„Jiul nu va mai câștiga niciodată o Cupă a României”

17 Jun. 2009, 14:59 Seria 2
„Jiul nu va mai câștiga niciodată o Cupă a României

Gogu Tonca a fost unul dintre oamenii da bază ai Jiului din echipa care a câștigat Cupa României în anul 1974. Fostul fundaș crede că Jiul nu va mai repeta niciodată o astfel de performanță.


„Noi am pregătit mai bine finala din 1974 decât finala din anul 1972. Am stat la complexul „Pacea” București nu am mai venit acasă cum am procedat la finala din 1972”, spune Gogu Tonca.

 

Fostul jucător al Jiului recunoaște că erau alte vremuri atunci când „minerii” erau pe val.  Cu un fotbal mai în viteză și spectaculos, Jiul și-a cucerit spectatorii. 

 

„Se practica un fotbal spectaculos, pe extreme, iar noi eram un grup unit de jucători. Ne dăruiam pe teren chiar dacă jucam  pe bani puțin”, spune Gogu Tonca.

 

„Eu unul am jucat doar pentru publicul din Valea Jiului. Echipei Jiului de astăzi îi lipsesc jucătorii, antrenorii, condiții au foarte bune. Nu cred că vom mai câștiga vreodată o cupă din cauza mentalității jucătorilor, care joacă numai cu gândul la bani . Am primit 1.500 de lei. O sumă mică, dar nu ne-am plâns. I-am dat la familie”.

 

Nepotul, fotbalist

 

Nepotul lui Gogu Tonca este și el fotbalist. A jucat portar la CS Vulcan ,ira din avraă revine la clubul mamă, Jiul Petroșani. „Are 20 de ani și este  crescut în curtea Jiului de Stelian Homan  și are șanse să prindă lotul Jiului. Îl încurajez în permanență”, spune bunicul care mai afirmă că pe vremea lui a avut norocul să aibă alături oameni precum:  Otto Abraham, Bârsan și Karpineț .

 

Are nevoie de un aparat auditiv

 

Gogu Tonca era  poreclit la Jiul  „Surdu”. „Mi se spunea „Surdu” pentru că nu auzeam bine de mic copil”, spune fostul mare jucător al Jiului. Acesta speră ca problema să fie rezolvată. „Sper ca până în luna august să fac rost de un aparat auditiv pentru că am promisiuni, am depus un dosar la Deva”.

 

articol scris de Loredana Juglea

17 Jun. 2009, 14:59 Seria 2
Pe aceeași temă