O nouă regulă în Liga 2? Propunerea lui Răzvan Burleanu ar putea afecta echipele, iar cele care nu se supun pot fi amendate

Andrei PASCU 15 Dec. 2023, 19:37 Liga 2
O nouă regulă în Liga 2? Propunerea lui Răzvan Burleanu ar putea afecta echipele, iar cele care nu se supun pot fi amendate

O nouă regulă ar putea să fie aplicată formațiilor din Liga 2, în urma unui anunț făcut de președintele FRF, Răzvan Burleanu. Acesta a declarat, la finalul Comitetului Executiv care a avut loc joi, 14 decembrie, că e posibil ca echipele să fie nevoite să aibă pe teren un număr mai mare de jucători formați la nivel național.

Propunerea se poate aplica și echipelor din SuperLiga României, nu doar celor din Liga 2. În cazul jucătorilor care se încadrează în noua posibilă regulă, sunt luați în calcul și cei eligibili pentru naționalele României.

Propunerea lui Răzvan Burleanu, președintele FRF, pentru Liga 2

Răzvan Burleanu a explicat ce presupune, concret, ideea pe care a inițiat-o în spațiul public, precizând că ”trebuie să fie pe teren minimum cinci jucători formați la nivel național și / sau eligibili pentru naționalele României. Conceptul de format la nivel național înseamnă să fi petrecut 3 ani în cadrul unui club din România, între vârstele de 15 și 21 de ani”.

Astfel, poate fi o altă decizie care să afecteze formațiile din primele două divizii, dacă ne raportăm și la faptul că, în acest moment, este în vigoare și regula ”under”. FRF va face demersuri și pentru repatrierea jucătorilor români.

Trebuie să fie pe teren minimum cinci jucători formați la nivel național și / sau eligibili pentru naționalele României. Conceptul de format la nivel național înseamnă să fi petrecut trei ani în cadrul unui club din România, între vârstele de 15 și 21 de ani. Ca să mărim baza de selecție a cluburilor, ne vom adresa inclusiv copiilor români din străinătate.

Astfel încât să întărim procesul de repatriere a jucătorilor români tineri formați în străinătate, care nu sunt formați la nivel național, dar sunt eligibili pentru naționalele României”, a precizat Răzvan Burleanu.

Echipele din Liga 2 care nu se supun pot fi amendate

Echipele vor fi sancționate dacă propunerea va fi aprobată și va intra în vigoare. Altfel, Răzvan Burleanu nu vrea să menajeze cluburile deloc și anunță că intenționează să le taxeze financiar.

Dacă nu va fi respectată regula în cauză, atunci cluburile din Liga 2 ar putea să plătească. În altă ordine de idei, echipele care nu îndeplinesc condițiile nu se pot conecta la fondurile guvernamentale pentru propriile academii.

Toate cluburile care nu participă în grupele competițiilor europene primesc niște plăți de solidaritate. Mecanismul din România este mai sofisticat. Nu ne uităm doar la cluburile care nu participă în cupele europene. Am legat aceste plăți de solidaritate cu clasificarea academiilor.

Ne raportăm la cele mai bune 20 de cluburi profesioniste care sunt clasificate în această ierarhie. Dacă un club profesionist se află în primele 20 de pe această listă, dar nu aplică această regulă, să aibă cinci jucători formați la nivel național pe teren în același timp, pe tot parcursul meciului, va fi sancționat financiar.

În momentul de față, nu am mers atât de departe. Ne-am uitat către plățile de solidaritate, care să se ducă în academii. A doua sursă de venit, pe care sperăm să o deblocăm alături de guvern, se referă la niște fonduri guvernamentale. Atunci, cluburile care nu îndeplinesc aceste condiții nu se pot conecta la aceste fonduri guvernamentale pentru propriile academii”, a mai punctat Răzvan Burleanu.

În acest moment, ROAF (Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice) prevede următoarele pentru cluburile din Liga 2:

  • ”Echipele din Liga a 2-a au dreptul să folosească maxim 2 jucători non-UE în același timp în teren şi sunt obligate să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minim 10 jucători formaţi la nivel naţional”
  • ”Echipele din Liga a 2-a sunt obligate să folosească efectiv, pe toată durata jocurilor din campionat, cel puțin 3 jucători sub 22 de ani formați la nivel național (născuți după data de 01.01.1997). Dacă unul dintre jucătorii menționați este eliminat din teren, echipa în cauză nu este obligată să introducă în teren un alt jucător din aceeași categorie de vârstă”

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/robert-ilyes-vrea-sa-aduca-trei-atacanti-la-fk-miercurea-ciuc-19296161

https://liga2.prosport.ro/seria-1/claudiu-chindris-s-a-despartit-de-unirea-dej-19296145

https://liga2.prosport.ro/seria-1/george-ogararu-vrea-si-mai-multi-tineri-jucatori-in-lotul-lui-oprita-19296131

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dica-dispus-sa-antreneze-din-nou-cfc-arges-desi-a-fost-declarat-persona-non-grata-19296128

https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-cu-azdren-llullaku-despre-parcursul-ceahlaului-in-prima-parte-a-ligii-2-19296101

Andrei PASCU 15 Dec. 2023, 19:37 Liga 2
Pe aceeași temă