Propunerea lui Răzvan Burleanu (președinte FRF), care prevede posibilitatea ca echipele să aibă pe teren un număr mai mare de jucători formați la nivel național, are prima susținere din partea conducătorilor de club.
Ideea poate fi pusă în practică pentru echipele din SuperLiga României și Liga 2, iar un conducător din divizia secundă, președintele echipei FK Miercurea Ciuc, Zoltan Szondi, consideră că un astfel de demers ar putea avea efecte benefice pentru fotbalul românesc și al echipelor în sine.
Este o propunere nu neapărat nouă în acest sens, pentru promovarea sportivilor români. Răzvan Burleanu dorește să fie pe teren minimum cinci jucători formați la nivel național și/ sau să fie eligibili pentru naționalele României, iar în vara lui 2022 ministrul Sportului de la acel moment, Eduard Novak, obliga echipele să joace cu sportivi români în procent de 40 la sută.
Decizia lui Novak a fost una controversată, fiind legată de discriminare în raport cu sportivii străini transferați în România. Zoltan Szondi a făcut o legătură cu inițiativa lui Novak, astfel că, din anumite privințe, nu consideră ideea lui Răzvan Burleanu ca fiind una benefică în totalitate.
Însă, ca un plus important pe care îl vede președintele echipei FK Miercurea Ciuc, pentru că multe echipe din primele două ligi primesc finanțare de la autoritățile locale și/ sau județene, atunci creșterea numărului de jucători formați la nivel național poate fi considerată benefică în privința ”protejării” bugetelor cluburilor.
Referitor la partea sportivă, aceasta poate fi văzută, în opinia lui Szondi, din două perspective. Ori, în cazul în care inițiativa lui Răzvan Burleanu va fi implementată, atunci nivelul fotbalului ar putea scădea.
”Cred că este o idee bună, dar trebuie să te gândești bine înainte de a o implementa. Anul trecut a fost și o inițiativă nu tocmai în regulă a Ministerului Sportului. Subliniez, trebuie să ne gândim bine ce ne dorim!
Dacă scopul este ridicarea nivelului fotbalului din România, acest demers s-ar putea să nu-l ajute. Un exemplu, în aceeași situație este liga a doua maghiară, unde a fost luată o decizie similară. Totuși, dacă scopul nu este să risipești milioane de euro, să țin banii acasă, atunci consider că este un pas bun.
Este imoral să cheltuiești banii contribuabililor pe jucători străini. De exemplu, Șelimbăr, care de ani de zile nu a mai jucat un singur meci acasă, operează pe banii contribuabililor.
Aceste idei de reformă trebuie bine gândite, pentru că de multe ori vorbim despre reforme fotbalistice fără să știm ce vrem, care este scopul. Dacă scopul este să păstrăm banii contribuabililor acasă, atunci sunt de acord cu această idee de a schimba regulile”, a spus Zoltan Szondi pentru Szekely Sport, dintr-o traducere aproximativă din limba maghiară.
În acest moment, echipele din Liga 2 sunt obligate să aibă pe toată durata campionatului cel puțin trei jucători formați la nivel național. Propunerea lui Răzvan Burleanu vizează creșterea numărului, de la trei la cinci.
FK Miercurea Ciuc este una dintre echipele din Liga 2 cu cei mai mulți jucători străini, 10. În plus, o parte din fotbaliștii născuți în România sunt de etnie maghiară, iar alții, născuți în Ungaria, au cetățenie română. În categoria din urmă sunt Szilard Magyari sau Arthur Gyorgyi.
Atacul ciucanilor, antrenați de Robert Ilyeș, este unul sută la sută maghiar, cu Richard Jelena, Szilard Magyari, Gabor Makrai și Benjamin Babati.
Cumva ca un paradox, FK Miercurea Ciuc are mereu jucători convocați la acțiunile echipelor naționale ”under” ale României, dar are și a doua cea mai bună academie din România, după Academia Gheorghe Hagi. În 2023 are un punctaj foarte bun, de 89.5, iar centrul de la malul mării a ajuns la 95.7.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/cristian-pustai-a-gasit-rezolvarea-ecuatiei-pentru-calificarea-ceahlaului-in-play-off-19296299
https://liga2.prosport.ro/seria-1/suporterii-echipei-steaua-cer-obtinerea-dreptului-legal-de-promovare-din-liga-2-19296300
https://liga2.prosport.ro/seria-1/sponsorul-principal-al-cfc-arges-reactie-fata-de-ultimele-declaratii-ale-lui-danut-coman-si-nicolae-dica-19296295
https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluzii-la-final-de-an-dupa-o-prima-parte-a-sezonului-dezastruoasa-pentru-progresul-spartac-19296290
https://liga2.prosport.ro/seria-1/doi-jucatori-din-liga-2-nominalizati-de-frf-pentru-golul-anului-2023-la-nationalele-romaniei-19296285
https://liga2.prosport.ro/seria-1/anton-mazarianu-analiza-despre-sansele-ceahlaului-la-play-off-ul-ligii-2-19296280