Realitatea dură a fotbalistului din Liga 2: „Trăiesc din banii iubitei, părinților și prietenilor. Dacă nu-mi găsesc altă echipă, mă las”

  • Căpitanul echipei FC Bihor se gândește să renunțe la fotbal pentru că s-a săturat să trăiască din banii părinților.
  • Cristian Andor (26 ani) spune că a ajuns la capătul răbdării și are două opțiuni în iarnă: „Îmi găsesc altă echipă sau mă retrag”.


Meseria de fotbalist profesionist înseamnă faimă, bani mulți făcuți din pasiune, mașini luxoase, excursii exotice și o grămadă de alte satisfacții profesionale. La asta se gândește orice suporter sau orice puști care începe să bată o minge alături de prieteni. Realitatea românească nu este deloc așa. Visul frumos se transformă în coșmar pentru mulți dintre fotbaliștii ligii secunde.

Viața de fotbalist în Liga a II-a din România înseamnă salarii neprimite cu lunile, împrumuturi la prieteni sau la membrii familiei, presiuni pentru plata chiriei și multe promisiuni neonorate. Se întâmplă în 2015, la FC Bihor, și nu numai. O spune căpitanul echipei și unul dintre cei mai buni jucători ai acestei formații. Are două goluri și șase pase de gol în acest sezon, dar evoluțiile bune nu l-au ajutat cu nimic până acum. „Vrea să-și caute de lucru”, a spus antrenorul Mănăilă după înfrângerea cu Gaz Metan Mediaș. „Omul acesta nu mai are ce mânca, el dă totul pe teren, dar nu mai poate”, a completat antrenorul orădenilor.

Chiar dacă e greu de crezut, unul dintre jucătorii buni ai seriei se gândește să renunțe la fotbal, din cauza lipsei banilor. „Am vrut să trag un semnal de alarmă. Nu se mai poate așa. Mi-e greu să mă gândesc să mă las la fotbal pentru că de 20 de ani asta fac. Dacă nu voi găsi o echipă însă mă retrag. N-am ce face”, spune, cu regret, Cristi Andor.

FC Bihor e pe cale să-și piardă căpitanul: „Nu mai are ce mânca. Vrea să-și caute de lucru”. Se organizează o campanie de strângere de fonduri pentru ajutorarea clubului

„Părinții mă întreabă ce am de gând să fac, președintele spune că nu are bani”

Era începutul anului când a văzut ultimii bani încasați de la club. Nici nu mai știe cum e să joace pe bani. Căpitanul lui FC Bihor trăiește din banii pe care îi primește de la apropiați și se ceartă, la 26 de ani, și cu părinții, din acest motiv. „N-am primit banii din februarie. Sunt nouă luni în care nu am fost plătit. Nu cred că o să mai văd vreun ban de la FC Bihor. Mi-am luat gândul de la ei. Când îl întreb pe domnul președinte dacă îmi poate da banii, spune că nu are. Nu există niciun ban în club în acest moment. Din ce trăiesc? Mă ajută părinții, familia, iubita, prietenii… E foarte greu. Din cauza asta mă cert și cu părinții uneori și stăm supărați. Mă întreabă: >”, mărturisește Cristi Andor, stânjenit de situația pentru care nu are nicio vină.

Chirii neplătite cu lunile și proprietari care fac „fapte bune”

Nu e doar el în această situație. Colegii săi trăiesc același coșmar, plecat de la un vis. Acela de a deveni fotbalist. Celor care sunt din alte localități le e și mai greu. Unii stau în chirie, practic din mila proprietarului, care ar trebui plătit tot de club. „Am doi colegi care stau în chirie într-un apartament și proprietarul îi așteaptă cu plata. Se gândește probabil că face o faptă bună”, povestește Andor.

„Am avut promisă o primă de 2.000 de euro la toată echipa și nici pe aia n-am văzut-o”

S-a săturat să audă promisiuni neonorate. Ultimele au fost de la omul de afaceri care plănuia să ia echipa. Spune însă că Mihai Giurgiu a uitat de ce le-a spus în vară. Salariile la FC Bihor nu sunt mai mari de 1.500 – 2.000 de lei, dar nici acestea nu pot fi onorate. „Acum e cea mai grea perioadă în Liga a doua, de când știu eu. În trecut erau salarii de mii de euro și prime de 300 – 400 de euro. Acum ni s-a promis o singură primă, la meciul cu FC Brașov, dar nici aia nu ni s-a dat. A venit domnul Giurgiu și ne-a spus că ne dă 2.000 de euro la toată echipa, dar nu i-a dat. El ne-a făcut promisiuni și în vară că o să fie bine, că o să ne primim salariile, dar nu s-a concretizat nimic”, a spus Andor.

Transferul în iarnă, unica soluți

În aceste condiții, mijlocașul știe că un transfer în iarnă e singura soluție pentru el. Singura soluție pentru a-și salva cariera de fotbalist, începută în urmă cu 20 de ani. „Când intru pe teren mă gândesc să joc bine, pentru mine, ca să mă remarc și să-mi găsesc o echipă la iarnă. Am văzut ce se întâmplă și la Reșița. Au dreptate să protesteze, pentru că e bătaie de joc”, își încheie povestea Cristian Andor.

O poveste tristă despre realitatea dură din fotbalul ligii secunde. Un fotbal care își alungă jucătorii și care nu mai înseamnă de mult timp bani mulți făcuți din pasiune, mașini luxoase, excursii exotice.

Jucătorii de la Metalul Reșița au refuzat să joace în ultima etapă din cauza restanțelor salariale

Un alt gest extrem la care au recurs alți jucători din Liga 2, din cauza restanțelor financiare de luni de zile, s-a produs sâmbăta trecută, la Satu Mare.

Încurajați de gestul a zeci de mii de persoane care în ultima perioadă au ieșit în stradă în toate orașele din România pentru a protesta față de sistemul corupt și vicios în care trăim, jucătorii echipei Metalul Reșița au decis că e timpul să își riște meseria și să tragă un semnal de alarmă în privința modului în care sunt tratați. Nu numai ei, ci toți fotbaliștii din spațiul carpato-danubiano-pontic. „Mai nou, la noi în țară, dacă iese lumea în stradă se schimbă ceva. Cu tăcerea nu se rezolvă nimic”, sună declarația unuia dintre jucătorii echipei din Valea Domanului care sâmbătă, 14 noiembrie, a refuzat să joace în campionat, sătul să înghită vrăjeala patronului și, care, speră ca gestul său și al coechipierilor săi să nu fie singular, ci să fie copiat și de alți fotbaliști și, astfel, să producă o schimbare. „Am ajuns în 2015 să fim niște sclavi”, e o altă declarație sinceră ce s-a auzit la finalul celui mai scurt meci din istoria Ligii a II-a.

Sâmbăta trecută, de la ora 11:00, Olimpia Satu Mare a primit vizita echipei Metalul Reșița în prima etapă, a 14-a, a returului sezonului regulat al campionatului Ligii a II-a, ediția 2015-2016. Meciul n-a mai avut loc, deoarece fotbaliștii formației oaspete au refuzat să joace.

CITEȘTE AICI mai multe despre acest protest: Nu mai vor să fie sclavi! Mesajul fotbaliștilor de la Reșița după ce au refuzat să joace la Satu Mare: „Cu tăcerea nu se rezolvă nimic”. Patronul Metalului răspunde cu amenințări

„Fotbaliști 2015 = Sclavi” | Jucătorilor din Liga 2 li se cere solidaritatea cu cei de la Metalul Reșița: „Să iasă pe teren purtând un banner. Să atragem atenția”

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă