Fără ritm și faze de poartă

Sebastian Siclovan 05 Apr. 2009, 15:06 Seria 2
Fără ritm și faze de poartă

 Liberty și UTA au produs sâmbătă un meci fără ritm, disputat excesiv la mijlocul terenului, motiv pentru care ocaziile la cele două porți au fost extrem de puține.

Ionuț Popa a pregătit meciul ca pe unul de… deplasare, motiv pentru care a renunțat la sistemul 4-4-2, pentru un 4-1-4-1, cu Mutulescu la închidere și patru mijlocași ofensivi – Nădăban, Drida, Fritea și Jăpălău în fața atacantului împins Țucudean.

În noul modul, Bătrâna Doamnă a reușit să acopere mai bine spațiile de joc și să fărâmițeze construcția adversarului, și pentru că cei patru mijlocași au fost disciplinați tactic și predispuși la efort, contribuind prin pressing la susținerea liniei defensive.

Sistemul folosit sâmbătă de UTA a provocat însă slăbiciuni în ofensivă. Țucudean a fost tot meciul izolat între doi-trei fundași adverși, neavând cum să gestioneze favorabil mingile furnizate de mijlocași, având în vedere lipsa de susținere.

Meciul în sine a fost nesărat. Liberty a avut și probleme de efectiv și de exprimare, dar trupa bihoreană putea să facă diferența în minutul 33, când Popovic a nimerit transversala dintr-o lovitură liberă de la 17 metri.
 

Radiografia meciului

 

Min. 1-15: A fost un prim sfert de oră de tatonare, cu un joc excesiv între careuri, dar foarte fragmentat, atât de intervenții neregulamentare, cât și de pase greșite. UTA s-a arătat din start ceva mai preocupată să acopere cât mai bine terenul. Un șut de la 18 metri, pe colțul scurt expediat de Văsâie (min. 12), dar prins de portar și un fault comis asupra lui Mârne într-o fază fierbinte (min. 15) au fost singurele evenimente. 

Min. 16-30: Perioadă relativ echilibrată, cu momente scurte de dominare ale gazdelor și cu o UTA preocupată să combine la mijlocul terenului. În min. 21, Jăpălău a ajuns cu întârziere la o minge bună trimisă de Drida, faza fiind urmată de un șut al lui Drida de la 25 de metri, alături. Salontanii au avut câteva centrări rezolvate de fundași sau șuturi imprecise de la distanță.

Min. 31-45: În min. 32, Toc și Drida au combinat bine și în viteză pe dreapta, a urmat o lansare spre Țucudean, dar a intervenit portarul care a ajuns mai repede la minge decât atacantul utist. În min. 33 s-a produs cea mai mare ocazie a meciului: o transversală a lui Popovic dintr-o lovitură liberă de la 17 metri. UTA a fost absentă din joc în acest interval, în care nici Liberty nu și-a creat ocazii numeroase, doar Cigan încercând, în min. 41, un șut de la 18 metri, deviat în corner.

Min. 46-60: Sfert de oră bun pentru UTA, care a avut un plus de inițiativă, atât la mijlocul terenului, pe care l-a stăpânit bine, cât și în fața porții adverse, însă Pascariu (reluare cu capul alături, min. 52) și Țucudean (s-a complicat pe un contraatac, min. 57) au fost impreciși. Liberty s-a remarcat doar prin cele trei schimbări provocate la pauză și printr-un șut de la 16 metri puțin alături, expediat de Iacob la finalul unui contraatac.

Min. 61-75: În min. 64, trei jucători de la Liberty au privit în careul UTA-ei cum mingea trimisă la întâlnire, de pe dreapta, de Iacob, iese în afara terenului. Arădenii au reușit să oprească două-trei atacuri ale gazdelor printr-un joc la ofsaid reușit, dar și să controleze mijlocul terenului, fără a fi însă periculoși în atac. Liberty a avut o fază interesantă în min. 71, când Iacob a centrat de pe dreapta, Bolcsfoldi a prelungit cu capul pe spate, iar El Hadji a reluat din foarfecă, dar… în capul lui Toc, accidentat pe moment. Portarii Mârne și Spina s-au remarcat în min. 74 și 75, când au ieșit și au respins bine în fața lui Iacob, respectiv Țucudean, ultimul pus în valoare de Toc, printr-o centrare.

Min. 76-90: UTA a dominat finalul de joc, semn că pregătirea fizică începe să se regleze. Țucudean s-a complicat în minutele 81 și 83. Mai întâi a recuperat la 40 de metri, a plecat pe contraatac unu la unu cu Salamon, dar n-a reușit să treacă de fundaș și a fost deposedat de Deaconescu. Apoi, după o centrare bună a lui Drida, respinsă de fundași, atacantul a lobat de la 18 metri, însă puțin peste transversală. Meciul s-ar fi putut complica în min. 92, când Georgiu a șutat periculos de la 22 de metri, mingea fiind prinsă de Spina sau în min. 93, când mai multe bâlbe ale fundașilor arădeni la un atac prelungit al gazdelor ar fi putut aduce un gol în poarta lui Mârne.

Liberty – UTA 0-0

Liberty (4-4-2): Spina – Rus (46, Florean), Salamon, Deaconescu, Ianchuk – Popovic, Iacob, Petrache, Sorian -Cigan (46, Bolcsfoldi), Birtalan (El Hadji). Antrenor: Gheorghe Ghiță.

UTA (4-1-4-1): Mârne – Toc, Pocuca, Pascariu, Văsâie – Mutulescu – Nădăban, Drida, Fritea, Jăpălău – Țucudean. Antrenor: Ionuț Popa.

Arbitri: Claudiu Ștefănuți (Bistrița) – Iulian Szekely (Cluj-Napoca), Lorant Szanto (Tg. Mureș). Cartonașe galbene: Sorian 91 / Drida 50, Mutulescu 82

Stadion: „Municipal”-Salonta; spectatori: 450.
 

Sebastian Siclovan 05 Apr. 2009, 15:06 Seria 2
Pe aceeași temă