Sorian știe ce-i trebuie echipei pentru a reveni sus

02 Nov. 2011, 13:47 Seria 2
Sorian** știe ce-i trebuie echipei pentru a reveni sus

A început fotbalul la vârsta de 10 ani la juniorii clubului FC Bihor, avându-l ca prim antrenor pe Alexandru Kiss. La 13 ani a plecat la Liberty, unde prim antrenor i-a fost Gheorghe Silaghi. La vârsta de 15 ani a debutat la seniori, cu echipa Liberty, în Liga a III-a, într-un meci disputat pe teren propriu cu CF Bihorul Beiuș. La 16 ani, Alexandru Sorian a luat contactul și cu eșalonul secund, debutând în liga a II-a, tot la Salonta, într-un meci cu Minerul Lupeni.

La vârsta de 19 ani, la începutul lui 2010, antrenorul Dan Dobai, care la promovat la seniori la Liberty l-a adus la FC Bihor, unde a rămas până în prezent și unde își aduce o bună contribuție în linia mediană a echipei.

– Care au fost începuturile tale fotbalistice?
– Am avut un început bun aici la FC Bihor. Am reușit să câștig multe turnee de juniori, multe medalii și a fost bine.

– Cum de te-ai îndreptat către FC Bihor?
– Am fost îndrumat de tatăl meu, care mi-a zis să vin la FC Bihor și am făcut un lucru bun, cred eu. Aveam 10 ani atunci, eram clasa a IV-a.

– Primul tău antrenor care a fost?
– Kiss Alexandru.

– Ce poți să ne spui despre primele tale contacte cu fotbalul organizat, cel dintr-un club?
– Mi-a plăcut foarte mult. Jucam fotbal chiar de când eram mic. Mi-a plăcut foarte mult și am zis să ajung fotbalist cât mai mare.

– Ai rămas o perioadă de 3 ani la juniorii de la FC Bihor, după care ai plecat la Liberty. Cum s-a întâmplat?
– Au fost trei ani cu turnee câștigate, după care domnul Silaghi, tot un antrenor de aici de la FC Bihor m-a luat cu el la Liberty.

– În aceea perioadă de trei ani de la FC Bihor ai avut mai multe turnee, așadar. Pe unde au fost acestea?
– În Italia, Ungaria și în țară, pe la Arad, la Cotta Cup. Turnee pe care l-am câștigat cu antrenorul Alexandru Kiss.

– Începuturile de la Salonta cum au fost?
– Am început bine. Ne-am format o echipă. La început a fost mai greu, dar după ce ne-am făcut o echipă am reușit să câștigăm și două titluri naționale. Primul dintre ele a fost foarte greu câștigat, cel de-al doilea însă mai accesibil. Eu nu am apucat însă la ultimul titlu să evoluez în semifinale și finală. Primul titlu l-am câștigat după o finală cu Bistrița, iar cel de-al doilea după un meci în ultimul act cu CFR Cluj.

– Apoi ai făcut pasul către seniori. Cum s-a întâmplast, mai ales că aveai atunci doar 15 ani?
– Îi știți foarte bine pe cei de la Liberty. Politica lor era ca să promoveze tinerii. Mi-au oferit și mie o șansă și am încercat să profit de ea. Antrenor era pe atunci la seniorii de la Liberty domnul Dobai. Am jucat atunci în Liga a III-a la trei meciuri.

– După care, echipa a promovat și ai fost cooptat în lotul echipei de ligă a II-a…
– Da. A venit un antrenor italian, Lorenzo Rubinacci. A fost un meci în cupă, m-a chemat pe mine și pe Coroian. Am jucat și am făcut-o bine și astfel a decis să mă țină la echipă.

– Cum a fost debutul în Liga a II-a?
– Eu cred că foarte bun. Am intrat într-un meci de pe teren propriu, cu Minerul Lupeni, la scorul de 0-0, în a doua repriză și am jucat destul de bine. Am și câștigat cu 1-0. Am jucat câteva meciuri atunci în liga a II-a, dar în sezonul următor, când echipa a obținut promovarea în prima ligă, a venit domnul Văsâi antrenor și nu am mai fost în lot, am jucat mai mult la juniori.

– Cum ai ajuns la FC Bihor din nou?
– A venit domnul Dobai antrenor la FC Bihor. Ei aveau probleme și a cerut o listă cu jucători, pe care m-am aflat și eu.

– Primul sezon pentru tine la FC Bihor cum a fost?
– Am venit atunci în iarnă și am evoluat cu domnul Dobai antrenor în returul campionatului 2009-2010. Cred că a fost unul dintre cele mai bune campionate ale mele. Am jucat bine, cred eu, ceea ce mi-a dat multă încredere. Echipa a ocupat atunci locul 8.

– Apoi, a venit sezonul trecut. Cum l-ai caracteriza pe acesta?
– Eu cred că am ajutat echipa. Am obținut un rezultat mare. Eram la început și nu aveam obiectiv chiar promovarea dar am jucat bine și am obținut acest rezultat, o performanță uriașă, zic eu.

– Cum s-a întâmplat să vă mobilizați într-o asemenea măsură în sezonul trecut și o echipă tânără, cu jucători mai puțin cunoscuți, să obțineți promovarea?
– Mulți ne cunoșteam de la juniori. Am mai jucat la echipă și cred că eram și mai relaxați, nu aveam niciun stres că trebuie să batem neaparat. Ne-a ieșit jocul și am avut și antrenori foarte buni, pe domnii Gheorghe Ghiț și Marius Marinău.

– Au fost victorii foarte importante, mai ales pe teren străin…
– Da. Cu Mioveni, cu Sibiul, la Iași… Eu cred că datorită antrenorilor, a pregătirii fizice, a faptului că ne-au mobilizat și noi am strâns rândurile și uitați că am reușit să câștigăm.

– A venit apoi promovarea pe teren. Pe moment ați fost foarte bucuroși, după care ați aflat că veți evolua tot în eșalonul secund…
– Au fost momente neplăcute. Nu știam ce se întâmplă. Noi eram în cantonament, ne pregăteam pentru Liga I și după o lună am aflat că jucăm în liga a II-a. Nu a fost prea plăcut. Nici nu ne-am revenit, decât doar după câteva meciuri. În primele etape încă mai simțeam dorința de a juca în Liga I.

– Ați început un nou sezon. Ați ajuns până în etapa a 11-a. Ce ar fi de spus după evoluția voastră de până acum?
– Am început campionatul prost, cu patru meciuri în care am obținut doar o victorie, după care am revenit cu șase meciuri fără înfrângere, iar acum am pierdut cu ultima echipă din campionat.

– Cum explici aceste fluctuații în acest sezon?
– Poate și schimbarea mai multor antrenori, și noi nu mai avem aceași dăruire, nu mai avem aceași dorință de a câștiga, nu mai credem că putem promova. Am rămas cam același lot, dar nu știu ce se întâmplă.

– Ați avut trei antrenori până acuma. V-au marcat aceste modificări pe banca tehnică?
– Da, pe unii poate că ne-a marcat, pe unii nu. Nu știu ce să zic… Se schimbă jocul, fiecare antrenor are alt concept al jocului și…

– Simțiți o anumită presiune, avât în vedere rezultatele care se așteaptă?
– E altă presiune față de sezonul trecut, pentru că atunci jucam relaxați, echipele nu ne cunoșteau atunci, acuma ne cunosc, știu că am promovat și joacă alt fotbal și ele. Mai mult se apără…

– Cum ți se pare seria actuală din care faceți parte?
– E mai grea, normal, cu Poli Timișoara și Gloria Bistrița, echipe care trebuiau să joace în prima ligă, Timișoara poate în Champions Leaque. E mai greu…

– Obiectivul vostru rămâne promovarea?
– Asta nu știu. Nu cred. Depinde ce facem acuma în meciurile astea patru până se termină turul, după care o să vedem.

– Cum a fost la Turda?
– A fost cred cel mai prost meci pe care l-am făcut noi ca echipă de când suntem aicea. Nu știu, nu ne ieșea nimic, nu jucam nicicum, nu aveam nici dorință. A fost un meci total nereușit.

– Urmează un joc pe teren propriu cu CSM Rm. Vâlcea…
– Vâlcea este o echipă care ne-a pus mai tot timpul probleme, dar eu cred că de data asta îi vom învinge aici.

– Publicul orădean cum ți se pare?
– Anul trecut a fost un public minunat, mai ales în ultimele etape când au fost câte 9 sau 10 mii, anul acesta, cum rezultatele sunt mai proaste, e și ceva normal să nu mai vină așa mulți.

– Cum de evoluezi mijlocaș?
– Și antrenorul crede că postul acesta e mai bun pentru mine, dar mai joc și atacant. Joc mai multe posturi, nu-i o problemă.

– Care ar fi soluția ca FC Bihor să revină în prima parte a clasamentului?
– Dorință mai mare de a câștiga, sacrificiu mai mare și să avem încredere în forțele noastre.

– Unde ți-ai dori ca jucător să ajungi în România și apoi și în străinătate?
– Păi, în țară, poate la U Cluj, la CFR, aici mai aproape. E o atmosferă mai bună, mi se pare, față de București. În străinătate este însă un vis, la AC Milan.

Nume: Sorian
Prenume: Alexandru-Ioan
Data nașterii: 5 ianuarie 1991
Locul nașterii: Oradea
Post: mijlocaș
Echipe la care a jucat: FC Bihor și Liberty
Echipă preferată: AC Milan
Jucător preferat: Alexandre Pato
Hobby: pescuitul
Film preferat: Zi de instrucție
Actor preferat: Denzel Washington

Sursa: fc-bihor.ro

02 Nov. 2011, 13:47 Seria 2
Pe aceeași temă