Timișoara va avea un stadion de 32.000 de locuri făcut de Compania Națională de Investiții, pe locul actualului ”Dan Păltinișanu”. Pe lângă acest proiect pe termen lung, municipalitatea vrea să facă un stadion mai mic, dar și un alt proiect de stadion mic utilizat și pentru rugby. Așadar, vorbim de un proiect nou, care s-ar ridica pe Calea Buziașului, nu departe de stadionul din Ciarda Roșie, unde juca Ripensia. Liste lungi de proiecte se fac în capitala Banatului, în timp ce stadionale reale dispar. Dincolo de discursul politicianist, într-adevăr, tehnologia ”lego” prin care se va ridica noua arenă, este conform site-urilor de specialitate, una care creează o economie importantă de timp.
Așadar, este alt stadion decât cel pe care primăria vrea să-l facă în spatele arenei Ciarda Roșie, care ar fi preponderent pentru rugby, iar, acum, primăria, prin vocea edilului-șef Nicolae Robu, anunță că a semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate.
”Țineți-vă tare! Vă spun ceva despre care nu am vorbit intenționat până acum, nu pentru că mi-a scăpat. Avem contract semnat în urma unei licitații pentru studiul de fezabilitate, pentru construire stadion pe structură metalică strada Calea Buziașului. E alt proiect decât cel envizajat să fie stadion de rugby, dar despre care eu am spus că va servi și alte sporturi, pentru că stăm foarte prost la capitolul stadione”, a anunțat Nicolae Robu într-o conferință de presă.
Noua arenă va fi una pe structură metalică, în categoria UEFA 4. Vor fi 15.000 de locuri, peste ce va avea noul stadion Giulești, de exemplu, cu tribune acoperite.
Va există și o zonă verde, precum și accese rutiere, vestiare, desigur, dar și o zonă de refacere pentru sportivi. Edilul se laudă cu noua arenă, în contextul în care Stadionul CFR a fost recent transformat în spital de campanie, iar cunoscătorii spun că terenul e iremediabil distrus. Teoretic, și facilitățile pentru media vor fi ultra-moderne.
”Va fi o infrastructură modernă pentru transmisiile TV, vor fi locații pentru care, dar și poziții pentru luare de fotografii cu camere mobile”, mai spune Nicolae Robu.
Primarul Timișoarei spune că studiul de fezabilitate va costa 49.400 de lei, iar firma care a câștigat licitația are termen să-l facă în 90 de zile după ce se dă ordinul de începere a lucrărilor. Teoretic, în august, SF-ul ar trebui să fie gata.
”Ne-a venit contractul semnat de câștigător, mai trebuie mici formalități. Ne înțelegem cât de curând, e ochestiune de zile, poate maximum săptămâna viitoare, se va da ordinul de începere a lucrărilor. Sper să fie finalizat pe parcursului anului 2021. O să vedem după ce studiul de fezabilitate e gata, ce va spune proiectantul. Din informațiile pe care le am, construcția merge mult mai rapid decât cea clasică”, a spus Robu.
Conform pașilor la lucrări publice, după ce e gata studiul de fezabilitate, el trebuie votat în Consiliul Local Timișoara. Ulterior, se poate face licitația pentru proiectare și execuție. Site-urile de profil vorbesc de tehnologia ”lego” ca una rapidă: ”Permite reducerea termenului lucrărilor de montare şi asigură utilizarea economă a materialelor de construcţii şi finisare. Greutatea mică a lego blocurilor economiseşte bani pe transportarea materialului de pe şantierul de construcţie şi pe utilizarea echipamentelor de ridicat. Tehnologia permite reducerea costurilor forţei de muncă în timpul de construcţie a clădirii”, scrie site-ul roofmaster.md.
Așadar, pe hârtie, Timișoara are trei stadioane noi. Cel mare, de 32.000 de locuri, făcut de CNI, pe locul stadionului ”Dan Păltinișanu”. Cel de rugby, în spatele arenei Ciarda Roșie, după un dâmb, unde ar fi o capacitate de aproximativ 10.000 de locuri, proiect despre care nu se mai știe mai nimic. Iar acum, stadionul de fotbal promis, făcut, la fel ca cel de rugby, din banii primăriei.
Se mai adaugă acestei veritabile ”wishlist” și baza de antrenament cu teren sintetic pe care CNI o va ridica nu departe de stadionul ”Dan Păltinișanu”, în spatele unui club și ștrand binecunoscut în oraș.