Viorel Ion (52 de ani), fost jucător și antrenor la Gloria Buzău, club desființat în 2016, dar și fost fotbalist la Oțelul, Steaua, VfL Bochum (Germania), Rapid, Rulmentul Alexandria sau Dunărea Galați, a devenit viceprimar al muncipiului Buzău.
Fostul atacant care are și patru meciuri pentru naționala României a fost ales, miercuri, 29 aprilie, în această funcție publică după ce a primit 16 voturi ”pentru” în ședința Consiliului Local al Municipiului Buzău. ”Vioară” era, până în acel moment, consilier local din partea ALDE, iar în 2016 candidase pentru funcția de primar din partea Partidului Social Românesc, însă nu l-a putut învinge pe Constantin Toma, actualul edil-șef.
În luna aprilie a anului 2016, Viorel Ion își lansa candidatura pentru postul de primar al orașului Buzău ca reprezentant al Partidului Social Românesc, formațiunea politică a lui Mircea Geoană. Fostul fotbalist nu reușea atunci să își îndeplinească obiectivul, iar acum, trecut la ALDE, speră să ducă ”la final toate proiectele demarate, încă din 2016, pentru îmbunătățirea calității vieții buzoienilor”.
”Primul meu gând după o zi atât de importantă ca cea de astăzi, este să fac în continuare ce știu cel mai bine, performanță!
Mă onorează și îndatorează, în același timp, alegerea mea în funcția de viceprimar al municipiului Buzău. Ca sportiv am dus numele Buzăului cât de sus am putut, ca om am pus tot sufletul pentru buzoieni, iar ca locuitor al acestui oraș am fost, sunt și voi fi mereu, mândru de originea mea. Ca om de echipă, alături de primarul Constantin Toma și de viceprimarul Ionuț Apostu, îmi doresc să avem cât mai multe realizări spre binele tuturor buzoienilor.
Mulțumesc colegilor mei de la ALDE Buzău pentru încrederea acordată și propunerea ca eu să ocup această funcție deosebit de importantă. Ne bucurăm cu toții că protocolul din 2016 PSD-ALDE este respectat din nou și putem împreună să ne punem în slujba cetățenilor”, a scris Viorel Ion, pe pagina sa de Facebook, după ce a fost ales viceprimar.
Acestea nu sunt primele implicări în politică ale fostului fotbalist. În perioada 2004-2008, Ion Viorel a ocupat funcția de consilier local al Primăriei Municipiului Buzău, iar în 2012, a candidat pentru un post de deputat din partea Partidului Ecologist Român.
În calitate de viceprimar, Viorel Ion poate lua decizii și în numele actualului club al Buzăului, SCM Gloria, a cărui echipă de fotbal este antrenată de Ilie Stan și se află pe locul 8 după 24 de etape desfășurate în Liga 2 până la suspendarea campionatului din cauza pandemiei de COVID-19.
SCM Gloria este un club de drept public, unde politicul are principalul cuvânt de spus și care supraviețuiește în primul rând datorită banilor primiți de la autoritățile locale. Bugetul clubului este aprobat de Consiliul Local Buzău, din care face parte și Viorel Ion.
De curând, președintele Consiliului Director al SCM Gloria Buzău, Cristian Ceaușel, a demisionat din această funcție, după ce a câștigat concursul pentru postul de director economic al primăriei. În locul său, interimar a rămas Aurelian Poterașu, vicepreședintele C.D. al SCM Gloria și, totodată, directorul Școlii nr. 11 din Buzău. Consiliul Local Buzău va trebui să numească, acum, un nou președinte.
Fiind club de drept public, SCM Gloria Buzău nu are drept de promovare în Liga 1. În actualul sezon de Liga 2, într-o situație asemănătoare se găsește și CSM Reșița.
Viorel Ion a ieșit din activitatea sportivă în urmă cu patru ani, după un mare scandal în fotbalul românesc. În 2016, înainte de alegerile pentru primărie, antrenorul de atunci al echipei de Liga 2 Gloria Buzău primea o suspendare de doi ani la activitările sportive din partea FRF și o amendă de 200 de mii de lei pentru meciuri aranjate pentru pariuri.
Gloria Buzău a fost subiectul unei anchete a Comisiei de Integritate a FRF în cazul unui dosar cu partide oficiale și amicale disputate pe perioada iulie 2014 – mai 2015 care ar fi fost aranjate de conducerea clubului pentru a obține bani din pariuri. Comisia de Disciplină și Etică a FRF a hotărât în ședința din data de 25 mai 2016 să dea un verdict. Un verdict dur, istoric pentru fotbalul românesc și FRF, ce a însumat 14 ani și 6 luni (174 luni) de interzicere a oricărei activități legate de fotbal și la amenzi ce însumează suma de 960.000 lei (aproximativ 213.000 mii de euro).
Aceeași sancțiune ca a lui Viorel Ion a fost luată și de secunzii săi de la acea vreme, Romică Bunică și Marian Roșu. Pe lângă antrenori, 14 jucători au primit, la rândul lor, interzis să mai participe la activități fotbalistice și au fost amendați, doar doi fotbaliști, Adrian Ghinea și Lucian Pârvu, scăpând nepedepsiți.
Printre cei 14 jucători împotriva cărora s-au dictat sancțiuni, cel mai rău au fost pedepsiți Iulian Dăniță Georgian Marcu (ambii cu câte 12 luni de suspendare și 50.000 lei penalitate sportivă), Claudiu Dumitrescu, Cătălin Vlaicu, Clement Pălimaru (toți trei cu câte 10 luni suspendare și 40.000 lei amendă), dar și Cristian Stoicescu (8 luni și 30.000 lei amendă). Alți 6 jucători (Dan Sîrbu, Sebastian Agache, George Ghiță, Gabriel Bobe, Mugurel Dedu, Dorin Burlacu) au primit 6 luni de suspendare și 15.000 lei amendă, iar încă doi (Nini Popescu și Alin Iordache) au primit 2 luni și 10.000 lei amendă.
Viorel Ion a contestat decizia FRF, însă nu a avut câștig de cauză.
Gloria Buzău, rămasă fără majoritatea jucătorilor din lot din cauza sancțiunii primite din partea FRF, n-a mai disputat play-off-ul cu Olimpia Satu Mare pentru menținerea în Liga 2 și s-a desființat în 2016 în urma falimentului. Clubul era în insolvență și supraviețuia cu greu din banii lui Viorel Ion și ai altor apropiați ai antrenorului.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/decizie-istorica-frf-a-anuntat-verdictul-in-cazul-meciurilor-blatuite-pentru-pariuri-de-gloria-buzau-s-au-dictat-suspendari-ce-insumeaza-14-ani-si-6-luni-cat-si-o-amenda-record-15375831?fbclid=IwAR2SXnJRTSn2aL5vc976uXJfCwvKswCQXvBNRWZHB3QDa_WbNEg8VG1_Se8