Ce ”surpriză”! Autoritățile timișene spun că ridicarea viitorului nou stadion ”Dan Păltinișanu” se amână. Pe cină dă vina Alin Nica, președintele CJ Timiș

Anda DELIU 10 Aug. 2023, 17:40 Liga 2
Ce ”surpriză”! Autoritățile timișene spun că ridicarea viitorului nou stadion ”Dan Păltinișanu” se amână. Pe cină dă vina Alin Nica, președintele CJ Timiș

Ca de obicei, fotbalul timișorean are ghinion, ca să cităm inclusiv de la vârful politicii românești. Dacă anterior, microbiștii tot aflau că Timișoara nu a venit mai repede la ”rând”, pentru că a fost nevoie de ridicarea stadioanelor pentru Euro, din București, acum, s-a mai găsit un motiv pentru a amâna o investiție atât de necesară pentru zona care se lăuda în urmă cu un veac că a fost ”leagănul” fotbalului românesc: măsurile de austeritate ale Guvernului!

Studiul de fezabilitate pentru noul ”Dan Păltinișanu” zace de săptămâni în ”avizare”

Trebuie să explicăm din start de ce la Timișoara durează atât de mult startul lucrărilor la noua arenă ”Dan Păltinișanu”, față de alte orașe. Alte primării (e singurul stadion din țara administrat de un Consiliu Județean, în urma unei aberații legislative din anii ’90, când Guvernul l-a dat acestei instituții, deoarece șeful era din același partid) au mers la Compania Națională de Investiții cu studii de fezabilitate deja făcute, asumate, așadar, pe cheltuială proprie.

La Timișoara s-a mers și pe varianta ca CNI să finanțeze și documentația, astfel a că a durat doi ani să se facă studiul de pre-fezabilitate și fezabilitate! Enorm și nepermis de mult, pentru documentații care altfel se pot face în mod cert în maximum un an, cu indulgență. Ei bine, studiul a reușit să se ”nască”, aproape cu ”forcepsul”, și aștepta de mult să treacă prin procdurile de avizare din comisii inter-ministeriale. Și acolo a rămas, semn că nimeni nu dorea să grăbească această etapă, obligatorie din punct de vedere legal.

Fatalite, Guvernul României impune austeritatea!

Acum, președintele Consiliului Județean Timiș anunță că și stadionul nou, neavizat și fără hotărâre de Guvern pentru demolare și ridicare (această să de după avizarea studiului) va fi întârziat de Ordonanța de Guvern ce se pregătește, în contextul adoptării unor măsuri de austeritate pentru România, țara aflată de mult, neoficial, în criză economică.

De remarcat că Alin Nica este liberal, așadar, din alt partid, dar în coaliție cu cel al premierului Marcel Ciolacu (PSD), dar și că ordonanța încă nu a văzut-o nimeni, oficial.

”Pachetul de măsuri fiscale asumat de premierul Ciolacu pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar include erori materiale, legislație necorelată, grave greșeli de strategie și, ceea ce este foarte dureros pentru noi, amână construirea noului stadion multifuncțional la Timișoara. Am semnalat oficial această situație inacceptabilă și am solicitat corectarea altor neajunsuri cuprinse în propunerea actualului premier”, anunță Nica, pe Facebook.

Demolarea ”Marelui Oval” va costa 6 milioane de euro

CJT pregătea deja proiectul tehnic de demolare a arenei, operațiunea care intră în sarcina instituției. Ei bine, aparent, totul va costa aproape 6 milioane de euro, din cauza că transportul molozului și depozitarea sa conform cu normele de mediu presupune mulți bani. Însă tot o hotărâre de Guvern trebuie să ratifice și demolarea arenei.

Alin Nica se plânge că instituția sa e cu mâinile legate de Guvern! ”Am semnalat oficial această situație inacceptabilă și am solicitat corectarea altor neajunsuri cuprinse în propunerea actualului premier. Consiliul Județean Timiș a făcut toate demersurile și a îndeplinit toate condițiile pentru realizarea stadionului, investiție întârziată în mod repetat de la București. De doi ani cuprindem în bugetul județului bani pentru demolare și pentru pregătirea terenului, însă, fără o hotărâre de guvern, nu se poate nici demola, nici construi în loc. Studiul de fezabilitate pentru noua arenă este finalizat și cred că este absurd să fie oprită investiția, în condițiile în care s-au alocat deja sume consistente în această direcție, iar comunitatea așteaptă și are nevoie reală de infrastructură sportivă”, mai spune Nica, același om care în februarie 2022 a decis închiderea stadionului ”Dan Păltinișanu”, după ce suporterii poliști l-au înjurat pentru că meciul cu Petrolul s-a pierdut la ”masa verde” pentru că nocturna s-a stins de două ori pe durata partidei. Astfel, Nica a creat situația absurda ca arena pe care s-a jucat cu 50.000 de oameni cu Celtic și Real Madrid să ajungă un teren de antrenament și amicale în prezent.

Desigur, Nica își încheia mesajul contra unui Guvern din care și colegii săi de partid fac parte cu o serie de fraze demne de ”Cântarea României”, asta în condiițiile în care nu a ”împins” deloc avizarea studiului pentru noul stadion! ”Consiliul Județean Timiș este pregătit să ducă mai departe proiectul stadionului și sper că alături de mine se vor mobiliza grupurile și instituțiile interesate să susțină public acest punct de vedere. Timișoara și Timișul, sportivii, copiii, familiile din tot județul merită stadionul așteptat de ani de zile!”, mai spune președintele CJT.

Teoretic, austeritate va dura un an de zile, până la noi ”ordine”. Sala polivalentă de 16.000 de locuri, care ar urma să se ridice în spatele noului ”Dan Păltinișanu”, fiind și mai în urmă ca proiectul de stadion, nu ar urma să fie afectată. ”Ghinion”!

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/record-pentru-a-finaliza-doar-documentatia-pentru-noul-stadion-dan-paltinisanu-mai-mult-de-doi-ani-pentru-un-studiu-de-fezabilitate-presedintele-cj-timis-face-apel-la-guvern-19273494

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/video-respectati-timisoara-suporterii-din-capitala-banatului-au-protestat-din-nou-pentru-o-infrastructura-care-sa-fie-compatibila-cu-performanta-19272659

 

Anda DELIU 10 Aug. 2023, 17:40 Liga 2
Pe aceeași temă