurcă a lămurit acest aspect la solicitarea ProSport, astfel că meciul amical cu Turkmenistanul (27 ianuarie, la Belek), va fi inclus în palmaresul primei reprezentative, chiar dacă se va disputa la o dată care nu este prinsă în calendarul FIFA.

În același avion cu Dinamo

„Tricolorii” vor pleca în Antalya pe 21 ianuarie, în același charter cu Dinamo și cu selecționata Under 20. Pentru cea din urmă, Emil Săndoi a convocat următorii: Croitoru (FC Argeș), Ormenișan (Sportul) – portari; Dăruială, Ilie, Fuchs (toți, Timișoara), Serediuc (Otopeni), Gugu, Buș (ambii, Tg. Mureș), Peteleu (Bistrița), Crețu (Iași), Popescu (Cesena), Toșca (Năvodari), Benzar, Cârstocea (ambii, Viitorul), Stanciu (Vaslui), Pavel (Ceahlăul), Florean (Bihor), Năstăsie (Steaua), Morar („U” Cluj), Roman (Petrolul), Dobre (Sportul).

Articol scris de Mihai CINPOERU

Publicat: 19 Jan. 2012, 14:46 Actualizat: 19 Jan. 2012, 14:48 Seria 2
Pe aceeași temă