Transferat în această vară la FC Bihor, Abdoulaye Diarra a început fotbalul în Italia, la juniorii echipei Piacenza, la vârsta de 15 ani. În 2002, la doar un an de la debut, a ajuns în urma unor probe, la juniorii celor de la Inter Milano, unde a evoluat pe postul de atacant și a marcat 17 goluri în primul sezon.
Antrenorul seniorilor de la Inter, Roberto Mancini, l-a convocat și la două jocuri oficiale ale milanezilor, dar nu a intrat în teren, fiind rezervă. A evoluat însă în jocuri amicale pentru prima echipă a Interului. În 2007 s-a transferat în Slovenia, la Maribor Branik, unde a debutat la seniori în partide oficiale, jucând de 10 ori pentru această echipă, printre care și într-un joc din Cupa UEFA Intertoto, cu Birkirkara, din Malta.
Peste un sezon s-a transferat în Cehia, la Bohemians Praga, unde nu s-a acomodat datorită și temperaturilor mai scăzute. În vara anului 2010 a venit în România la UTA, prin intermediul unui impresar italian, care-l cunoștea pe finanțatorul arădenilor, Giovanni Catanzaritti.
După un sezon la UTA, unde în retur a jucat toate meciurile titular ca fundaș stânga, a ajuns la FC Bihor cu gândul că va juca în Liga I. Chiar dacă nu are această oportunitate deocamdată, Abdoulaye este încrezător ca va juca cu „roș-albaștrii” cât de curând în prima divizie fotbalistică a țării.
– Care au fost începuturile tale fotbalistice?
– Am fost în Italia la vârsta de 14 ani, unde era tatăl meu, și nu puteam să lucrez la acea vârstă. Am vorbit cu tata să mă ducă la o echipă de fotbal. Tatăl meu a mers la echipa din Piacenza, unde eram, a vorbit cu președintele și antrenorul și mi-au zis să merg la antrenamentele echipei de juniori. După aceea mi-au zis, dacă vreau, să-mi facă legitimație ca să pot juca în campionatul de amatori de juniori. Am jucat bine acolo și m-a văzut apoi un antrenor de la Inter, care locuiește în Piacenza. Mi-a zis să merg să dau o probă la Inter Milano. Am mers, am trecut cu bine peste acest test, m-au oprit la ei și de acolo am început să joc în campionatul important de juniori, cu Inter.
– La ce vârstă ai ajuns la Inter?
– Am ajuns la 16 ani la Inter. A fost foarte, foarte bine acolo. Am jucat la echipa cu jucători de 16 ani, am jucat atacant și am evoluat foarte bine, marcând 17 goluri. Apoi, antrenorul m-a folosit ca mijlocaș stânga. Am marcat 12 goluri în campionatul Primavera. După aceea, am avut multe jocuri amicale și antrenamente cu prima echipă, cea de seniori. Antrenorul Mancini m-a convocat la două jocuri oficiale, unul în cupă și unul în campionat, însă nu am intrat pe teren, am rămas pe bancă. A fost foarte bine, o experiență importantă.
– Te gândeai atunci că o să ajungi și la prima echipă de la Inter?
– Sigur că da, numai că atunci nu aveam mari șanse, fiindcă nu se dădea prea multe șanse jucătorilor tineri. Atunci era greu pentru jucătorii tineri să ajungă la echipa de seniori de la Inter, spre deosebire de acum, când li se oferă mai multe oportunități tinerilor.
– De la Inter ai plecat în Slovenia…
– Am ajuns la Maribor, am jucat un an acolo, a fost bine. A fost prima experiență de la seniori în jocurile oficiale. Am jucat și-n Cupa UEFA Intertoto. Pentru început nu a fost simplu, dar după două – trei luni a fost bine.
– Îți amintești debutul tău de la seniori? Cum a fost primul meci?
– Primul meci cu o echipă de seniori a fost greu. După prima repriză m-a schimbat antrenorul. Am avut emoții, era multă lume pe stadion. După aceea însă antrenorii au vorbit cu mine și a fost bine, încet, încet, am început să mă obijnuiesc.
– La Maribor, înțeleg că te-ai simțit destul de bine…
– Da, da. Am jucat și în Cupa Intertoto, cu o echipă din Malta, Birkirkara. Am câștigat, numai că apoi, în turul următor am fost eliminați de o echipă din Serbia.
– După un an însă ai plecat în Cehia?
– Da. Am plecat liber de contract. Nu mi-am mai prelungit contractul cu Maribor, pentru că au schimbat tot staff-ul, iar noul staff nu mi-a prelungit contractul. Am devenit liber, iar un prieten, care era la Slavia Praga, m-a sunat și mi-a spus că la Bohemians se dorește un mijlocaș stânga. Mi-a zis să merg pentru un test. Am fost, am dat probele și am fost foarte apreciat. Astfel, am ajuns la la Bohemians Praga, unde am evoluat două sezoane, dar acolo nu am jucat mult, fiindcă am avut ceva probleme cu documentele, pentru că Cehia a intrat în spațiul Schenghen, iar pentru extracomunitari era greu. Am jucat totuși câteva meciuri în prima ligă, dar a fost greu, pentru că limba cehă era foarte grea și era foarte, foarte frig. Am cunoscut totuși acolo doi jucători din Africa, unul din Nigeria și unul din Gana, și un pic mi-a fost mai ușor, dar era foarte frig.
– Cum ai ajuns la UTA?
– După ce mi-a expirat contractul din Cehia, am fost liber și am plecat apoi în Italia, unde am început antrenamentele cu echipa Lombardia, echipă la care joacă fotbaliști fără contract. Aici vin mulți jucători din Serie A care au rămas fără contract. Am jucat multe meciuri amicale și acolo m-a văzut un impresar, care e prieten cu Giovanni Catanzaritti, președintelșe UTA. Au vorbit și a zis că vrea un mijlocaș stânga. De acolo am mers la UTA. Am dat test și a fost bine.
– Cum a fost la Arad?
– La început nu a fost simplu pentru că, în prima parte a campionatului nu am jucat mult, dar a fost bine pentru că am avut relații bune cu colegii, cu antrenorii. În retur mi-a zis antrenorul că nu avem fundaș stânga, pentru că a plecat Neagu la Pandurii Tg. Jiu, mi-a zis să încerc să vedem dacă pot. Am început să joc fundaș stânga acolo și a fost bine, m-a ajutat și antrenorul și am jucat bine, fiind titular la toate jocurile din partea a doua a campionatului.
– Și ai ajuns la Oradea…
– Am ajuns pentru că Oradea a obținut promovarea anul trecut. Astfel, am semnat cu FC Bihor pentru a juca în Liga I.
– Îți pare rău acum că nu joci în Liga I?
– Sincer, da, îmi pare rău, dar, nu e o problemă, aceasta este situația, trebuie să mergem înainte, să ținem capul sus și să promovăm anul acesta. Nu am început tocmai bine campionatul, dar am jucat numai 7 meciuri. Avem multe meciuri în față și eu zic că putem obține un rezultat foarte bun.
– Cum ai găsit Oradea? Cum ți-se pare echipa, orașul?
– Mă înțeleg bine cu toți colegii. A fost bine și cu fostul antrenor, Gheorghe Ghiț. Mă înțeleg bine și cu preparatorul fizic, cu Marius Marinău, cu toți. Acuma, cu noul antrenor, nu am probleme nici cu el și îmi place orașul Oradea. Nu am nicio problemă, sunt bine cu toți.
– Nu au fost rezultatele pe care ni le-am fi dorit în acest început de campionat. Cum ai aprecia acest debut de sezon?
– Datorită problemelor de documente, eu nu am jucat cu Timișoara și Alba Iulia. Eu cred că nu am început bine datorită ratării promovării, pentru că aceasta a afectat un pic psihicul și moralul jucătorilor. Colegii mei au jucat anul trecut foarte bine tot sezonul și acum nu au mai promovat, nu a fost simplu… Dar, băieții sunt inteligenți și cred că acum ne gândim numai la cum să promovăm din nou anul acesta.
– S-a mai schimbat moralul echipei între timp?
– Da, numai că acuma ne va fi foarte greu, fiindcă avem două adversare care au venit din prima ligă, Poli Timișoara și Gloria Bistrița și e greu, dar cred că noi dacă jucăm cum știm noi, putem obține și acum un rezultat foarte bun în campionat.
– Aveți un nou antrenor…
– E tânăr și ambițios și asta eu cred că e foarte important. Dacă e și el ambițios, suntem și noi, încercăm să avem o colaborare cât mai bună și cu această ambiție putem obține rezultate foarte bune.
– V-a adus un suflu nou?
– Sigur. Dar și cu domnul Ghiț a fost bine, numai că știți cum e, dacă se întâmplă ceva, nu sunt rezultate, tot timpul, primul tras la răspundere e antrenorul. Cred însă că, cu domnul Gabbanini s-a schimbat ceva și putem obține rezultate foarte bune.
– Cum vezi meciul cu Mureșul Deva?
– Nu avem altă soluție, decât să câștigăm. Sunt importante toate cele trei puncte.
– Cum este atmosfera acum de la FC Bihor?
– Nu pot să zic că e foarte, foarte bine, dar un pic s-a schimbat, e mai bună. Păcat că am pierdut două puncte cu Luceafărul, pentru că aveam meciul în mână.
– Cum aprecierzi publicul orădean și ce așteptări ai de la el?
– Sigur, publicul vrea rezultate. Dacă noi obținem numai victorii, eu cred că publicul va veni la stadion în număr mult mai mare, pentru că avem nevoie de public și publicul are nevoie de noi.
– Dar, fotbalul românesc cum ți-se pare? Cum l-ai caracteriza?
– Aici se aleargă mult. Când am început la UTA nu a fost simplu, dar am înțeles că dacă nu alerg, nu joc. A fost greu la început. Se aleargă mai mult decât în Italia. Acolo se fac cantonamentele mai mult cu mingea. Aici, alergare, alergare și după aceea cu mingea.
Nume: Diarra
Prenume: Abdoulaye
Data nașterii: 12 octombrie 1986
Locul nașterii: Divo (Coasta de Fildeș)
Postul: fundaș
Echipe la care a jucat: Piacenza (juniori), Inter Milano (juniori), Maribor Branik (Slovenia), Bohemians Praga, UTA și FC Bihor.
Echipă preferată: Juventus Torino
Jucător preferat: Alessandro Del Piero
Hobby: filmele (în special cele thriller sau de acțiune)
Actor preferat: Denzel Washington
Sursa: fc-bihor.ro