”Știam încă din vară că vom fi puternici. Am mizat pe jucători cu foame de performanță!” Interviu cu Cornel Stănilă despre parcursul echipei CSC Șelimbăr, liderul surpriză din Liga 2

Ovidiu BOICA 18 Dec. 2023, 00:20 Liga 2
”Știam încă din vară că vom fi puternici. Am mizat pe jucători cu foame de performanță!” Interviu cu Cornel Stănilă despre parcursul echipei CSC Șelimbăr, liderul surpriză din Liga 2

CSC Șelimbăr este una din revelațiile actului sezon de Liga 2, 2023-2024. Jucătorii echipei sibiene s-au aflat în majoritatea timpului din primele 15 etape pe primul loc, pe care-l ocupă și la intrarea în noul an.

Cornel Stănilă, directorul clubului sibian, a povestit, într-un interviu pentru Liga2.ro, direcțiile urmate în momentul alcătuirii grupului, în vară. A vorbit despre posturile care urmează să fie întărite în această iarnă, majoritatea transferurilor urmând să fie în ofensivă.

Antrenorul Claudiu Niculescu va suna adunarea în data de 8 ianuarie 2024, după sărbătorile de iarnă, iar până la reluarea campionatului, ”călăreții roșii” vor pleca într-un cantonament în Antalya, unde vor fi susținute patru amicale.

Interviu cu Cornel Stănilă, directorul liderului surpriză din Liga 2, CSC Șelimbăr

Stănilă a atins și subiectul revenirii echipei sale pe stadionul Municipalul din Sibiu, după ce aceasta a fost refuzată chiar înaintea jocului cu Steaua. Altfel, oficialul Șelimbărului susține că există șanse ca echipa sa să încheie sezonul pe propria arenă, la Șelimbăr, lucru care se tot spune de doi ani, de când se joacă în Liga 2, iar până acum acasă a însemnat Avrig, Râmnicu Vâlcea și Cisnădie.

Poate cel mai important subiect atins a fost însă cel legat de schimbarea formei de organizare a CSC Șelimbăr, care ar putea avea drept de promovare din sezonul viitor.

Rezultatele din amicalele de peste vară, din perioada precompetițională, nu prea erau încurajatoare la momentul debutului în noul sezon. Cu toate astea, echipa dumneavoastră a avut un debut de sezon fulminant, cu câteva victorii la rând care au propulsat-o în fruntea clasamentului. Vă așteptați la un asemenea parcurs în cele 15 etape scurse până acum, asemenea performanțe, sau și pe dumneavoastră v-a cam luat prin surprindere?
După perioada de pregătire și meciurile de verificare susținute în vară, am ajuns la câteva concluzii despre care n-am vrut să fie cunoscute de ceilalți din afara grupului nostru. Am constatat că avem o echipă cu o forță superioară față de cele din ultimii ani. Echipa avea o altă exprimare, una mult mai sigură, iar grupul creat în cantonamentul de vară avea – după cum au și demonstrat ulterior jucătorii – mentalitatea pe care ne-o doream. Știam că vom fi puternici, dar am ținut acest lucru numai pentru noi. Mai departe, așteptările noastre, pot spune, au fost depășite doar de poziționarea pe primul loc în clasament, la finalul anului.

La prima vedere, achizițiile făcute în vară, cu câteva excepții, nu au fost în măsură să ne surprindă, în momentul anunțării lor. Mai mult, la un moment dat, senzația era că lotul e unul subțire și ar fi necesitat completarea lui pe parcurs, după începerea campionatului. Ulterior, am descoperit că selecția făcută a fost una câștigătoare, am văzut câțiva jucători interesanți. Cine a avut ultimul cuvânt de spus în campania de achiziții?
În vară, constructia lotului a fost făcută plecând de la o strategie în care ne-am bazat, în primul rând, pe grupul de jucători care au confirmat în sezonul trecut, iar în al doilea rând, pe  jucătorii cu foame de performanță, aduși în vară. Când majoritatea echipelor din Liga 2 căutau să aducă jucători de la prima ligă, noi ne-am orientat asupra unora chiar și din Liga 3 sau de pe la echipele care au fost în play-out sau au retrogradat din Liga 2, dar cărora le știam potențialul din meciurile directe, cum ar fi Rodri Hernando, Călin Tudor sau Michael Panos.
Cine a avut ultimul cuvânt în privința transferurilor? La Șelimbăr, deciziile se iau în trei, Claudiu Niculescu, președintele Remus Șerban și eu.

Portarul Alexandru Roșca, jucătorul cu cea mai spectaculoasă ascensiune de la CSC Șelimbăr

În opinia dumneavoastră, care sunt revelațiile Șelimbărului în aceste prime 15 etape? Ce jucător(i) au realizat cea mai impresionantă ascensiune?
Tot timpul am remarcat grupul, dar pe lângă jucătorii care sunt certitudini și care au fost mereu constanți în evoluții, cum ar fi Florinel Mitrea, Raul Palmes, Ciprian Natea, Radu Crișan sau George Monea, au apărut mai mulți jucători care și-au ridicat nivelul. Cred că Alexandru Roșca a avut cea mai mare ascensiune. De la un portar venit de la juniori, cu câteva meciuri în Liga 3, care a apărat la noi într-un singur meci până în vară, la portarul cu cele mai multe meciuri fără gol primit, convocat constant la echipa națională de tineret, Alex a demonstrat tuturor că orice jucător care știe să profite de șansa oferită poate să ajungă departe.
Casian Soare și Raul Rotund sunt alți doi jucători care au crescut odată cu echipa și asta se datorează în primul rând lor, dar în mod special și antrenorului Claudiu Niculescu, cel care a crezut enorm în ei și le-a oferit șansa să devină unii dintre cei mai buni jucători under din eșalonul secund.

Văzând echipa acolo, sus… Sincer, nu sunteți dezamăgit că echipa nu are drept de promovare?
Vă dați seama că toți visăm frumos când mergem la culcare, dar că ne trezim mereu înainte să se termine visul și ne pare rău pentru asta… În vară, eram printre candidatele la retrogradare, dacă se poate spune așa, în opinia multora. Nu cred că cineva își imagina, înaintea debutului sezonului, că Șelimbărul se va afla în iarnă pe primul loc. Normal că acum toată lumea își dorește să fi avut drept de promovare, dar trebuie să fim realiști că ne aflăm doar la jumătatea unei competiții și că mai sunt multe meciuri de disputat, dar și că proiectul CSC 1599 Șelimbăr își va urma cursul și strategia stabilite în 2021, la înființarea clubului.

Slobozia și Steaua, cei mai incomozi adversari

Ce meci vi s-a părut cel mai dificil, care a fost cel mai al naibii adversar din cei 15 întâlniți până acum în campionat?
Mi-aș dori să rejucăm meciul cu Slobozia, dar unsprezece contra unsprezece. Cu siguranță vă aduceți aminte că pe Lumbu l-am pierdut înainte de jumătatea primei reprize după ce a primit două cartonașe galbene în decurs de 3-4 minute. Sunt convins că nu am fi pierdut acel meci și că ar fi fost un meci mult mai interesant. S-a terminat 0-1! Slobozia a fost cel mai ”al naibii adversar“ pe care l-am întâlnit anul acesta, atât la Slobozia, în sezonul trecut, cât și la Cisnădie. Și știu că nu sunt singurul care spune acest lucru. Pentru mine, cel mai dificil adversar a fost CSA Steaua. A fost cel mai greu și mai frumos meci pe care l-am avut până acum în acest campionat. Am câștigat cu 3-2.
Slobozia și Steaua sunt două echipe foarte bune, pe care cred că le vom întâlni și în play-off.

Ați simțit suporterii mai aproape de echipă de când jucați meciurile de-acasă la Cisnădie, față de perioada în care făceați aproape 200 de kilometri dus-întors, la Râmnicu Vâlcea?
De când jucăm la Cisnădie, normal că ne simțim mai aproape de casă. Atât la Cisnădie, cât și la Sibiu ne-am simțit mult mai bine decât la Râmnicu Vâlcea. Sunt sigur că si acest lucru a fost un alt element important în obținerea acestor rezultate peste așteptări. Faptul că au avut alături de ei suporterii și familiile contează enorm pentru băieți.

Ce echipe surprind plăcut în actualul sezon al Ligii 2 și care sunt deziluziile, în opinia dumnevoastră?
Cred că sunt mai multe surprize neplăcute decât echipe care surprind plăcut. Toată lumea o vedea, în vară, favorită certă la promovare pe FC Argeș, dar, din păcate, pentru piteșteni, sunt în subsolul clasamentului.
În partea cealaltă, a echipelor care surprind plăcut, cred că, în afară de Gloria Buzău și Unirea Slobozia, toate celelalte patru echipe aflate acum pe locurile de play-off sunt surprizele plăcute ale competiției, adică noi, Corvinul, Mioveniul și Viitorul Pandurii.

Mai sunt patru etape. Realist, câte puncte credeți că veți mai opține? Ar fi o recompensă binemeritată un eventual loc întâi la finalul sezonului regular pentru parcursul de până acum al ”călăreților roșii”?
Îmi doresc să câștigăm toate cele patru meciuri rămase din sezonul regular, fiindcă așa am abordat toate meciurile de până acum. Locul întâi nu se premiază nici acum și nici la finalul campionatului regular. Nu ne-am propus asta! Îmi doresc ca, la final, după cele zece meciuri din play-off , să avem satisfacția că am făcut totul să ajungem acolo unde eu unul îmi doresc să terminăm, în fruntea clasamentului, deasupra tuturor.

Vin transferurile: un portar, un fundaș și trei jucători de ofensivă

Primul plecat în această iarnă a fost portarul Mitrovic. Vă veți mai despărți și de alți jucători în această pauză competițională?
Mai urmează și alți jucători, vor pleca și alții. Unii care și-au exprimat dorința de a-și încerca norocul în altă parte, la fel ca Mitrovic, alții care, din punctul de vedere al celor din stafful tehnic și al celor din conducerea clubului, nu mai fac parte din strategia echipei pentru anul 2024. Îi vom anunța în perioada următoare, până la reunirea echipei, programată pentru ianuarie.

La capitolul achiziții, ce ne puteți spune? Sau e cam devreme pentru asta? Ce posturi ar trebui întărite?
Urmează să anunțăm până cel mai târziu de Crăciun trei jucători cu care ne-am înțeles deja și cu care vom semna în zilele următoare. Toți trei sunt jucători cu profil ofensiv, fiindcă acolo am suferit cel mai mult. O să mai vină un portar, tot under, ca vârstă, în locul lăsat liber de Mitrovic, precum și un jucător cu profil defensiv, pe care îl așteptăm alături de noi în ianuarie.

  • Între timp, de la realizarea interviului și până la publicarea sa, CSC Șelimbăr a anunțat achiziționarea lui Gabriel Deac, fost elev al lui Claudiu Niculescu la FC Voluntari. Sibienii l-au prezentat pe mijlocașul cu aproape 100 de meciuri în prima ligă mai mult obligat, după ce fostul său club, echipa din Liga 3 Gloria Bistrița Năsăud, a anunțat trecerea sa la Șelimbăr.

La capitoul ”under”-ilor stați destul de bine, iar Roșca și Rotund au bifat selecții la loturile naționale. Considerați că ar merita și alții să joace sub tricolor?
Îmi doresc ca juniorii pe care îi vom promova din propria academie să facă pasul atât la prima echipă a clubului nostru, cât și la loturile naționale. Sunt două obiective foarte importante pentru club, pe care, în perioada următoare, sunt sigur că le vom îndeplini. Avem câteva generații de jucători foarte talentați în Academia 1599 Șelimbăr, unii dintre ei se antrenează deja cu prima echipă, iar toți ceilalți sunt monitorizați constant de Claudiu Niculescu și cei din stafful său, care merg frecvent la meciurile și antrenamentele juniorilor din academie.

Cum a ajuns CSC Șelimbăr pe stadionul Municipal din Sibiu: ”Am găsit calea de mijloc!”

V-ați fi dorit să jucați cu Steaua, dar după ce ați primit acceptul, ați fost informați că acest lucru nu mai e posibil. Ulterior, ați anunțat că nu veți mai solicita să jucați pe arena din Parcul Sub Arini, era și normal să vă afecteze decizia respectivă de a nu mai fi primiți pe Municipal cu… Steaua, dar totuși ați încheiat anul cu un meci pe această arenă. V-a trecut supărarea după acel refuz de la jocul cu bucureștenii?
Cred că atât clubul nostru, cât și cei care au în administrare stadionul Municipal din Sibiu am depășit momentul din luna septembrie și sper ca pe viitor să găsim aceeași cale de mijloc și înțelegere așa cum am găsit-o și la ultima solicitare pe care am avut-o, la meciul cu CSM Reșița. Cred că este în interesul tuturor, și aici mă refer în primul rând la suporteri, care își doresc să vadă atât meciuri din SuperLigă, cât și meciuri de Liga 2, să găsim soluțiile care să permită spectatorilor să vadă în fiecare weekend un eveniment sportiv pe stadionul Municipal din Sibiu.

Și pentru că veni vorba de stadioane, când veți reveni cu adevărat acasă, la Șelimbăr? În ce stadiu sunt lucrările la propriul stadion?
Este o întrebare la care nu vă pot răspunde, fiindcă noi, clubul, suntem doar partea care, la final, va beneficia de pe urma acestei investiții. Investiție a Companiei Naționale de Investiții care sperăm să se finalizeze cât mai curând.

Întrebarea asta aș fi vrut să v-o adresez mai de multă vreme! Avându-se în vedere relațiile bune pe care le aveți cu FC Hermannstadt, cunoscut fiind faptul că, de fiecare dată când timpul o permite, în pauzele luate de primele două eșaloane pentru acțiunile echipelor naționale, vă întâlniți în meciuri de verificare, cum se face că în lotul lui Claudiu Niculescu nu regăsim și jucători care să fie împrumutați de la gruparea din SuperLigă, jucători care să coboare la Liga 2 pentru a avea mai multe meciuri, cum se spune, în picioare?
Între cele două cluburi au fost și sunt discuții legate de mai mulți jucători. Dar, întotdeauna, într-un acord de transfer între cluburi mai există și o a treia parte și anume jucătorul sau jucătorii în cauză. Au fost jucători propuși de FC Hermanstadt la Șelimbăr, dar din diferite motive tratativele nu s-au finalizat. Sper ca, în curând, să mă întrebați și când va veni momentul ca Șelimbărul să dea jucători la Hermanstadt, fiindcă și clubul nostru are câțiva jucători interesanți, care vor face pasul în SuperLigă. Mi-aș dori să ajungă și la FC Hermanstadt.

Înapoi la antrenamente, pe 8 ianuarie

Când se termină vacanța, când e prevăzută reunirea lotului?
Reunirea lotului va avea loc în data de 8 ianuarie, la Șelimbăr. Băieții au o vacanță activă, cu program de pregătire individual și sper să vină pregătiți pentru că îi așteaptă o perioadă foarte grea.

Ce program va avea echipa în perioada de dinaintea reluării campionatului?
Băieții vor avea vizita medicală în primele două zile, după care vor urma programul de pregătire fizică, pregătit special pentru ei de Andrei Antoce, preparatorul nostru fizic. Până în 26 ianuarie ne vom antrena pe plan local, urmând ca din 27 ianuarie echipa să plece într-un cantonament centralizat în Antalya până pe 10 februarie, unde vom juca patru meciuri amicale. Apoi vom reveni la Șelimbăr unde vom pregăti ultimele detalii pentru reluarea campionatului.

Ce mesaj aveți pentru suporteri în pragul sărbătorilor de iarnă?
În primul rând, vreau să le mulțumesc că au fost alături de noi în număr tot mai mare și că ne-au susținut pe tot parcursul anului indiferent unde am jucat. Cred că sunt mândri de noi, fiindcă o să petrecem sărbătorile pe primul loc și sper să le aducem cât mai multe momente de bucurie și în anul care urmează.

Ce vă propuneți pentru 2024?
Am avut un an plin de realizări și sper ca în 2024 să continuăm să creștem așa cum am făcut an de an. Îmi doresc enorm de mult să jucăm acasă, la Șelimbăr și sper ca finalul anului competițional să ne găsească alături de suporterii noștri chiar pe stadionul din Șelimbăr.

Clubul ar putea să se transforme în societate pe acțiuni din vara anului 2024

Ați declarat, în toamnă, că ați început demersurile pentru a schimba forma de organizare a clubului astfel încât, dacă și în sezonul viitor echipa se va afla acolo, sus, în clasament, să aveți drept de promovare. Ce presupune acest proces și în ce stadiu sunteți?
Suntem în faza în care am luat informațiile necesare privind modalitatea legală de a schimba forma juridică a clubului. Chiar în această săptămână am fost la Voluntari, de unde vom prelua modelul celor de acolo. Le mulțumesc pe această cale atât domnului primar Florentin Pandele, cât și domnului președinte Robert Gherghe pentru suportul oferit. Este un proces amplu, care presupune o muncă intensă în birouri, prin care clubul actual se va transforma într-o societate sportivă pe acțiuni din care vor face parte UAT Șelimbăr și un acționar privat. Termenul pentru finalizarea acestei transformări este luna iunie a anului viitor și sunt încrezător ca vom reuși ca în noul campionat să avem dreptul de a promova în SuperLiga României.

Stănilă va fi spectator la EURO

V-a plăcut naționala lui Edward Iordănescu din această campanie de calificare la EURO? Ce părere aveți, cum e grupa pe care o avem în Germania? Au ”tricolorii” puterea de a merge mai departe din grupă?
Am urmărit toate meciurile naționalei și m-am bucurat foarte mult pentru această calificare. Este o mare realizare pentru fotbalul românesc, care avea nevoie de această calificare în primul rând pentru generațiile viitoare. Cred că avem o grupă grea, dar accesibilă. O să merg în Germania să îi susțin pe ”tricolori” și sper să ieșim din grupă.

Foto: CSC Șelimbăr și Valentin Macrea (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/gabriel-deac-a-semnat-cu-csc-selimbar-19296205

https://liga2.prosport.ro/seria-1/aleksander-mitrovic-s-a-despartit-de-csc-selimbar-19295454

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csc-selimbar-vrea-sa-devina-sa-sa-poata-promova-in-superliga-19293608

Ovidiu BOICA 18 Dec. 2023, 00:20 Liga 2
Pe aceeași temă