Deși s-a salvat de la retrogradare, iar instanța de judecată i-a acordat un termen destul de generos pentru a-și rezolva problemele care să îl scape de faliment, FC Bihor continuă să se confrunte cu probleme financiare majore. Pe lângă că jucătorii și angajații nu și-au mai primit banii de luni de zile, iar Consiliul Județean refuză să vireze banii alocați prin buget, sub diverse pretexte, există riscul pierderii jucătorilor, fără ca vreun ban să intre de pe urma lor în vistieria clubului.
Liberi să plece
„Clubul nu mai are niciun ban în cont, finanțatorii nu se grăbesc să ne ajute, singura speranță e să reușesc să aduc un investitor la echipă, și asta cât mai repede, pentru că dacă până la 1 iulie nu știm ce buget avem, nu putem înscrie echipa în campionatul 2015-2016. Au fost două luni infernale, dar am reușit s-o scoatem la capăt, clubul s-a salvat din punct de vedere sportiv, falimentul l-am amânat, însă problema care se pune la ora actuală este cea a jucătorilor”, a declarat președintele Mircea Fodor, miercuri, într-o conferință de presă.
Pe lângă cei 14 jucători care sunt la final de contract, mai sunt alții tineri și de perspectivă, care, deși legați prin contract de club, pot fi pierduți fără să se încaseze vreun ban pe ei, pentru că nu și-au primit drepturile salariale.
Hienele la cadavru
„Dat fiind faptul că nu sunt plătiți de patru luni, ei pot deveni jucători liberi oricând, dacă-și depun memorii la Comisia Statutului Jucătorilor”, a spus Fodor, definind situația clubului extrem de plastic: „FC Bihor este ca un cadavru. În jurul lui hienele roiesc și mușcă hălci mari și vor halca mai crudă. Halca mai în vârstă nu o vor, că-i mai ațoasă. Din păcate, cu acest aspect ne confruntăm la ora actuală. Dacă ar exista măcar 20.000 de lei în cont, am putea plăti la zi copii care sunt încă sub contract cu noi și n-ar avea cum să meargă la Comisie să-și ceară să devină jucători liberi”.
Președintele FC Bihor a subliniat că nu dorește să-i piardă pe jucători, dar fără bani situația e de neevitat. „Așa cum e clubul, sărac și gaură neagră, el scoate jucători, curtați de mulți. Între ianuarie și iunie hulim clubul FC Bihor, în iunie îl iubim, din iulie în ianuarie îl hulim, în ianuarie iar îl iubim – atunci e bun acest club când ne dă ceva, gratis, dacă se poate”.
Negocieri în genunchi
Și antrenorul Gheorghe Silaghi a definit situația ca fiind foarte complicată, subliniind că el unul nu se va opune plecării jucătorilor. „Dacă am avea bani, n-am ține numai jucătorii tineri, am ține și jucătorii bătrâni, pentru că toți au dat dovadă de caracter. Pe de altă parte însă, sigur că și eu, dacă aș fi în locul altui antrenor, m-aș uita în ograda lui FC Bihor, pentru că știu că acolo s-a lucrat bine și aș lua jucători. Și îi înțeleg și copii, nu ne putem opune ca ei să progreseze, să-și caute viitorul. Din păcate, domnul președinte este pus acum să negocieze în genunchi”, a declarat Silaghi.
Legat de situația jucătorilor care au devenit liberi de contract, Fodor a spus că „de două zile Florin Pop se află la muncă în Anglia, iar Cristian Andor, când am vorbit cu el, era cu lacrimi în ochi, pentru că nu și-a primit banii și nu știe ce-o să facă”.
Un vis: ștergerea datoriilor
Chestionat cu privire la situația celor 500.000 lei prevăzuți în bugetul Consiliului Județean, președintele clubului a spus că „noi îi tot așteptăm, iar ei așteaptă un al treilea asociat, cu o sumă apropiată cu cea a lor”.
Cât privește preconizata amnistie fiscală, propusă de primul ministru Victor Ponta, despre care unele voci spun că ar viza și cluburile de fotbal, Mircea Fodor a apreciat că, în cazul în care o asemenea prevedere va fi adoptată, 70-80% din datoriile FC Bihor ar fi șterse, fiindcă aceasta este ponderea deținută de obligațiile către bugetul statului. „Dacă e așa cum se spune, am scăpa de aceste datorii, dar ar mai rămâne restanțe salariale, restanțe la furnizori, plus cei care mai rămân la masa credală”, a spus Fodor.
Sursa: eBihoreanul