Duru: „Inițial, CS Universitatea nu a primit licența pentru neîndeplinirea criteriului financiar”

Marius ANGHEL 19 May. 2014, 15:38 Seria 2
Duru:

Directorul Sistemului Național de Licențiere, din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că inițial CS Universitatea Craiova nu a primit licența din cauza neîndeplinirii criteriului financiar, deoarece la dosar lipsea o scrisoare de garanție financiară.

„Din cele opt solicitante de licență (n.r. – din Liga a II-a), șase au primit propunerea de acordare a licenței, iar pentru FC Rapid și Gloria Bistrița s-a propus neacordarea licenției pentru neîndeplinirea criteriului financiar. Comisia de Fond a acordat pentru cinci din cele șase, a refuzat licența a trei cluburi, Rapid, Gloria Bistrița și CS Universitatea Craiova. Clubului din Craiova i-a fost refuzată licența pentru neîndeplinirea criteriului financiar și nu a calității de membru afiliat timp de trei ani consecutiv”, a spus Duru.

Viorel Duru a afirmat că gruparea olteană nu a fost nevoită să prezinte situațiile financiare precedente, deoarece a primit un loc în Liga a II-a din partea Adunării Generale a FRF, clubul înființându-se în iunie 2013. „La Craiova, pe articolul 45 care spune că solicitantul de licență trebuie să întocmească și să prezinte licențiatorului situațiile financiare anuale încheiate la data obligatorie anului anterior în care se solicită licența. Trebuie să facă anumite dovezi, să fie auditate de un auditor financiar, să prezinte toate informațiile minime solicitate în regulament, în anexa IV și V, și să aibă date comparative, ori acest club a fost înființat în iunie 2013. Noi am considerat că nu este relevantă această încălcare a articolului 45, pentru că nu putea să prezinte aceste informații anterioare anului 2013, pentru că nu se înființase și existau alte proceduri pentru a verifica principiul continuității activității. Acea cerință nu are calitatea de decădere din drepturi. Există alte proceduri pentru a vedea poziția financiară a clubului”, a declarat oficialul FRF.

Duru a explicat că pentru sezonul 2014/2015 s-a scos din regulamentul de licențiere obligativitatea ca un club să aibă trei ani ca membru afiliat al FRF pentru a avea dreptul de promovare în Liga I, așa cum prevede statutul federației.

Astfel, departamentul de licențiere nu a mai evaluat calitatea de membru afiliat cu o anumită vechime al CS Universitatea Craiova, club ce a fost invitat de Adunarea Generală a federației să participe în divizia secundă.

„Nu e în jurisdicția comisiilor de licențiere verificarea îndeplinirii principiului meritului sportiv. Pentru Liga I nu se mai evaluează vechimea ca și membru afiliat de trei ani, ci numai pentru cupele europene, articolul 11 din regulament care spune că această calitate de trei ani se verifică doar pentru solicitantul de licență pentru cupele europene. Am scos din licență acest criteriu al calității timp de trei ani ca membru al FRF pentru că pentru a promova în Liga I nu îți trebuie trei ani, ci doi ani, pentru că la FRF te afiliezi în momentul în care promovezi din Liga a IV-a în Liga a III-a. Poți promova imediat în Liga a II-a și din al treilea sezon poți promova în Liga I, iar atunci când ceri licență de Liga I nu ai decât doi ani ca membru afiliat. Știam de cazul Craiova, dar fiind vorba de hotărârea Adunării Generale a FRF, nu puteam să fac o regulă specială pentru clubul respectiv. Trei ani pentru Liga I nu se poate, normal ar trebui să fie doi ani, dar pentru că era cazul ăsta al Craiovei care fusese invitată de Adunarea Generală a federației să participe în Liga a II-a, am arătat că nu trebuie să mai evaluăm calitatea de membru afiliat cu o anumită vechime. Eu sunt convins că a fost excepția de la aplicarea principiului meritului sportiv în cazul invitării unei echipe din Craiova și nu se va mai întâmpla așa ceva, iar prin urmare nu avea sens să fac o regulă specială pentru un anumit club”, a completat Duru.

Articol scris de Andrei Mazurchievici (Mediafax)
Foto: CS Universitatea Craiova

Marius ANGHEL 19 May. 2014, 15:38 Seria 2
Pe aceeași temă