Un alt conducător de club implicat în „jocurile” Gloriei se apără: „Noi nu am fost prietenii Buzăului!”

Marius ANGHEL 04 Nov. 2015, 21:16 Special
Un alt conducător de club implicat în

Federația Română de Fotbal a demarat o anchetă de proporții care vizează mafia pariurilor. Gloria Buzău este principala echipă luată în vizor, FRF anchetând o serie de meciuri din sezonul trecut. Două dintre aceste meciuri au fost susține împotriva echipei FC Academica Argeș Pitești.

Dan Lăzărescu, fostul președinte al clubului ce sezonul trecut și-a desfășurat meciurile de pe teren propriu pe arena „Nicolae Dobrin” din Pitești, afirmă cu tărie că echipa pe care a reprezentat-o nu a luat parte la astfel de partide trucate.

„Este o situație neplăcută pentru fotbalul românesc. Eram la TVR și am atras atenția într-o emisiune, după ce am venit de la un curs UEFA, de la Viena, și atunci ni s-a spus despre această bubă a pariurilor. Cei de la UEFA ne-au vorbit foarte mult despre Serbia și Albania. Eu vă asigur că echipa pe care am condus-o nu a fost implicată în niciun act de corupție și mai mult nu am ce să declar. Noi am bătut Buzăul cu 3-0 și a mai fost un meci fără istoric, 5-1.

Noi nu am fost prietenii Buzăului, pentru că, după ce am pierdut acel meci, 3-4, cu Voluntariul, următorul meci a fost la Buzău și am pierdut. Nu ne-am fi permis să pierdem vreun meci dacă eram în relații atât de bune cu cei de la Buzău. Aceste suspiciuni sunt de foarte mulți ani. N-au ieșit la iveală, dar, în 2008-2009, când am fost la Viena, am tot povestit și am spus să avem grijă. Am avut situații demonstrate în Germania, în Austria”, a declarat Lăzărescu pentru SportTotalFM.

FC Academica Argeș Pitești și-a schimbat acționarul și lotul în această vară, echipa fiind preluată în vară de autoritățile din Clinceni, iar acum are denumirea de FC Academica Clinceni.

Pe masa Comisiei de Disciplină a FRF este un dosar stufos, care cuprinde zece meciuri jucate în sezonul trecut de Gloria Buzău și care sunt documentate ca fiind blaturi la pariuri. E vorba atât de meciuri din sezonul regulat, cât și din play-off. Adversarele buzoienilor în aceste meciuri au fost FC Voluntari (de două ori), ACS Berceni (de două ori), Academica Pitești (de două ori), SC Bacău, CF Brăila, CFR Suceava și Farul Constanța.

Conform datelor din raportul Comisiei de Integritate a FRF, într-un singur meci adversarii au fost cu adevărat revoltați de ce se petrecea pe teren: e vorba de jucătorii și antrenorii de la CF Brăila. Aceștia și-au menținut poziția și după izbucnirea scandalului, menționând că au fost indignați de atitudinea celor de la Gloria Buzău.

La alte câteva meciuri apar indicii care pun sub semnul întrebării și adversarii Gloriei. Despre cei de la FC Voluntari, Ion Viorel le-a spus jucătorilor săi că trebuie să câștige pentru că „sunt prietenii noștri”. La un meci cu ACS Berceni, scenariul prevedea că scorul la pauză trebuie să fie 1-2.


 

Conform surselor ProSport, meciurile dubioase din sezonul 2014-2015 al Ligii 2 care apar în hârtiile anchetatorilor și care includ și echipa FC Academica Argeș Pitești sunt următoarele:

Pariurile se făceau online. Cei de pe bancă erau informați prin telefon când trebuie să se marcheze 

Etapa 2, 6 septembrie 2014: Academica Argeș – Gloria Buzău     3-0

Antrenorii le-au cerut unora dintre jucători ca scorul la pauză să fie 0-2, iar cel final, 0-3. „Secundul” Romeo Bunică n-a stat pe bancă, el ținând legătura la telefon, în timpul partidei, cu celălalt ajutor al lui Ion Viorel, Marian Roșu. Primul îl informa pe cel de-al doilea când trebuie să primească gol Gloria. Datele ajungeau apoi la Ion Viorel, care le transmitea mai departe lui Georgian Marcu, Claudiu Dumitrescu, George Ghiță și Cătălin Vlaicu, fotbaliști care erau pe teren.

Potrivit datelor ajunse la FRF, Romeo Bunică s-a întors la echipă abia pe 8 septembrie, având asupra sa o geantă care conținea contravaloarea în lei a 5.000 de euro. Titularii au primit câte 1.000 de lei, iar rezervele – câte 500. Toți au semnat pentru acești bani în contul unei prime restante.

Să dăm gol. Dacă nu se poate, atunci să primim!

Play-off, 27 mai 2015: Academica Argeș – Gloria Buzău     5-1

După atâtea întâmplări, fotbaliștii se obișnuiseră cu stilul de lucru, astfel că înaintea partidei, pe drum, componenții lotului au încercat să afle ce trebuie să se întâmple la Pitești, pentru a ști ce să parieze, la rândul lor. S-ar părea că, din nou, a fost vorba de un meci în care adversarii n-au fost părtași. La încălzire, „secundul” Romeo Bunică și „principalul” Ion Viorel le-au comunicat următorul scenariu: Gloria trebuia să lupte pentru a ține scorul 0-0 în prima jumătate a primei reprize, apoi să încaseze două goluri. La pauză, când scorul era conform cu planul, adică 2-0 pentru Academica, a avut loc o discuție tragicomică în vestiar, când Bunică a comandat ca până în minutul 60 să rămână același scor, iar apoi Gloria să înscrie. Viorel l-a corectat, menționând că e greu să dea gol când vor ei și a recomandat echipei să încerce să înscrie, iar dacă nu se poate, să-i lase pe piteșteni să marcheze.

Marius ANGHEL 04 Nov. 2015, 21:16 Special
Pe aceeași temă