Sucevenii salută intenția introducerii solidarității financiare în fotbalul românesc. CFR Cluj e împotrivă, FC Botoșani e pentru

Marius ANGHEL 25 Apr. 2017, 11:53 Liga 2
Sucevenii salută intenția introducerii solidarității financiare în fotbalul românesc.** CFR Cluj e împotrivă, FC Botoșani e pentru

Fiind martoră la scăderea drastică a numărului de echipe din eșaloanele inferioare, care falimentează pe capete, Federația Română de Fotbal intenționează să implementeze principiul solidarității financiare, prin care 5% din cuantumul drepturilor de televiziune pentru Liga 1 să revină formațiilor din ligile a 2-a și a 3-a.

„Principiul solidarității lipsește cu desăvârșire din fotbalul românesc și considerăm că introducerea lui reprezintă o necesitate, confirmată atât de realitățile fotbalistice pe care le trăim, cât și de practica europeană, la nivel de federații continentale, UEFA, Parlamentul European și Comisia Europeană. Ne gândim la 5% din drepturile TV pentru Liga I care să revină cluburilor din Liga a II-a și Liga a III-a. Printr-o adresă a Ligii Profesioniste de Fotbal am fost informați că subiectul va fi discutat în Adunarea Generală a cluburilor de Liga I din 27 aprilie”, a declarat Răzvan Burleanu după ședința de săptămâna trecută a Comitetului Executiv al FRF.

Propunerea președintelui FRF a început deja să nască discuții, apărând deja în spațiul public păreri contradictorii din partea conducătorilor din Liga 1. „Tot fotbalul românesc este sărac, chiar și echipele din prima ligă au de suferit. Ar trebui să se găsească alte surse, din publicitate, din marketing, din orice altceva, dar nu din banii care ni se cuvin nouă. În alte țări normal că merge, acolo stadioanele sunt pline, se vând tricouri de 100 de milioane de euro pe an, sunt alte detalii. Noi vindem tricouri de 1.000 de lei pe an. Poți să fii generos când ești bogat, dar când ești sărac, n-ai cum să împarți la alții”, a precizat, pentru GSP, Iuliu Mureșan, președintele lui CFR Cluj.

Finanțatorul lui FC Botoșani este de acord cu propunerea

Pe de altă parte, Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani, și-a exprimat acordul cu privire la implementarea principiului. „Eu aș fi de acord, pentru că fotbalul din ligile inferioare ar trebui ajutat. Nu sunt împotriva acestui demers înaintat de Federația Română de Fotbal. Dacă se poate afară, se poate și la noi. Nu mă gândesc deloc că retrogradăm, dar mă gândesc la cluburile din Liga a 2-a, mă gândesc la centrele de copii și juniori”, a afirmat Iftime la TV DolceSport.

În ce îi privește pe cei de la Foresta Suceava, care se confruntă cu mari probleme financiare, cred că o asemenea decizie în favoarea cluburilor mici ar fi mai mult decât necesară. „În situația în care ne aflăm nu doar noi, ci întreg fotbalul românesc, orice sumă de bani ar fi binevenită. Numai în ultimul an au dispărut zeci de echipe de pe harta fotbalului românesc. Uitați-vă ce se întâmplă în Liga a 2-a. S-au retras deja patru echipe din campionat, iar alte patru-cinci trag să moară”, a declarat antrenorul Bogdan Tudoreanu.

Această măsură, gândită ca un colac de salvare pentru echipele din eșaloanele inferioare, reprezintă o practică des întâlnită în țările cu un fotbal dezvoltat. Astfel, în Germania, echipele din eșalonul secund primesc 20% din suma încasată la nivelul Bundesligii, în timp ce în Suedia, procentul este de 16. În Spania, aproape 10% din sume se duc spre eșalonul secund, iar 0,5% spre fotbalul feminin. În Italia, 10% se duc spre eșaloanele inferioare, cu obligativitatea utilizării acestor sume pentru proiecte dedicate copiilor și juniorilor, iar în Franța este vorba de un procent de 2,5, dar cu mențiunea că suma nu poate fi mai mică de 14,26 de milioane de euro. Chiar și Champions League direcționează o parte din venituri către Europa League.

„În concluzie, ne dorim ca toți cei care doresc într-adevăr dezvoltarea fotbalului românesc să conștientizeze că nu se poate performa pe termen lung, la vârf, câtă vreme nu întoarcem resurse de stabilitate și dezvoltare la baza piramidei. Dacă Parlamentul European, UEFA și țările europene cu fotbal de mare performanță au înțeles acest lucru, am convingerea că trebuie să reușim și noi”, a conchis președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Articol scris de Gabriel TODERAȘCU

Marius ANGHEL 25 Apr. 2017, 11:53 Liga 2
Pe aceeași temă