Fotbaliștii și suporterii UTA-ei, la un pas să fie linșați de ultrașii lui Honved

26 Feb. 2012, 16:36 Seria 2
Fotbaliștii și suporterii UTA-ei,** la un pas să fie linșați de ultrașii lui Honved

Fiindcă la Arad nu s-a găsit un teren care să găzduiască în condiții normale amicalul dintre UTA și Honved, arădenii au ales să se deplaseze în Ungaria, la Mako, pentru a nu pierde ocazia să-și măsoare forțele cu una dintre echipele importante ale campionatului maghiar. Totul putea lua o turnură nefericită pentru utiști, fie că vorbim de jucători sau suporteri.

La poarta bazei sportive din orașul maghiar, pe arădeni i-au așteptat aproximativ 50 de ultrași ai grupării din Budapesta, care, amețiți de aburii alcoolului nu păreau să mai țină cont de nimic. Altfel nu se poate explica gestul unui fan al lui Honved care a aruncat cu un pahar de sticlă în mijlocul delegației utiste, care o putea păți și mai rău dacă – totuși – unii dintre suporteri nu și-ar fi calmat colegii mai recalcitranți. Apoi, când la teren au ajuns la bordul a patru autoturisme zece suporteri „alb-roșii”, huliganii nu au mai stat la discuții și s-au repezit cu gânduri războinice pe arădeni. Aceștia au avut prezență de spirit, s-au urcat din nou în mașini și au făcut cale întoarsă.

Și președintele Giovanni Catanzariti a fost la un pas de a fi linșat, dar, în cele din urmă, sosirea în zonă a unui echipaj de poliție local a rezolvat situația. „Nu mă așteptam deloc să ni se întâmple așa ceva aici. Credeam că venim la un meci amical, pașnic, dar era s-o pățim rău cu toții. Cel mai frică mi-a fost pentru soția și copilul meu, care erau cu mine în mașină și nu știau ce se întâmplă”, a afirmat italianul.

Din păcate, spectacolul de prost gust al ultrașilor maghiari a continuat și în timpul meciului. Plasându-se în spatele porții arădenilor, fanii lui Honved au aruncat cu bulgări de zăpadă întărită în careul arădean, principala țintă fiind Mădălin Smaranda. Pe finalul primei reprize, un astfel de bulgăr l-a lovit în tâmplă pe goal-keeperul arădean, care s-a resimțit minute bune după aceea. „Centralul” Herțeg a întrerupt partida, reluând-o 10 minute mai târziu, după ce Sorin Botiș i-a mai calmat pe așa-zișii suporteri și cele două formații au schimbat porțile. Oricum, pe tot parcursul confruntării, maghiarii au scandat slogane anti-românești, folosind cuvinte obscene.

Spre final, și pe fondul unui joc din ce în ce mai slab al favoriților, majoritatea scandalagiilor s-au retras la bar, finalul întâlnirii nemaiconsemnând alte incidente. „Am trecut prin niște clipe mai puțin plăcute. La coborârea din autocar, am fost atacați fizic și verbal, au aruncat cu un pahar în mijlocul nostru, ne-au stropit cu bere, a fost aproape să degenereze totul. Știindu-se faptul că aproape orice întâlnire sportivă sau de alt gen maghiaro-română iscă patimi și orgolii, ar fi trebuit să se ia măsuri ordine. Oricum, rar mi-a fost să văd suporteri puși atât de mult pe scandal, dar băutura și – probabil – drogurile și-au spus cuvântul”, a fost de părere Roland Nagy, antrenorul principal al UTA-ei.

Sursa: Sport Arad
Foto: Viorel Muscă

26 Feb. 2012, 16:36 Seria 2
Pe aceeași temă