ȘOC în Zăvoi: „Ne-am asumat o datorie de 6 miliarde, dar s-au făcut 12”

Marius ANGHEL 21 Nov. 2013, 17:00 Seria 2
ȘOC în Zăvoi:**

Conducerea echipei CSM Râmnicu Vâlcea a susținut azi o conferință de presă în care a explicat situația dificilă în care este pus clubul din cauza datoriilor de 12 miliarde de lei vechi, moștenite din anii trecuți.

Deși în vară, în momentul tranzacției dintre CSM și Damila, prin care s-au schimbat acționarii majoritari, noua conducere din Zăvoi și-a asumat de la Cătălin Rufă o datorie de 6,5 miliarde de lei vechi, acum suma s-a dublat! Vinovată de această situație este conducerea care a administrat clubul înainte de venirea lui Rufă, când Primărie era acționar majoritar și care nu a plătit impozitele la Fisc!

Acum, managerul general al clubului, Lucian Munteanu cere sprijinul autorităților locale pentru rezolvarea acestei datorii neprevăzute, care poate afecta obiectivul propus în acest sezon. „Am făcut o adresă către Primăria Râmnicu Vâlcea, prin care înștiințăm Consiliul Local despre situația financiară a clubului și solicităm mărirea contribuției financiare, pentru a ne putea îndeplini obiectivul, dar am mai atins un subiect important, anume Centrul de Copii și Juniori. Prima reacție a fost negativă, cea venită din partea consilierului local Cosmin Constantinescu, cel care a făcut parte din conducerea clubului, care știe problemele cu care s-a confruntat și care susținea că nu a lăsat datorii la club. Acționarul majoritar Laurențiu Nițu și-a asumat o parte din datorii, de circa 6 miliarde lei vechi, în mare parte plăți către furnizori și o mică parte către Stat. În timp, aceste datorii s-au mărit, iar în prezent acestea sunt de 12 miliarde lei vechi. Conform balanței contabile, la data de 30 iunie figura un TVA de recuperat de 3 miliarde de lei și de plătit către bugetul de stat 2,5 miliarde. Însă, după controlul fiscal făcut ulterior schimbului de acționari, acest TVA de recuperat care se compensa cu plata către bugetul de stat s-a transformat în 4 miliarde de lei vechi, TVA de plată. Așa se explică că o datorie de 500 milioane s-a mărit la 6 miliarde.

În ultimele două luni, noi am făcut deja plăți de circa 5,5 miliarde lei, în jur de 3 miliarde la STAT, plus datoriile restante ale vechilor angajați, plus reeșalonări către furnizorii cu titlu executoriu. Aceste datorii ne afectează bugetul pentru viitorul an, astfel că, pentru a asigura cadrul performanței, prin adresa către Consiliul Local, acționarul majoritar este de acord să cesioneze o parte din acțiuni și din 67% să rămână cu 55%. Așteptăm un răspuns din partea Consiliului Local, este clar că aceste datorii ne afectează, trebuie să găsim soluții pentru a asigura condițiile pentru îndeplinirea obiectivului.

În această perioadă, am adus îmbunătățiri la baza sportivă, la cantină, la camere sau reamenajarea sălii de conferințe. Solicitarea către Consiliului Local nu trebuie privită ca o cerere de majorare a aportului, ci o reparare a greșelilor de management din trecut, pentru că o mare parte provin din perioada 2008-2010, perioadă în care Consiliul Local era acționarul majoritar al clubului, aceste datorii nu vin din perioada Rufă, ci din neraportarea clubului în acei ani ca plătitor de TVA.

În cel mai scurt timp, Finanțele pot declanșa starea de insolvabilitate și orice ban care intră în cont este direcționat către bugetul de Stat, iar jucătorii pot rămâne fără salarii. Am venit cu inima deschisă, să facem performanță, să îmbunătățim lucrurile, sperăm ca împreună cu partenerii noștri să găsim soluții pentru continuarea activității în bune condiții. Ne batem în continuare pentru promovare, sper ca problemele să nu afecteze mersul echipei” a explicat Lucian Munteanu.

Un tur bun

Managerul general adjunct al clubului, Bogdan Medrea a făcut o scurtă analiză a evoluției echipei din tur. „Suntem mulțumiți de acest tur, în ciuda problemelor, suntem pe un onorabil loc 3, la trei puncte distanță de liderul CSU Craiova. La jocurile de acasă, am avut o comportare foarte bună, am câștigat cinci din șase meciuri, am făcut doar un egal, cu Bistrița. În deplasare, am avut evoluții mai puțin bune, am luat doar două puncte din cinci jocuri. Puteam aduce mai multe puncte din deplasări, pentru că am jucat bine chiar atunci când am pierdut, am avut și ghinion, dar a contat și lipsa de exepriență a jucătorilor. Suntem încrezători că echipa poate remonta aceste rezultate, iar la următoarele deplasări să aducem puncte și să încheiem cu acest coșmar al jocurilor din deplasare. Le mulțumim reprezentanților galeriei, care au fost mereu aproape de echipă, chiar în momentele mai puțin bune, avem mare nevoie de ajutorul lor” a susținut Medrea.

Centrul de Copii și Juniori, pe drumul cel bun

Șeful Centrului de Copii și juniori, Gabriel Mangalagiu spune că s-au făcut primii pași spre normalitate. „Am preluat Centrul de copii în vară, când situația era dificilă, antrenorii erau neplătiți, s-au făcut eforturi mari să aducem la zi situația tehnicienilor, în același timp am făcut un buget estimativ pe o perioadă mai lungă. Lucrurile sunt pe făgașul bun, avem un număr mare de copii, grupe formate pe ani de la 2005 până la 1995, dispunem de un colectiv bun de tehnicieni, care însă nu sunt plătiți corespunzător. Avem terenul sintetic, bun doar iarna, s-au făcut investiții și la Stadionul Oltchim, aceste lucruri ne dau speranțe că Centrul de copii nu va mai fi cenușăreasa cluburilor, piramida trebuie formată în timp. Prin unificarea cu CSM, am format baza piramidei, acum sperăm să aducem la echipa mare jucători, mulți copii s-au realizat pe alte meleaguri, nu aici, asta este marea durere a fotbalului vâlcean. Patronii sunt dispuși să ajute, dar fără sprijin, nu se poate, un buget mai bun aduce condiții mai bune, nu poți cere jucători în condiții proaste. Suntem la o treime din drumul care trebuie parcurs pentru a face cu adevărat performanță la Centrul nostru. Materie există, trebuie condiții bune și să le creăm modele la echipa mare, în timp vom aduce acolo câțiva copii”.

Vicepreședintele CJ propune sprijinirea clubului de către Consiliul Județean

Vicepreședintele Consiliului Județean Vâlcea, Bogdan Pistol a anunțat că instituția pe care o reprezintă caută să găsească o modalitate de finanțare a Centrului de Copii și Juniori al CSM-ului. „Am introdus ca temă de dezbatere la Consiliul Județean, legată de posibilitatea ca noi să sprijinim acest club de fotbal. Sper să putem obține undeva spre 2 miliarde de lei vechi. Primele reacții nu au fost negative, cred că următorul buget vom putea asigura o sumă nu atât de mare cât sunt nevoile clubului, dar sufiecient cât să ca să putem asigura finanțarea Centrului de Copii al clubului, astfel încât și Consiliul Județan să se implice în sportul vâlcean. Anul trecut am finanțat echipa de handbal, nu văd niciun impediment în a ajuta acum clubul de fotbal, sunt tot mai multe exemple de echipe de fotbalul susținute de Consiliul Local, cum sunt Slatina sau Ploiești. Cum alții au reușit, putem reuși și noi. Investițiile în centrel de copii nu sunt profitabile pentru un club privat, de aceea este important ca și STATUL să se implice prin autoritățile locale sau județene să ajute în fapt sportul în masă, acolo nu fac sport doar performerii, dar și copii care ulterior se integrează în câmpul muncii sau insituții de învățămțnt. după ce termină junioratul. Practic, în acest mod, susținem sportul în general din județ, clubul este înglodat în datorii mai vechi pe care încearcă să le rezolve cu banii din buzunar, pentru județul Vâlcea trebuie să facem ceva în acest sens, cred că președintele Consiliului Județean și consilierii nu se vor opune acestui proiect. În timp, putem mări suma și intra chiar acționari la club” a declarat Bogdan Pistol.

Țeava buclucașă, cu scurgere în Olănești!

Un fapt incredibil s-a descoperit recent la clubul din Zăvoi, acolo unde a fost descoperită o țeavă groasă prin care apa curgea continuu direct în râul Olănești! Astfel, clubul a plătit sume imense la Apavil, în special datorită acestei țevi, care nu avea nicio utilitate! „Lunar se plătea la Apavil circa 200 milioane lei vechi, acum, după ce am tăiat acea țeavă, ultima factură este de 35 milioane lei vechi. Practic, acea țeavă genera pierderi lunare de 165 milioane lei vechi. Am montat recent și gigacalorimetre pe calorifere, sperăm ca factura să se reducă și mai mult” a spus Lucian Munteanu, managerul general al CSM.

Articol scris de Adi Georgescu

Marius ANGHEL 21 Nov. 2013, 17:00 Seria 2
Pe aceeași temă