Haos la FC Bihor

07 Jul. 2009, 11:32 Seria 2
Haos** la FC Bihor

Mulți dintre pasionații de fotbal au crezut că, prin implicarea fermă a intransigentului Bolojan în problema FC Bihor, destinele clubului vor încăpea pe mâini bune.
Odată cu instalarea noi conduceri, suspiciunile au reînceput, însă, să apară. Municipalitatea a fost gata să accepte pretenții financiare exagerate ale unui antrenor propus de noul președinte și este pe cale să „muște” și la achiziția de jucători impresariați până mai ieri de cel care acum este vicepreședintele clubului!
 
 

 

Nepotism oficializat
 
 

 

Numirea lui Gigi Alexandrescu ca președinte al FC Bihor și a fiului acestuia ca vicepreședinte a stârnit numeroase comentarii, unii susținând că o nouă dinastie a pus mâna pe FC Bihor, alții că cei doi au și experiență, și meritul de a fi obținut promovări în prima Ligă atât cu FC Bihor, cât și cu CF Liberty.
Bihoreanul a aflat că discuțiile dintre finanțatorii clubului orădean și Alexandrescu au pornit încă din ianuarie. În martie, înlocuirea lui Alexandru Toth părea inevitabilă, dar schimbarea s-a produs abia pe 30 iunie, când a expirat mandatul acestuia, iar noul președinte a devenit imediat „operațional”.
Odată instalat, Alexandrescu a solicitat ca toate datoriile să fie plătite la zi, din conducerea clubului să facă parte ca vicepreședinte fiul său, Adrian Alexandrescu, de meserie impresar, iar obiectivul asumat a fost doar menținerea în liga secundă.
 

 

„Primarul Ilie Bolojan a cerut transparență totală, reducerea cheltuielilor și formarea unei echipe bazate pe jucătorii orădeni”, a declarat noul președinte, care și-a început ascensiunea în fotbal în 2000. A mai fost președintele FC Bihor când echipa era preluată de Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, iar Alexandrescu era director al firmelor acestuia. La finele sezonului 2002-2003, FC Bihor promova în Divizia A după barajul cu Oțelul Galați. În 2005-2006, tot sub patronatul lui Vizer, Alexandrescu avea să promoveze cu Liberty în prima Ligă, locul fiind cedat însă celor de la UTA, unde Adrian a devenit manager.
Gigi Alexandrescu va avea un salariu de 40 de milioane de lei vechi, brut, iar vicepreședintele 20 de milioane. „Nu se poate ca un președinte de club patronat de Primărie să aibă salariul mai mare ca al primarului”, a spus Alexandrescu. Nu aceeași modestie s-a văzut, însă, în primele acțiuni ale noii conduceri…
 
 

 

Care economii?
 
 

 

Prima nebuloasă a fost anunțarea lui Adrian Văsâi ca viitor antrenor principal, deși discuțiile erau departe de a fi finalizate, iar onorariile acestuia au fost prezentate în mod diferit. După ce lunea trecută, la o emisiune televizată, Alexandrescu a confirmat, prin tăcere, că tehnicianul ar urma să primească un salariu de 2.000 euro și o primă de instalare de numai 3.000 lei, ulterior, din gura primarului, s-a aflat că Văsâi pretindea de fapt o primă indemnizație de nu mai puțin de 30.000 de euro.

 

 

Sumă de-a dreptul obraznică!

 

 

Asemenea avansuri ascund, de cele mai multe ori, comisioane cedate de cei care urmează a fi angajați celor care le-au rezolvat postul. Primarul știa bine acest lucru, fiindcă se fripsese la ultimele transferuri, când majoritatea jucătorilor aduși de Toth au beneficiat de asemenea prime de instalare. Bolojan a încercat, și de unul singur, o negociere cu antrenorul, în care i-a oferit „doar” 15.000 de euro, dar a fost refuzat. Probabil suma devenise prea mică pentru a fi împărțită…
 
 

 

Start la implanturi!
 

 

A doua dovadă că lucrurile „se mișcă” a apărut tot săptămâna trecută, odată cu reunirea lotului, când și-au făcut apariția și un grup de noi jucători, aduși de cuplul Alexandrescu. E vorba de nouă fotbaliști, prezentați ca tineri de perspectivă, dar aflați, în marea majoritate, sub influența lui Adrian Alexandrescu și a partenerului său în ale impresariatului, controversatul Ionel Codoban. Printre ei se numără Andrei Tânc (de la Arieșul Turda), Petrică Dragoș (Oțelul Galați II), Răzvan Fărcuța (Bioland Paleu), Lucian Todea (Gloria Arad) și juniorii Suru, Jarcalete și Ispas (de la Deta).
Despre primii, cunoscătorii spun că sunt plafonați, trecuți pe la mai multe echipe fără să confirme și, chiar liberi de contract fiind, nu s-ar justifica salarizarea lor la FC Bihor în detrimentul unor băieți mult mai buni, din propria pepinieră. Cât privește juniorii de la Deta, ei sunt aduși – culmea absurdului – de la o echipă mediocră a campionatului de juniori B la cea care tocmai a câștigat două titluri de campioană națională cu juniorii săi! Ca să nu mai vorbim că achiziționarea lor ar presupune și achitarea unei indemnizații de formare de 22.000 lei pe fiecare jucător.
În acest context, simpatic e cum vedea Alexandrescu jr. conflictul de interese în care se află, ca impresar și conducător de club. „Nu am fost asociat cu Ionel Codoban, ci doar am colaborat. Nu voi aduce niciun jucător pe care l-am impresariat eu. Totul va fi transparent, nu se vor da comisioane, pentru a nu exista suspiciuni. Consider că ar trebui să primeze valoarea jucătorului, nu numele impresarului”, declara el înainte ca jucătorii săi să aterizeze la Oradea, adăugând că-și va suspenda licența de impresar.
Culmea e că primarul Bolojan avertizase, chiar sâmbăta trecută, la premierea juniorilor, că așteaptă „să fie protejate interesele FC Bihor, și nu cele ale impresarilor sau ale persoanelor care roiesc în jurul clubului”. Dar bizareriile nu se opresc aici…
 

 

Între ce s-a ales
 

 

Alegerea primarului, făcută între două oferte evident dezechilibrate cu privire la FC Bihor, a fost ea însăși ciudată. Pe de o parte, exista varianta simplă și la îndemână, a înlocuirii vechii conduceri cu una nouă, adică a garniturii Toth, neperformante și compromise în ochii edilului, cu cuplul Alexandrescu, nu mai curat în ochii iubitorilor de sport, dar măcar racordat la „sistemul” fotbalistic din România.
Pe de cealaltă parte, la finele campionatului a venit oferta mult mai consistentă formulată de Marius Vizer (foto), proprietarul CF Liberty și fost acționar majoritar la FC Bihor. Acesta a propus administrației locale un parteneriat în care își aducea gratuit toți jucătorii de valoare de la Salonta, punea la bătaie minim 300.000 euro pe an, își asuma managementul, promovarea în 2 ani, și solicita la schimb ca orașul și județul să-și păstreze contribuția financiară de până acum, de circa 900.000 euro pe an, și să-i acorde, la atingerea obiectivului, un bonus sub formă de acțiuni.
 

 

Oferta a fost respinsă, după multe tatonări, vineri, chiar în ajunul zilei în care Bolojan a anunțat noua conducere a FC Bihor, iar asta deși pentru duminică fusese programată o ultimă discuție lămuritoare cu Vizer. „Am realizat că o fuziune cu CF Liberty e imposibilă acum, pentru că nu mai există timpul necesar pentru a rezolva juridic preluarea clubului de către domnul Marius Vizer”, a fost explicația lui Florin Birta, consilierul primarului.
 

 

Ciudățenii 

 

Doar că până luni, când AGA a consfințit instalarea cuplului Alexandrescu la FC Bihor, Marius Vizer i-a mai făcut o propunere primarului Bolojan. Decis să renunțe la participarea în divizia B cu Liberty și dorind să evite răspândirea propriilor jucători la alte cluburi, Vizer a propus ca FC Bihor să-i preia fotbaliștii, sub formă de împrumut gratuit pe un an, și să-i ofere unui reprezentant de-al său o funcție de vicepreședinte în noua conducere a clubului. După un an, parteneriatul ar fi fost rediscutat. Și această idee, care nu mai presupunea construcții juridice complicate, dar în schimb sporea valoarea echipei și economisea banii, a rămas însă fără ecou.
E limpede de ce: odată instalată, dinastia Alexandrescu nu a mai simțit nevoia unui supracontrol, și-ncă unul de mână forte. Omenește, e de înțeles. Ce este mai greu de priceput e atitudinea primarului Oradiei, care, împotriva propriilor crezuri, a deschis calea mișmașurilor în pofida performanței, și celor care trăiesc de pe urma sportului, în detrimentul celor care l-au clădit…
 

 

Adios „cariocas”, să vină „ai noștri”!
 

 

Gheorghe Alexandrescu a anunțat că lotul actual al FC Bihor va fi remaniat din temelii. Aduși la Oradea cu surle și trâmbițe, brazilienii Ayza, Tomaz, Lucas și Baiano sunt primii la care s-a renunțat. „Dacă aduci un străin, acesta trebuie să fie mai bun decât tot ce ai tu. Nu poate fi rezervă în condițiile în care sunt atâți jucători tineri care așteaptă să fie chemați la prima echipă și care chiar merită acest lucru”, susține președintele.
 

 

Din lotul de juniori care au devenit campioni naționali după finala câștigată în fața Stelei s-au încheiat contracte cu nouă jucători. Remunerația lunară a acestora nu va fi mai mică de 500 de euro, brut.
 

 

Sursă: bihoreanul.ro

07 Jul. 2009, 11:32 Seria 2
Pe aceeași temă