Maximii cred în Balint

Marius ANGHEL 18 Mar. 2014, 17:45 Seria 2

Apărarea de fier a Craiovei Maxima îl cunoaște foarte bine pe vitezistul Gabi Balint. Luni, Negrilă, Tilihoi și Ungureanu l-au asigurat pe noul antrenor că va beneficia de tot sprijinul lor.

Neculai Tilihoi: „Din punctul meu de vedere, Gabi Balint este binevenit la Universitatea. A fost un jucător mare, are experiență ca antrenor, cred că poate face treabă bună. Are și avantajul că a fost atacant și îi place jocul ofensiv, o opțiune pe gustul oltenilor”

Nicolae Ungureanu: „Am fost coleg cu Gabi, este un băiat extraordinar. A fost un fotbalist de rasă, spectaculos. L-am urmărit și ca antrenor, merge pe aceeași idee, iubește atacul. Are toate atuurile să reușească în Bănie, noi îl vom susține.”

Nicolae Negrilă: „Sunt convins că Balint va face treabă bună la Craiova. L-am văzut luni, la instalare și am simțit că e foarte ambițios. Fotbal știe cu carul, nimeni nu se îndoiește de asta, așa că nu are cum să nu reușească în Bănie.”

Balint: „Visez la ziua când stadionul o să fie plin ca pe vremuri”

Gabi Balint este bucuros că a ajuns la CS Universitatea Craiova, echipă pe care dorește să o readucă în prim-planul fotbalului românesc.

– Cum au decurs negocierile?
– M-au contactat oameni din club, mi-au zis că mă vor… Sigur că primul impuls când ești ofertat de Craiova este „Băi, ce fac, mă duc în nebunia aia de acolo?”, dar pe urmă am stat cu oamenii la masă și mi-am dat seama că se vrea un lucru foarte interesant și serios. N-au fost negocieri dure, ne-am înțeles după două întâlniri, eu am pus mereu salariul pe ultimul plan, important este să-mi doresc cu adevărat să muncesc într-un loc. Până la urmă, e o onoare să fii părtaș la readucerea fotbalului într-un oraș cum e Craiova, care a fost atâția ani văduvit de fenomenul pe care îl iubește cel mai mult. Dacă-mi iese, rămân în istoria clubului și în memoria suporterilor.

– Pe cât ați semnat?
– 3 ani și 3 luni, asta înseamnă proiect. Primul obiectiv este promovarea. În funcție de el se construiește celălalt. Dacă promovăm, și eu cred că avem șanse foarte mari, atunci discutăm. Dacă nu reușim, pentru că trebuie să luăm în considerare și asta, atunci de asemenea trebuie să ne adaptăm din mers.

– Costică Ștefănescu a venit de la Steaua și a făcut istorie la Craiova. Vă vedeți în postura asta, să stați vreo 10 ani aici și să deveniți un simbol al Craiovei?
– Crezi că nu mi-aș dori? Visez la ziua când stadionul ăsta o să fie iar plin, cum era pe vremuri. Ă‚sta e obiectivul meu, cât stau eu aici nu contează așa mult, dar dacă reușesc să aduc lumea la stadion, atunci sunt convins că fanii olteni își vor aminti de mine cu drag, peste ani.

– Aveți un sistem preferat sau vă adaptați în funcție de jucători?
– Clar, în funcție de jucători. Sigur că acum toată lumea visează la 4-3-3-ul Barcelonei și-al lui Bayern, cu un singur închizător și doi interi, bazat pe multă posesie, dar trebuie să ai și fotbaliști pentru așa ceva.

– Așa a jucat Craiova în perioada lui Stângă, dar n-a convins. La Arad am trecut la clasicul 4-2-3-1 și parcă am fost mai închegați.
– Sigur, 4-2-3-1 este o variantă, eu la Vaslui am jucat la început așa, vreo 2-3 meciuri, dar nu am fost foarte încântat și am trecut la 4-4-2, iar de atunci am câștigat tot.

– Deci bătrânescul 4-4-2?
– Dar nu e bătrânesc deloc! 4-4-2 e un sistem extraordinar. Doi atacanți înseamnă mai mult decât un atacant, nu? Știu că sunt aici două vârfuri bune, Valskis și Curelea, care n-au dat randament foarte bun până acum, dar vom vedea. Voi avea o discuție cu fiecare jucător și-l voi întreba ce post preferă, iar în funcție de asta îmi voi face sistemul.

– Dar joc ofensiv, nu?
– Clar, ăsta e primul obiectiv, pentru că aduce oamenii la stadion. Prefer să câștigăm cu 6-4 decât cu 2-0.

– Spuneați că sunteți și zbir la nevoie. Care sunt principiile de la care nu vreți ca jucătorii să se abată?
– Programul. Sigur, cel din timpul liber se discută cu jucătorii, poate eu vreau să-i scot la o plimbare, iar ei vor să meargă la un biliard, atunci e ok. Dar programul de antrenament și disciplina în afara stadionului sunt esențiale. Din punctul meu de vedere, pentru un fotbalist nu trebuie să existe club de noapte. Dacă a doua zi ești liber poți să ieși la un restaurant seara, poate chiar într-un băruleț la o bere, până undeva pe la ora 1, dar nu vreau să aud de discotecă până la 3-4 dimineața. Dacă ei vor să facă și asta, o să trebuiască să aleagă: fotbal sau distracție.

– V-ați hotărât în privința secundului?
– Nu e o prioritate pentru mine momentan. Eu vreau să-mi aduc un om foarte bine documentat și cu care să mă înțeleg bine, dar nu merg pe principiul hai să-mi aduc un prieten sau să-l ajut pe nu-știu-care. Trebuie să-mi aduc un secund bun pe care să-l folosesc la maximum, dar nu mă grăbesc. Am doi preparatori fizici foarte buni și un antrenor cu portarii legendar, oricând unul dintre ei poate să-mi fie secund, până mă hotărăsc.

– Jucătorii au părut cumva lipsiți de motivație la primele meciuri din această primăvară, cum plănuiți să remediați asta?
– Un antrenor e antrenor în tot timpul zilei, pentru mine din acest moment nu mai există timp liber. În afară de antrenamente și analize, dacă e cazul, scoți la masă 2-3 jucători care poate trec prin momente mai grele, ieși cu ei la un film; vreau să vorbesc cu fiecare și să-l ascult pe fiecare, mai ales. Jucătorii trebuie motivați la fiecare meci, trebuie să nu-i lași să se culce pe o ureche. Îi voi învăța să trateze toți adversarii serios, pe tot parcursul meciului. N-au nicio scuză să nu fie motivați, condițiile sunt foarte bune.

– Poate tocmai asta e, să nu fie cumva condițiile prea bune?
– Într-adevăr, poate să intervină și asta la un moment dat, dar rezolvăm repede. Dacă au condiții prea bune, nici o problemă, facem condițiile mai rele. Uneori și foamea te poate ajuta să te motivezi.

Sursa: CS Universitatea Craiova

Marius ANGHEL 18 Mar. 2014, 17:45 Seria 2
Pe aceeași temă