Palilla: „Sunt onorat să antrenez Clujul”

03 Aug. 2009, 20:53 Seria 2
Palilla:** „Sunt onorat să antrenez Clujul

 

Italianul de pe banca tehnică a „șepcilor” vorbește pentru ProSport despre situația echipei înaintea ultimului amical din Austria. Palilla este mulțumit de lot, dar avertizează că lupta pentru promovare nu va fi ușoară.

Domnule Palilla, care sunt primele impresii despre „U”?

Pot să spun că am descoperit aici un grup extraordinar, care lucrează într-un mod excepțional și se angajează la muncă într-un mod incredibil. Ce muncă făceam în Italia în 20 de zile, aici fac în 10 zile! Jucătorii au calitate și ambiție. Sunt foarte mulțumit, nivelul la care ne aflăm acum este cel pe care îl doream când am ajuns la Universitatea.

Ce știți despre Liga a II-a și despre viitorii adversari?
Liga a II-a nu o cunosc, dar am văzut meciurile celorlalte echipe pe DVD. Va fi însă cu totul diferit când ne vom întâlni pe teren. Ceea ce pot să spun este că adversarii noștri vor avea parte de meciul vieții lor când vor juca împotriva noastră.

„U” Cluj este o echipă cu jucători foarte tineri. Va fi acest lucru un avantaj sau un dezavantaj în noul sezon?
La prima vedere poate fi un dezavantaj din cauza lipsei de experiență, dar avem și jucători mai în vârstă, care vor echilibra acest grup. Eu încerc acum să creez o familie, un grup unit, care să nu se lase atacat din diferite părți. Acum depinde de ce au ei în cap, de cât de mult vor să muncească și de cât pot fi de serioși.

„Nu vorbesc încă despre promovare”

Șefii vor promovarea. Se poate?

Este foarte ușor să arunci vorbe. Eu însă nu vreau să vorbesc în avans. Aici am început un proiect de lungă durată și este nevoie de răbdare și de timp. Eu cred în munca mea și știu că vor veni și rezultatele.

Care este pariul dumneavoastră dintre jucătorii tineri?
Eu vreau să cred că toți vor fi. Am încredere în acești copii, pentru că îi văd că au ambiție și dorință. Mai mult depinde de ei să nu se piardă, pentru că este o vârstă foarte periculoasă pentru orice fotbalist.

Vor mai veni jucători la Universitatea Cluj?
În acest moment suntem pe un șantier deschis, pot să vină, pot să plece. Eu cred totuși că trebuie închisă campania de achiziții, deoarece suntem prea aproape de începutul sezonului și trebuie să ne omogenizăm.

Va crește și numărul de străini în lot pe viitor?

Nu pot să spun că aducerea de străini este o nouă politică. Noi căutăm în primul rând jucători români, dar, dacă nu găsesc, ce să fac, să joc în zece oameni? Pentru mine nu contează de unde ești atât timp cât îți faci treaba. Nu vrem să aducem nume mari, ci jucători de calitate, care sunt capabili să crească la clubul nostru. Uite, de exemplu de Gabriel Machado nu a auzit nimeni în România.

Sunteți antrenor în România de mai mult de o lună. Ce părere v-ați făcut despre fotbalul românesc?

Am stat foarte puțin în țară și nu am avut timp să observ fenomenul. Bineînțeles, știam câteva lucruri și înainte să vin aici, dar acum mi-am dat seama că în România se poate face treabă serioasă. Nu este un fotbal de o calitate excepțională, dar are tărie de caracter și angajament.

Sunteți primul antrenor străin al Universității din ultima jumătate de secol. Știați acest lucru?
Nu știam. Atunci pot să zic că este o mare onoare și o responsabilitate și mai mare pentru mine să fiu antrenor la această echipă. Mă bucur că mi s-a acordat încredere și vreau să dau tot ce e mai bun pentru această echipă.

La ce club mare ați vrea să antrenați?

Toată lumea spune că vrea să ajungă la Manchester, la Bayern sau la alt club mare. Eu tot ce vreau e să pot să îmi fac treaba cu seriozitate, oriunde mă aflu. Atât timp cât fac ceea ce îmi place, visul meu este ca și îndeplinit.

Cu ce antrenor cunoscut va asemănați ca stil?
Cu antrenorul care m-a crescut și de la care am învățat meserie, Ercole Rabitti, care a fost unul dintre cei mai mari tehnicieni din Europa. Le-a antrenat pe Juventus, Torino. L-am avut ca și maestru timp de șapte ani.

„Nu se mai joacă cu inima”

Care sunt cele mai frumoase amintiri ca și jucător?
Au fost două momente importante pentru mine. Promovarea cu Pistoiese, în Serie A, în anul 1980.  Apoi, la 21 de ani, am fost premiat ca și unul dintre cei mai buni jucători din Italia. Îmi amintesc că aveam o mare bucurie în suflet și o fericire de nedescris.

Cum vedeți jucătorii din ziua de astăzi față de vremurile când erați pe teren?
Înainte se juca cu pasiune, cu inima. Atunci era bucurie, acum ți-e teamă să greșești, pentru că toți ochii sunt pe tine. Nu spun că se joacă pentru bani, dar în mod sigur acest aspect influențează mentalitatea tinerilor de azi. Eu le pot da un sfat: să fie modești și să muncească enorm, cu pasiune.

Alte declarații:
"Fotbalul românesc întotdeauna a produs teamă, pentru că în general caracterul românului este unul puternic."
Carmelo Palilla, antrenor „U” Cluj

"Îi cunosc pe antrenorii italieni din Liga I. Bergodi și Bonetti vor face treabă bună în România."
Carmelo Palilla, antrenor „U” Cluj

"Nu îmi place să aplic metode dure la antrenament, dar, dacă un jucător greșește, îl pun să repete de zece ori până face bine. Dacă se plictisește, înseamnă că nu este un jucător adevărat."
Carmelo Palilla, antrenor „U” Cluj

"Este adevărat că am primit multe goluri în aceste amicale, dar acum sunt în faza în care încercăm diferite variante pentru a vedea care este mai potrivită."

Carmelo Palilla, antrenor „U” Cluj

"În atac am jucători foarte tineri. Eu zic că, dacă avem răbdare cu acești copii și le dăm timp, „U” Cluj va fi de temut cu acești atacanți."
Carmelo Palilla, antrenor „U” Cluj

Metodele de antrenament ale lui Palilla:
– vorbește tot timpul cu jucătorii, gesticulează foarte mult
– scheme tactice care mizează foarte mult pe faza ofensivă, lucrează mult cu atacanții
– aplaudă, încurajează jucătorii când au efectuat bine un exercițiu, îi critică când greșesc
– deși are probleme cu comunicarea, este ajutat mereu de secundul Călin Sălăgean și de maseurul Mircea Moldovan și reușește să se facă înțeles
– repetă schemele până la exasperarea jucătorilor

Andra LUPOU (Austria)
Text: Florea NICOARÂ

 

03 Aug. 2009, 20:53 Seria 2
Pe aceeași temă