Vești nu neapărat grozave pentru cei care sperau în minuni sub aspectul timpului pentru finalizarea noului stadion de mare capacitate din Timișoara. Construcția care va fi ridicată pe locul actualului ”Dan Păltinișanu” nu va fi gata prea curând, după cum au anunțat autoritățile din Timiș. Intenția noii conduceri a Consiliului Județean, proprietarul arenei, este de a concesiona, pe model occidental, noua arenă spre o firmă privată.
Concret, pentru viitorul stadion, care va fi ridicat de Compania Națională de Investiții, există studiul de prefezabilitate terminat. Din patru variante s-au ales cele două cu care se va alcătui studiul de fezabilitate. Lucrările nu vor începe prea curând și nici stadionul nu va fi gata în viitorul apropiat.
”S-a realizat un studiu de prefezabilitate, iar din cele patru variante puse au fost selectate două care vor merge mai departe ca bază de realizarea a unui studiu de fezabilitate. Vor fi 32.000 de locuri. Le-am spus să aibă în vedere proiectanții ca realizarea acestui stadion să fie cât mai ieftină. Valoarea celor patru variante oscilează între 100-140 de milioane de euro. Cele două variante alese sunt una de 104 și una de 111 milioane de euro. În 2023 sau 2024 s-ar putea finaliza. Dacă se vor mai parcurge etape pentru Studiul de Fezabilitate, în prima parte a anului viitor vom putea face licitația pentru proiectare și execuție”, a spus noul președinte al Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, din același partid cu actualul Guvern.
Așadar, reiese că mai degrabă, calculele de promovare ale președintelui Ripensiei, Dumitru Mihu, sunt cele mai realiste pentru promovare, în raport cu ”pedala” călcată pe accelerație de ASU Politehnica, unde manager sportiv a venit Dan Alexa.
Mihu vrea să promoveze Ripensia peste trei ani, iar Alexa vrea să promoveze cu Poli acum. Totuși, mai rămân multe semne de întrebare și după explicațiile date de Alin Nica.
Președintele ales la CJT nu a știut să spună când se va demola actualul stadion, deoarece e nevoie de terenul gol pentru a începe proiectul noi. Conform legii, pentru a demola o bază sportivă e nevoie de o hotărâre de Guvern. Hotărâre care încă nu s-a dat.
CJT-ul a avut în buget prevăzute cheltuieli pentru avizele necesare. Noul președinte ales a spus că nu știe nimic despre demolare, un proces care poate lua în sine timp în plus.
Altfel, noul lider județean din Timiș vrea să dea în concesiune noua arenă unei firme private, care să o administreze.
”Ne dorim să găsim un operator care să opereze stadionul și să aducă evenimente acolo. Sunt elemente de infrastructură care trebuie puse în valoare la maximul potențial. Varianta cea mai ieftină este să-l dăm la un operator privat, pentru ca managementul privat e mai eficient decât cel de stat. Probabil vom încasa o concesiune sau o redevență. La fel cum există în Occident. Poate vin firme specializate care sunt interesate de propunerea noastră”, a spus Nica, cu gândul la exemplul Allianz Arena.
Acum, stadionul aparține de Direcția Prestări Servicii a CJT. La Cluj, arena aparține de Direcția de Administrare și Exploatarea a Stadionului Cluj Arena, din cadrul Consiliului Județean. Anterior, stadionul a fost administrat de o societate a CJC, dar aceasta a intrat în faliment. ”Ilie Oană” din Ploiești este administrat de CSM Ploiești, clubul municipal al orașului, iar Arena Națională e sub tutela primăriei Capitalei.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/festival-electoral-cu-primarul-golgheter-nicolae-robu-o-imbratiseaza-pe-asu-poli-si-spune-ca-vrea-toate-cele-trei-echipe-timisorene-pe-noul-sau-proiect-de-stadion-19143995
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/pas-vital-pentru-viitorul-stadion-al-timisoarei-anuntul-facut-de-primarul-nicolae-robu-18737651