Procurorii DNA au cerut de la FRF dosarul „FC Brașov-Gaz Metan”! Horoba, audiat ca martor

Marius ANGHEL 22 Jul. 2015, 19:34 Seria 2
Procurorii DNA au cerut de la FRF dosarul

Președintele clubului Gaz Metan Mediaș, Ioan Horoba, a declarat, miercuri, agenției Mediafax, că săptămâna trecută a fost audiat ca martor în cazul meciului cu FC Brașov de la finalul sezonului trecut de către aceiași procurori DNA care au instrumentat dosarele „Valiza” și „Transferurilor”.

„Eu am fost marțea trecută la DNA ca martor, în același caz. Am spus ceea ce am știut și ceea ce consider că s-a întâmplat. Am fost audiat de aceiași procurori din dosarul «Valiza» și din dosarul «Transferurilor». Oamenii știu perfect totul. Sunt aceiași anchetatori, sunt foarte bine documentați. Eu am declarat aceleași lucruri ca și la Comisia de Disciplină. Eu la meci nu știam nimic, am aflat abia a doua zi la ora 11.00 când m-am întâlnit cu jucătorii. Atunci am aflat că e declanșată o anchetă de către departamentul de integritate al FRF. Negraru a și venit a doua zi și a audiat la sediul clubului jucătorii. Au mai chemat astăzi doi jucători de la Mediaș, pe Alex Muntean și pe Gheorghe Costin. Muntean nu a mai venit, nu știu din ce cauză. Nu cunosc amănunte, nici ce au vorbit”, a declarat Horoba pentru Mediafax.

Conform unor surse judiciare, procurorii DNA au solicitat conducerii Federației Române de Fotbal să pună la dispoziția anchetatorilor dosarele intrumentate de către Comisia de Disciplină și Departamentul de integritate al FRF.

Oficialul grupării medieșene a precizat că instrumentarea cazului de către DNA nu a început la solicitarea clubului pe care îl conduce, fiind interesat mai mult de o decizie pe cale sportivă, care ar trebui luată de către Comisia de Disciplină a FRF: „Nu am declanșat noi această acțiune. Nu am nicio informație de la DNA. Pe mine nu mă interesează ancheta DNA, ei pot da o soluție și peste un an. Eu vreau să se dea o soluție pe linie sportivă. Nu știu dacă a chemat și pe cineva de la Concordia, dar o repet, eu nu am nimic cu cei de la Concordia. Eu am treabă numai cu Brașovul. Nici nu pronunț numele celor de la Concordia. Că îi va afecta în cazul în care se dă un verdict de corupție, asta e altceva, dar eu nu am treabă cu ei”.

Nu înțeleg lentoarea Comisiei de Disciplină a FRF în acest caz

Ioan Horoba s-a declarat deranjat de lentoarea cu care membrii Comisiei de Disciplină analizează cazul premierii fotbaliștilor brașoveni, după ce echipa retrogradase. „Eu nu înțeleg lentoarea Comisiei de Disciplină a FRF în acest caz. A început cu un avânt foarte mare audierile, însă acum văd că se mișcă din ce în ce mai încet. Din punctul meu de vedere, dacă a fost vorba de premiere, ok dați un verdict, dar dacă nu a fost premiere, însemnă că a fost corupție. Ei știu care e situația, toată lumea știe. Este vorba de o cercetare sportivă, pe mine asta mă interesează. Profesioniștii ar trebui să dea un verdict pe linie sportivă. Eu nu vreau să se dea un verdict în favoarea cuiva, eu vreau să se dea un verdict. Pe mine mai puțin mă interesează partea penală a cazului, asta poate dura și câțiva ani. Pe mine mă interesează să se dea un verdict pe linie sportivă, indiferent care va fi acela, dacă se va decide că a fost vorba de premiere sau de un act de corupție”, a afirmat Horoba.

„Pentru mine e clar că acolo nu a fost o premiere. Ce să ne mai ascundem după stâlp?”

În opinia președintelui clubului Gaz Metan Mediaș, banii primiți de jucătorii formației FC Brașov nu pot fi considerați primă. „Pentru mine e clar că acolo nu a fost o premiere. Ce să ne mai ascundem după stâlp? Dacă se vrea să se eradicheze corupția, ar trebui să se dea un verdict. Este exclus ca din 40 sau 50 de oameni cât au fost audiați la FRF, să se tragă concluzia că acolo a fost vorba de premiere. E clar că nu a fost premiere. Toți jucătorii care au fost chemați de la FC Brașov au recunoscut că au luat acea primă, despre care ei spun că ar fi fost pentru meciul cu Viitorul. Dar nu stă în picioare nici aia, pentru că ei au premiat și patru jucători care nu au fost în lot la meciul cu Viitorul. Mai e și fostul lor jucător Constantinescu, cel care a împărțit banii în vestiar, apoi plângea după meci și a doua zi dimineața, la ora 9.30, semna contract cu Concordia Chiajna. Apoi portarul Florin Iacob a fost împrumutat pe 40.000 de euro celor de la Concordia Chiajna”, a mai declarat Horoba.

Fotbalistul Costin Gheorghe a fost audiat miercuri la sediul DNA, declarând la ieșire că procurorii l-au întrebat despre ultimele meciuri ale echipei Gaz Metan Mediaș. Costin Gheorghe nu a dorit să ofere alte amănunte despre întrebările care i-au fost puse de anchetatori, arătând doar că este martor în acest caz.

Potrivit unor surse judiciare, Costin Gheorghe a fost chemat de procurori să dea declarații într-un dosar nou deschis care ar viza meciuri aranjate.

La Direcția Națională Anticorupție (DNA) era așteptat să se prezinte miercuri și fotbalistul Alexandru Muntean, tot de la Gaz Metan Mediaș, însă acesta va veni în altă zi pentru a fi audiat, au precizat sursele citate.

Federația Română de Fotbal a deschis o investigație după ce jucătorii de la FC Brașov au fost premiați de conducerea clubului pentru remiza înregistrată în 27 mai, în meciul cu Gaz Metan Mediaș, scor 0-0, deși brașovenii au retrogradat în urma acestui rezultat. Ulterior, Federația Română de Fotbal a sesizat Comisia de Disciplină în acest caz.

Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, declara, în 6 iulie, că va trimite cazul meciului dintre FC Brașov și Gaz Metan Mediaș către „instituțiile abilitate”, pentru a vedea dacă premierea jucătorilor brașoveni a fost sau nu legală.

FC Brașov și Gaz Metan Mediaș au retrogradat în urma rezultatului de egalitate înregistrat, în 27 mai, pe Stadionul Tineretului, în ultima etapă a Ligii I, în primul eșalon rămânând Concordia Chaijna, care a învins, pe teren propriu, echipa Petrolul Ploiești, cu scorul de 3-2.

În această vară, trei jucători care au activat sezonul trecut la FC Brașov, căpitanul Marian Constantinescu, portarul Florin Iacob și Cătălin Țâră, au fost transferați la formația Concordia Chiajna.

Articol scris de Adrian ȚONE (Mediafax)

Marius ANGHEL 22 Jul. 2015, 19:34 Seria 2
Pe aceeași temă