Mihai Teja încearcă imposibilul cu „U” Cluj: „Promovarea ar fi ca și câștigarea Champions League”. Ce spune despre pericolul falimentului și cum își dă examenul la un club fără bani

  • Antrenorul Universității Cluj, Mihai Teja, le spune zilnic fotbaliștilor că promovarea e singura lor șansă de a ajunge să câștige bani din fotbal.
  • „U” Cluj încearcă să dribleze falimentul pe 10 martie, când e cel mai important proces pentru viitorul apropiat al echipei.
  • Clujenii încearcă promovarea cu jucători veniți în probe de la tineretul lui PSG.


Într-un club în care toate lumea e supărată pentru că nu sunt bani de salarii, unde pericolul falimentului pândește în orice moment și soluțiile de deblocare a situației finaciare nu mai sunt credibile, Mihai Teja vorbește despre promovare. Consideră actuala situație drept un exament pentru cariera lui, spune despre cum e să lucrezi cu oameni supărați și neplătiți și vede în asta un avantaj: „performanța e singura șansă prin care acești jucători pot să câștige bani din fotbal”. Antrenorul speră ca 10 martie să nu fie o zi fatidică pentru Universitatea Cluj și ca marșul suporterilor să ajute la evitarea falimentului.

– Domnule Teja, cum merg pregatirile? S-a mai calmat situația după acea grevă a jucătorilor?
– Jucătorii se pregătesc bine, au venit la antrenament. Atunci a fost un act de protest, împotriva situației financiare, dar apoi au venit la antrenament. Vor să dea maxim și să facă performanță.

– S-au mai achitat din salariile restante?
– S-a dat doar un salariu restant din cele patru-cinci care erau. Deocamdată situația rămâne una dificilă.

– Care credeți că sunt șansele ca echipa să fie vândută în această primăvară? Ce vi se spune din partea conducerii?
– Nu știu nimic și nu mai cred nimic până nu văd banii în cont (râde). Situația e grea, nu este deloc ușor. Sper să supraviețuim până la finalul campionatului. N-au fost cele mai bune condiții de pregătire, ne-am antrenat pe plan local, pe teren sintetic, dar asta e situația.

Pericolul din 10 martie

– În cazul în care nu se găsește un cumpărător, se poate continua în această situație?
– E foarte greu. Avem termene în 10 martie, la Tribunal, în procesele cu Emilian Dolha, Ionuț Neag și Ionel Ganea. Oamenii au cerut falimentul, în cazul în care nu-și primesc banii. Vom vedea. Nu-mi place să vorbesc despre aceste lucruri. Eu sunt antrenor, dar înțeleg că nimănui nu-i place să muncească și să nu fie plătit.

– Doamna administrator judiciar ce vă spune, legat de problema falimentului?
– „Încercăm să evităm falimentul”. Nu știu nici eu cum. E datoria lor. Mie îmi va spune doar dacă „s-a închis prăvălia” sau nu. Eu insist să se plătească salariile jucătorilor.

Jucători în probe care stau pe banii lor

– E ciudat că vin jucători în ciuda problemelor de care se vorbește. Cine sunt cei patru străini care au venit recent?
– Sunt jucători în probe. Nu avem nici cantitativ numărul de jucători în lot. Dacă nimerim vreunul care să ne ajute, e bine. Ei vin pe banii lor, stau pe banii lor. Le promitem doar, în cazul promovării, că le vom oferi bani. Decât să stea prin C sau la echipele a 2-a și a 3-a mai bine vin să joace la noi. I-am văzut pe DVD-uri. Au fost la echipa de tineret a PSG. E un semn de întrebare și pentru noi că acceptă să vină aici, gratis. Știm asta și de aceea trebuie să-i vedem.

– În aceeași situație este și Târnovan?
– El m-a sunat că vrea să vină să joace la Cluj. Îl cunoșteam și știu că e un tânăr de perspectivă. Nu-l intereseaza banii.

„Dacă depășesc această situație dau examen la ce înseamnă România”

– E cea mai grea perioadă pe care ați avut-o în carieră?
– Cu siguranță. E o maturizare și pentru mine. O absolvire a facultății. Trebuia să văd și cum e viața de antrenor în România. Am lucrat cu Mircea Rednic la un nivel înalt, apoi la „U” Cluj, în perioada Florian Walter s-au făcut lucruri serioase, la naționala de tineret și la Dinamo, la fel, am avut condiții foarte bune. Acum văd cum e să lucrez cu jucători fără bani, fără vitaminizare, supărați, toți cu capul în jos, să văd cum e să nu ai teren și așa mai departe. E un test și pentru mine. Cred că dacă depășesc această situație dau examen la ce înseamnă România, pentru că dacă excludem Steaua, Dinamo și încă vreo două echipe, peste tot e la fel.

– Impulsionați jucătorii vorbindu-le de promovare?
– Da, vreau să ating obiective mari. Fiind copii, încearcă să se automotiveze. Dacă rămâi aici, la acest nivel, ce faci? Dacă vrei să ajungi fotbalist, să câștigi bani mulți trebuie să obții performanțe. Să-ți depășești condiția.

– Promovarea în aceste condiții ar fi ca și câștigarea campionatului?
– Ar fi ca și câștigarea Ligii Campionilor. Dacă am prinde play-off-ul e ca și câștigarea unui titlu.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Dan TĂ‚UȚAN

Pe aceeași temă