GALERIE FOTO | Spitalul de campanie de la Stadionul CFR din Timișoara este aproape gata să primească pacienți! Micile detalii care mai trebuie puse la punct

Anda DELIU 27 Apr. 2020, 18:38 Diverse

În urmă cu o săptămână, în a doua zi de Paște, prefectul de Timiș Liliana Oneț și președintele Consiliului Județean Timiș Călin Dobra vizitau Stadionul CFR din Timișoara, pentru a vedea dacă în zonă se poate face un spital de campanie. La șapte zile diferență, corturile și paturile sunt deja montate, iar racordul la utilități este făcut. Mai e nevoie de finalizarea asfaltării pentru accesul vehiculelor, inclusiv al ambulanțelor, dar și de dotarea cu aparatură.

Spitalul de campanie va reprezenta secția de Boli infecțioase a Spitalului Clinic Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” Timișoara., unitate spitalicească din subordinea directă a Ministerului Apărării Naționale. Practic, montarea sistemului modular medical de izolare și tratament e gata. La stadion s-au instalat corturi pentru zona de izolare și carantinare, cu o capacitate de 120 de locuri. Zona medicală principală este formată de 52 de paturi de spital. Dintre acestea, patru sunt paturi de Anestezie și Terapie Intensivă în caz că unii pacienți se agravează.

Reamintim că principial, spitalele de campanie nu sunt pentru cazuri grave, ATI, ci pentru forme ușoare și medii, cu care să nu se mai încarce astfel spitalele clasice.

Armata s-a mișcat în forță

Practic, Stadionul CFR a fost predat printr-un protocol între Ministerul Transporturilor și cel al Apărării, marți. De atunci, s-a trecut rapid la treabă. Luni, erau deja finalizate racordurile la toate utilitățile (apa, canalizare, curent electric, telefonie fixă, cablu TV), în condițiile în care, în zonă, s-au ridicat și stâlpi de 10 metri pentru o iluminare de tip nocturnă. Pentru utilități, s-a săpat chiar pe terenul principal de joc. Paturile au fost instalate în zona de izolare și carantinare, iar luni s-au livrat televizoarele și frigiderele pentru toate corturile.

Aparatura încă nu a venit

Luni, erau pe terminate lucrările de asfaltare a căilor de rulare pentru personal și ambulanță. În aceeași zi au fost livrate containerele de birouri, farmacie și personal administrativ. În ceea ce privește operaționalizarea zonei medicale, totul va fi gata după ce sosește și aparatura de investigare și tratare a pacienților. De asemenea, trebuie întocmită documentația pentru avizarea și acreditarea SMMIT, așa cum se face pentru orice spital.

Timpul nu presează însă, deoarece spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara nu e nici pe departe plin.

Cel mai probabil, terenul de joc va fi distrus în totalitate

Informațiile neoficiale sunt că prima variantă de spital de campanie la Timișoara era Stadionul ”Dan Păltinișanu”, dar președintele CJT Călin Dobra s-a opus, deoarece era conștient că gazonul ar fi fost iremediabil distrus, iar perspectiva unui nou stadion e deocamdată una pe termen lung.

”Chiar dacă terenul nu era așa îngrijit în ultimii ani, el era într-o stare cât de cât mai bună ca altele din oraș, pentru că avea drenajul foarte bun făcut de la început. Era piatra pusă sub nisip, era un sistem foarte bun, care acum s-a distrus, pentru că s-a sapăt pe verticală. Terenul nu va mai putea fi readus niciodată la starea inițială, doar dacă se va face un nou teren, de la zero!”, a spus, pentru Liga2.ro, președintele clubului CFR Timișoara, Constantin Nedela.

Echipele feroviare au cerut relocarea

Baza sportivă e predată pe un termen între șase luni și un an, întrucât spitalul de campanie a fost proiectat mai degrabă cu gândul la un val puternic de îmbolnăviri preconizat la toamnă. Clubul CFR a cerut autorităților locale să le găsească terenuri pentru jocuri oficiale și antrenamente, pentru când se va relua sportul.

Pe Stadionul CFR jucau zece echipe, cea de seniori a ”leoparzilor”, din Liga a 6-a, cea a Universității de Vest, din Liga a 4-a, precum și echipe de juniori angrenate în competiții AJF.

Trebuie spus că pe grupul de Facebook al cartierului Blașcovici, cetățenii și-au exprimat nemulțumirea pentru că stadionul a devenit spital de campanie, în zona centrală a orașului.

Arena actuală a fost terminată în 1949. Pe aceeași locație, lângă Gara de Nord, s-a aflat Stadionul Banatul, inaugurat în 1914, pe care a jucat Chinezul. Conform mărturisilor celor care au prins vechea arenă, bombardată de americani în Al Doilea Război Mondial, deopotrivă cu Gara Domnița Elena, terenul se afla în aceeași locație, doar că dispus perpendicular pe strada Nera, nu paralel cu strada, cum e actualul teren. Tribuna vechii arene era de lemn.

Anda DELIU 27 Apr. 2020, 18:38 Diverse
Pe aceeași temă