Gargară ieftină a primarului Timișoarei despre noul stadion, care nu e nici acum aprobat ca investiție, și sala polivalentă, unde sunt probleme mari

Anda DELIU 18 May. 2022, 00:16 Liga 2
Gargară ieftină a primarului Timișoarei despre noul stadion, care nu e nici acum aprobat ca investiție, și sala polivalentă, unde sunt probleme mari

La Timișoara, infrastructura sportivă este la pământ. Cu toate acestea, primarul Dominic Fritz a făcut un anunț triumfalist despre emiterea certificatului de urbanism pentru viitorul stadion, care va lua locul actualului ”Dan Păltinișanu”. În fapt, investiția nu este nici acum aprobată de Guvern, în timp ce pentru viitoarea sală polivalentă de mare capacitate, sunt probleme cu studiul de pre-fezabilitate.

Certificatul de urbanism anunțat ca semnat de Fritz nu înseamnă, de fapt, nimic

Atât de disperat e primarul Timșoarei să arate că ajută cu ceva un proiect major al Timișoarei, încât a postat în timpul nopții de luni că s-a emis certificatul de urbanism, în fapt, un simplu pas birocratic.

”Am semnat azi certificatul de urbanism pentru noul stadion de 30.000 de locuri care va lua locul actualului stadion Dan Păltinișanu. Mâine arhitectul șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan, se va afla la București pentru mai multe discuții tehnice privind planificarea urbanistică a sălii polivalente și a stadionului. Împreună cu el vor participa la discuții viceprimarul Cosmin Tabără și o delegație a consiliului județean”, a anunțat Fritz, în toiul nopții, așa cum posta, pe vremuri, fostul primar Nicolae Robu.

Stadionul nu este încă aprobat ca investiție

În contrast cu ”realitatea” de pe Facebook, în viața palpabilă, ruina ce a devenit ”Dan Păltinișanu” e tot acolo, nedemolată. Iar investiția pentru o nouă arenă nu a fost aprobată de Guvern, pentru simplul fapt că asta se va face când va fi gata studiul de fezabilitate.

Viitorul stadion va fi, la fel ca actualul, proprietatea Consiliului Județean Timiș, care a cerut certificatul de urbanism pentru dosarul depus la CNI.

”Studiul de fezabilitate este în curs de finalizare. Certificatul de urbanism emis este pentru noi, el este valabil un an, după care trebuie emisă autorizația de construcție. Dacă va fi nevoie, se poate prelungi”, a lămurit, pentru ProSport, președintele CJT, Alin Nica.

Teoretic, dacă SF-ul arată că e foarte scump, Guvernul ar putea tergiversa aprobarea investiției.

Realitatea e foarte dură

Primarul Fritz a avut grijă în postarea sa propagandistă să vorbească și de sala polivalentă de 16.000 de locuri.

”Chiar dacă sala polivalentă este o investiție de care va răspunde Primăria Timișoara, iar de stadion Consiliul Județean Timiș, dacă nu lucrăm toți împreună nu va ieși nimic din niciunul dintre obiective. Și fără finanțare din bugetul de stat nu va fi posibil oricum. Mă aștept ca toată clasa politică timișoreană să se mobilizeze și să facă lobby puternic la București pentru ca sala polivalentă și stadionul să devină realitate cât mai repede. Timișoara a pierdut deja prea mult timp și a rămas mult în urma altor orașe cu infrastructură sportivă modernă”, a mai anunțat Fritz.

Ei bine, marți, Compania Națională de Investiții a anunțat reprezentanții Timișoarei că a sistat studiul de prefezabilitate pentru viitoarea sală mare. ”Am fost la București la o întâlnire cu conducerea Companiei Naționale de Investiții, dar și cu cei care întocmesc SF-ul pentru noul stadion și studiul de prefezabilitate pentru noua Sală Polivalentă de 16.000 de locuri. Nu cu mirare, am aflat că, în urma eliberării noului certificat de urbanism de către Primărie, în care era reglementat procentul de ocupare al terenului (POT) și regimul de înălțime, proiectul pentru studiul de prefezabilitate pentru sala polivalentă a fost sistat. CNI a cerut clarificări legate de POT și regimul de înălțime, de modalitatea rezolvării parcărilor și a gestionarii traficului în zonă. Aceste lucruri au fost clarificate în întâlnire, dar CNI va solicita aceste explicații și în scris. S-a stabilit împreună cu conducerea CNI, dar și cu firma care realizează studiul, ca termenul de finalizare și depunerea avizelor să fie sfârșitul lunii iunie”, a anunțat viceprimarul Cosmin Tabără, cel care a mers la negocieri.

Altfel, primăria a ieșit și din proiectul de sală nouă sub 3000 de locuri a Timișoarei, unde exista o asociere cu Universitatea Politehnică, subiect pe care ProSport îl va trata pe larg într-un articol viitor.

Foto: Dominic Fritz

Anda DELIU 18 May. 2022, 00:16 Liga 2
Pe aceeași temă