Balint e istorie, Gane e noul antrenor. Craiova își caută președinte

Cosmin STAICU, Marius ANGHEL 10 Jun. 2014, 18:00 Seria 2

UPDATE 21:20: Jerry Gane a fost numit în această seară antrenor la CS Universitatea Craiova. Obiectivul acestuia este să construiască o echipă competitivă, care „să reprezinte cu onoare Craiova pe prima scenă fotbalistică a țării”.

Cum problema antrenorului a fost rezolvată, mai rămâne să se anunțe și noul președinte.


Ovidiu Stângă, al doilea antrenor din acest sezon, a fost demis când CS Universitatea era liderul seriei a doua, iar înlocuitorul său, Gabi Balint, a avut aceeași soartă, deși a promovat în Liga 1. Imediat după terminarea campionatului, directorul general Ion Geolgău și antrenorul Gabi Balint au fost înlăturați din funcții. Dacă Geolgău a rămas în cadrul clubului, lui Balint nu i-a fost activată clauza de a mai continua pentru încă trei ani în Bănie.

Chiar dacă a îndeplinit obiectivul, jocul echipei cu Balint a suferit în majoritatea partidelor, în special în derby-urile cu ASA Târgu Mureș, Metalul Reșița sau CSM Râmnicu Vâlcea, în care alb-albaștrii au fost dominați, iar când au câștigat, au făcut-o norocos. Craiova își pierduse chiar și acea posesie pe care o avea pe vremea lui Stângă, mizând cu predilecție pe mingi aruncate pe vârful Curelea.

„Clubul Universitatea Craiova și antrenorul Gabi Balint au hotărât, în termeni amiabili, să nu prelungească contractul. Gabi Balint a fost cooptat în proiectul renașterii fotbalului oltean în martie 2014, preluând funcția de antrenor principal al echipei mari. În cele 15 jocuri din campionat cu Gabi Balint pe banca tehnică, Universitatea a înregistrat 11 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri. Grație acestor rezultate obiectivul echipei – promovarea în prima ligă – a fost îndeplinit” a fost comunicatul clubului din Bănie, care i-a mulțumit fostului antrenor.

Balint nu s-a simțit nedreptățit de hotărâre, spunând că: „A fost o decizie de comun acord, fără nicio supărare. Voi rămâne cu sufletul alături de echipă, fiindcă am pus suflet în ceea ce am realizat la Craiova și sunt satisfăcut de faptul că am promovat de pe primul loc” a spus Balint.

Geolgău, trecut la scouteri

Politica CS Universitatea în ceea ce privește organigrama nu este de a demite conducătorii, ci de a-i „reprofila”, de a-i neutraliza. Astfel, după tur, conducătorul Clubului Sportiv Universitatea, Pavel Badea, a fost „avansat” în Consiliul de Administrație, iar director general a fost numit Ion Geolgău. La finalul campionatului, acesta a fost scos din schemă, fiind instalat ca șef al scouterilor.

Geolgău și-a anunțat într-un fel schimbarea de acum o săptămână, când a declarat că Eugen Pârvulescu sau Dinu Gheorghe ar fi conducători potriviți pentru CS Universitatea, întrucât îi recomandă rezultatele. În funcție de președintele ales, CS Universitatea își va stabili și antrenorul principal.

Trei variante pentru un nou conducător

Dacă Ioan Codoban va rămâne un factor important în club, șanse mari pentru postul de antrenor le are italianul Cristiano Bergodi. Ioan Codoban este impresar de fotbaliști și un apropiat al patronilor clubului. Totuși, majoritatea jucătorilor pe care i-a adus la început nu au dat satisfacție.

În cazul în care se va reuși aducerea lui Eugen Pîrvulescu de la Pandurii, acesta ar veni însoțit de Cristi Pustai, cu care a lucrat la Mediaș și la Târgu Jiu. Eugen Pîrvulescu a avut rezultate notabile, cu bugete restrânse, dar atât Pandurii, cât și Gaz Metan sunt cluburi unde se poate lucra în liniște, nefiind nebunia și presiunea de la Craiova. Totuși, Pîrvulescu și Pustai sunt favoriți să vină la Craiova.

„Nu e nimic adevărat în privința venirii mele la Craiova. Am discutat cu domnul Rotaru doar despre fotbal în general, dar nu s-a pus problema venirii mele la Craiova. Nici Craiova nu a întrebat de vreun jucător de la Pandurii, noi vindem destul dee scump. Nici Anton nici Buleică nu au fost vizați”, a spus Pîrvulescu, contactat de liga2.ro.

Nu este exclusă nici varianta Narcis Răducan de la Oțelul, caz în care neamțul Ewald Lienen ar reveni în România, de această dată pe banca tehnică a Craiovei. Răducan și Lienen au resuscitat o echipă aflată la retrogradare, care a etalat și un joc spectaculos, așa cum vor și fanii Craiovei, dar și neamțul a avut nevoie de timp pentru asta, iar la Craiova ești cu bagajele făcute și când ai rezultate, exemplele cele mai recente fiind Stângă și Balint.

În discuții de află și impresarul Marcel Popescu, varianta pe care merge acesta fiind a unui tehnician portughez. Marcel Popescu cunoaște piața lusitană și a propus deja câțiva jucători la club, însă în iarnă a „fraternizat” cu Mititelu, înfierând proiectul CSU. „Să terminăm o dată cu CSU și FCU, oamenii au ales doar FC Universitatea Craiova. Suporterii Craiovei au îngenuncheat echipa Primăriei. Craioveanu a cules ce a semănat, a vorbit numai prostii, spunând că CSU este echipa Craiovei. Cristescu și Badea și-au renegat familia încercând să bage pe gât o clonă” declara Marcel Popescu după duelul dintre CSU și echipa lui Mititelu.

Se sparge „gașca nebună”

Lista disponibilizărilor este destul de lungă la CS Universitatea, dar se așteaptă finalizarea discuțiilor pentru transferul anumitor jucători pentru ca aceia care au promovat să fie „eliberați”. Foștii jucători ai Sportului, Curelea, Varga, Ferfelea și Patriche, au șanse minime să mai continue în Bănie, ei aparținând încă fostului patron al Sportului, Vasile Șiman.

Pleșan nu a semnat prelungirea contractului, la fel ca și finul său, Silviu Izvoranu. Albert Voinea se va întoarce la Pandurii, de unde a fost împrumutat, în timp ce Câju și Dragicevic au plecat deja, fiind în negocieri cu alte echipe.

Tot pe lista „neagră” se află: Cârjă, Tomic, Izvoranu, Kitanovski, Vandelannoite, Adrian Ionescu, Precup, Valskis, I. Șerban.

Dintre goalkeeperi, va rămâne doar sârbul Bojan Brac, compatriotul său, Latinovic, dar și veteranul Ionuț Irimia, urmând a fi puși pe liber. A fost adus pe postul de portar Cătălin Straton de la Vaslui, alături de alți jucători înregimentați deja precum Avrămia și Herghelegiu de la Iași și Mateiu de la Brașov. Următoarea țintă internă este fundașul Ceahlăului, Andrei Marc.

„Nu comentez plecarea lui Balint, fiecare doarme după cum își așterne. La Craiova ar trebui că conducă un manager general, la fel ca la marile cluburi, care să cunoască spiritul, mentalitatea și mândria olteanului. Acesta trebuie să aducă jucători care să se plieze pe ceea ce vor suporterii olteni. Jucătorii trebuie să aibă caracterul meu, nu neapărat calitățile mele. Trebuie să fie ambițioși, ofticoși când pierd. Îmi place Andrei Ivan, este un puști cu calități extraordinare, crează faze, marchează goluri”, a comentat Ilie Balaci ultimele schimbări de la CSU.

Articol scris de Cosmin STAICU

Cosmin STAICU, Marius ANGHEL 10 Jun. 2014, 18:00 Seria 2
Pe aceeași temă